Русия готова да приеме отстраняване на Асад?

Москва дори имала списък с възможни заместници
18 дек 2015 17:00, Елка Василева
113
Русия готова да приеме отстраняване на Асад?
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Русия ясно показа на западните страни, че не възразява срещу оттегляне на сирийския президент Башар Асад като част от мирния процес, смекчавайки публично заявената си непоколебима подкрепа за Асад преди преговорите в Ню Йорк, казват дипломати.

Русия, както и Иран, е верен съюзник на Асад и осъществява военна интервенция в негова подкрепа срещу антиправителствените сили при петгодишната гражданска война, взела повече от четвърт милион жертви. И Русия, и Иран дълго твърдяха, че съдбата на Асад трябва да се реши чрез национални избори, пишат Луи Шарбоно и Париса Хавези от Ройтерс.

Западните сили, Турция, Саудитска Арабия и други неохотно се съгласиха да позволят на Асад да остане на власт по време на преходния период - компромис, проправил път за промяна от страна на Русия, казват западни дипломати.

"Налице е развитие, което ще приключи с оттеглянето на Асад", каза висш западен дипломат, пожелал анонимност.

"Руснаците сами стигнаха до положение да признаят, че Асад ще трябва да си иде до края на този преход, само че не са готови да го заявят публично", добави дипломатът. Няколко други западни висши представители потвърдиха мнението му.

САЩ, Русия наред с Иран, Саудитска Арабия и големите европейски и арабски сили се споразумяха за пътна карта за спиране на огъня в национален мащаб, за да може през януари да започнат шестмесечни преговори между правителството на Асад и опозицията за съставяне на правителство на единството, а до 18 месеца да се свикат избори.

Днес в Ню Йорк ще се състои трети кръг разговори, на които държавният секретар на САЩ Джон Кери, руският външен министър Сергей Лавров и около дузина други министри ще се опитат да запазят набраната инерция за постигане на сделка за спиране на войната.

Американски и европейски представители казват, че Асад не може да участва в никакви избори, организирани в съгласие с условията, договорени от големите сили на двете предишни министерски срещи във Виена.

Въпреки намаляването на противоречията, при преговорите все още има дълбоки разногласия за прекратяването на петгодишната гражданска война в Сирия, казаха близки до преговорите дипломати и представители, поискали да останат неназовани.

"Пропастта постепенно се стеснява, но все още е голяма" , каза висш западен дипломат. "Все още има страни, които смятат, че Асад е решението за справяне с Даеш ("Ислямска държава") - точно обратното на нашето виждане", добави той.

Дипломати казват, че Русия вече е по-склонна от Иран да изостави сирийския президент, ако бъде договорен план за преход. Иран от години подкрепя Асад със свои военни и, подобно на Русия, с оръжие, така че ще изгуби уважението и влиянието си, ако се откаже.

"Иран още не е стигнал до разбирането на Русия по въпроса за Асад", каза високопоставения западен дипломат.

Друг западен представител отбеляза, че ключът би бил да бъдат убедени Русия и Иран да се договорят точно как да се откажат от Асад. "Те трябва да го изоставят заедно, а да се накарат двете страни да съгласуват действията си в това отношение няма да е лесно", подчерта той.

Западен дипломат каза, че Русия вече има списък с възможни заместници на Асад, но отказа да посочи подробности. Не е ясно дали и Иран има такъв списък.

Съдбата на Асад няма да е централна тема на днешната министерската среща, въпреки че е въпрос, в който Вашингтон и Москва ще продължат да се вкопчват при двустранни разговори, казаха дипломати.

След тези преговори Съветът за сигурност се надява да приеме резолюция, подкрепяща кампанията за политически преход. Дипломати от Съвета казват, че петте постоянни членове - Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ - още не са споразумели по текста.

Други предизвикателства пред сирийските преговори е договарянето на състава на опозиционната делегация, която ще преговаря с правителството на Асад. Състояла се наскоро в Саудитска Арабия среща на опозиционни фигури постигна значителен напредък в оформянето на опозиционен блок, казват западни представители.

"Сега имаме ясна опозиция, която не е Даеш", заяви саудитският външен министър Адел ал Джубейр. "Имаме преговарящи около масата. Ако другата страна е сериозна, то Башар Асад и съюзниците му трябва да представят своя екип и да ги съберем заедно", добави министърът.

Сирия обвинява саудитците, Катар и Турция, че подкрепят "Ислямска държава" и други джихадистки групировки - нещо, което и трите страни отричат.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко, което се твърди от "анонимни западни дипломати" е чиста и долна краварска пропаганда
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
начело на списъка е Путин
54
3
 
3
 
! Отговори
мишел преди 8 години
Защо се месят и САЩ и Русия?Нека сирийският народ реши кой да управлява държавата.Путин се оказва непочтен партньор. До сега беше за Асад , но бързо се отказа. Нещо са му обещали за тази измяна .МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ДОВЕРЯВАШ НА ТАКЪВ ПАРТНЬОР ?
53
0
 
8
 
! Отговори
Вайс преди 8 години
Путин ще направи сериозна грешка ако изостави Башар Асад и го даде на кучетата. Сирия е просто поредната страна жертва на американските амбиции за световно господство, следващата е сигурно Иран. Русия също е в списъка. Политиката на меко отстъпване и преговори с америка водят само до това америка лесно да постига целите си и не водят до нищо добро. Русия трябва да си извади пример от случая с Горбачов и за неизпълнените обещания от запада.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един такъв като Асад ни трябва на нас българите. Не като тези чучела Боко и Роко. Да избие цялото ци.***.ско население с варели-бомби, да нарита *** от България, да затвори границите за *** и да ни обедини в името на България. Всичко друго е празни приказки и преливане от пусто в празно.
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да преценя вече дали руската или американската политика е по-гнусна. Играят си със твърде много хора, та и Европа засегнаха. Руско Американско еврейските ви игрички край нямат. После Хичо като ви подпука пак ще се чудите баща ви род ли ви е!
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Надявай се жено на кьор китук пиян мъж.Асад е политик със западно възпитание, избран от народаи никой няма право да се меси в избора на народа на Сирия.Целият народ го подкрепя. Бежанците са дезертьори от армията, с дадени им пари от евреите,които искат да дойдат на готово да живеят в ЕС като ***
49
6
 
3
 
! Отговори
А, стига ,бе...96.. преди 8 години
....тая стока--"черноока" ---кой ше я купи .....Накрая май ...сами ше му резнат тиквата---ЗА ДА СИ РЕШАТ ОТ РАЗ ПРОБЛЕМИТЕ В СИРИЯ!..."НЕМА ЧОВЕК/Асад/---НЕМА ПРОБЛЕМ"....ха,ха,хаааааааааа...съвсем ,"по ***"!
48
9
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Точно Асад---е "гнилата дъска" на която са стъпили руснаците в Сирия!До април...ше се уверите!
47
11
 
3
 
! Отговори
ах паломке ! преди 8 години
Къде е , за кой народ говориш , дето бил зад Асад ? Половината народ избяга ,а другата си приготвя багажа. Човека изби над 300 хиляди от съгражданите си . Колкото по рано го махнат , толкова по добре.
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асад ще бъде преизбран. Краварите издухаха супата, Русия стъпи вече здраво в Сирия.
45
3
 
12
 
! Отговори
Неразбирам преди 8 години
Защо Запада радетел на свободата и Страната на свободата лишват сирийците от правото на вот, с който да изберат своя президент!? Какво прово имат тези страни да решават вместо сирийците!?И за каква Гражданска война говорите, като стана ясно, че не се бият сирийци и сирийци а сирийци и платени наемници от 37 държави, кото са си чисти мародери и главорези?! И същите тези *** главорези разрушават уникални и много древни градове и паметници на културата.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА СНИМКАТА: БЪДЕЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА ФРАНЦИЯ, ЛИЧНО НАЗНАЧЕН ОТ ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ!
43
13
 
7
 
! Отговори
КАЗАХ ВИ ВЕЧЕ: преди 8 години
РУСИЯ ---НЯМА ДА ОСЪЩЕСТВИ "СВЕТОВЕН ЕНЕРГИЕН МОНОПОЛ"!ПРОСТО .....НИКОЙ НЯМА ДА Й ПОЗВОЛИ!АРАБИТЕ --СЪЩО ИСКАТ ДА ДОСТАВЯТ ГАЗ И ПЕТРОЛ ЗА ЕВРОПА .КОЙ ЩЕ ГИ СПРЕ...??!РУСИЯ ,ЛИ...ха,ха,хаааааааааааааа...??
42
12
 
7
 
! Отговори
КАЗАХ ВИ ВЕЧЕ: преди 8 години
АСАД ---Е ПЪТНИК ДО ПРОЛЕТТА!!РУСКАТА МИСИЯ В СИРИЯ ---Е ОБРЕЧЕНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ИСКАТ--ИЛИ НЕ.....АРАБСКИЯ ПЕТРОЛ И ГАЗ , ЩЕ ПОТЕКАТ КЪМ ЕВРОПА ПРЕЗ ТУРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ!ТОВА СА ПАРИ---ЗА АРАБСКИЯ СВЯТ!!НЯМА НАЧИН--ДА НЕ СТАНЕ!!!!
41
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално, Путин осъзнава, че ако не започне да се съобразява със Запада барелът петрол ще падне под 35 долара, а рублата ще продължи да се обезценява. Русия започва да кляка вече, защото иначе я чака фалит като СССР.
40
7
 
4
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Сирия и Асад май не са първа грижа вече за Путин. Основната грижа за диктатора е вече вътрешната война. Войната между телевизора с неговия образ и дрънкане на оръжия срещу празния хладилник. Рублата "чукна' днес 71. 32 за $.......... Цената на нефта продължава да пада............Щатите вдигнаха забраната за износ на нефт/ 40 г. не са изнасяли/. С вдигането на тази забрана нефта ще падне до 30$... Даже и руските икономисти казват, че при цена под 35$ за барел фалита на "великата" Русия е сигурен.
39
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Москва дори имала списък с възможни заместници"... Е, нали Путин много искаше нарада на Сирия да избере наспедник на Асад !!!
38
2
 
12
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Русия няма да промени никога разбирането си за демокрация!!!!!! Тя не е ***!!! Асад може да бъде сменен само на демократични избори в Сирия!!!! ВСИЧКО ДРУГО КОЕТО ПИШЕТЕ Е ГНУСНА ИНСИНУАЦИЯ!!! ЛЪЖА!!!!!!!!:)
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой да подкрепя джихадистите? СА, Турция и Катар? Ама не, разбира се, сакън, те нямат нищо общо с исляма като политическа доктрина за печелене на пари и влияние, изобщо не плащат на изтрещели наемници да стават джихадисти и да трепат хора по света и у нас....Не засилват милиони мохамедани, тук там и джихадисти към Европа, за си създават база и диаспория на влияние. А Меркел сънува евтина работна ръка за концерните, докато държавата плаща социалната цена на гърба на народа, дето я е избрал...