Полша на протест: Не искаме Беларус във Варшава!

Опозицията събра демонстранти в над 20 града
19 дек 2015 19:40,
66
Полша на протест: Не искаме Беларус във Варшава!
Снимка: Reuters

Хиляди хора взеха днес участие в демонстрации в Полша, за да изразят недоволство от действията на новото правителство по отношение на Конституционния съд, които опозицията смята за заплаха за демокрацията, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.  

Митинг пред парламента във Варшава, на който се събраха хиляди, бе разпръснат заради анонимна заплаха за бомба, която се оказа фалшива. Демонстрации имаше в около 20 полски града и дори в няколко градове в чужбина, включително Лондон, Брюксел и Токио, съобщиха организаторите.

Демонстрантите се опасяват, че 26-годишната полска демокрация е застрашена от действията на правителството срещу съда. Бившият външен министър Радослав Шикорски и семейството му бяха на митинга във Варшава.

"Управляващата партия ще унищожи Конституционния съд. От демокрация, Полша може да се превърне в нелиберална демокрация или диктатура. Не искаме това да се случи", заяви протестиращ, който държеше плакат с надпис "Не искаме Беларус във Варшава".

Партия "Право и справедливост" (ПиС), която пое властта миналия месец, контролира двете камари в парламента и президентството. Така Конституционният съд остава на практика единствената противотежест на нейната власт.

ПиС назначи през последните седмици свои хора в съда. Сега партията е предприела законодателни инициативи, които ще ограничат възможностите на съда да отменя закони, за чиято конституционосъобразност бъде сезиран.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Поп Груюбой по путинския червен исил и агитаторите му
18
5
 
12
 
! Отговори
Тито преди 8 години
Не мисля, че е правилно да се плюе по Беларус и да се твърди че е диктатура. Аз живея в Беларус и смея да твърдя, че България е по диктаторска държава. Лукашенко за разлика от нашите управници отстоява позицията и правата на страната си, дори с Путин са често в конфликт по някои въпроси. Относно до жизнения стандарт на Беларус мога да кажа, че е доста по добър от България и ред еврочленки, а относно инфраструктура просто са десетилетия напред.
17
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на поляците!
16
5
 
6
 
! Отговори
До29 преди 8 години
Първо,кой е споменавал ЕС?Второ-пишете за най висок жизнен стандарт в Европа,след това почвате сравнение сБГ.Трето,хората пътуват и виждат какво е и тезата за високия жизнен стандарт на Беларус(сравним с високоразвитите страни)издиша.Стига политически мотивирани приказки!
15
2
 
6
 
! Отговори
@29 преди 8 години
Всички държави от ЕС, без нас, Румъния и може би една балтийска са високо развити. Така че, ЕС изобщо не е за оплакване. Ща се отнася да поляците, браво на тях - бяха гладни като нас, сега си живеят доста по-добре.
14
2
 
13
 
! Отговори
До 25 преди 8 години
Отличниците на Европа изобщо не са в ЕС! Поне първите три държави, а що се отнася до това как живеят в Беларус - отиди и виж. Забележи какво могат да си купят с една средна заплата там.. После сравни с това какво ние си купуваме в България. След това всичките тия HDI, GDP и прочие ще започнат да придобиват друг смисъл:-)
13
2
 
1
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Май обидих кравите....исках да кажа- ялова крава.
12
2
 
10
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Колко ли организации за правата на човека са се ангажирали в тези демонстрации и колко ли хартийки трябва да напечатат американците за да раздават на демократични привърженици.Да се свали законно избрано правителство започва да става много просто упражнение. Само с Меркел не става, защото там любовта на народа е толкова голяма, че тази крава може и още 50 години да изкара, стига Господ да и ги даде.
11
14
 
3
 
! Отговори
Четете бе хора преди 8 години
Който е писал за високия жизнен стандарт в Беларус е трябвало да се поинтересувамалко повече,да посъбере данни,а след това да пише(иначе олеква като му прочетатхората измишльотините).Освен ако не смята,че Беларус е в Скандинавския полуостров.Истината е,че Беларус е малко по-напред от нас по БНП на глава от населението,нода се сравнява с отличниците на Европа е смешно и жалко.
10
6
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Ъхъ, има си данни за HDI. Беларус и Русия са с еднакво HDI, Румъния и България са 5-6 места по-надолу. Нашата "групичка" е на върха на развитите държава, но над нас са всички висико-развити държави. Има си статистики, четете и не се превъзнасяйте толкова по Беларус...далеч са от истината.
9
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми могат протестират хората, що не,))) в Русия и Беларус подобни протести са забранени
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 191488Центовик, да ти отткриеме ли касичка за набиране на стотинки, да си закърпиш гащите, че нещо посиняло от глад и пиене прозира от там.
7
4
 
20
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Най-големите сладури в Европа са поляците - много ги обичам! Всичките се политически "компетентни и ангажирани"!Ако събереш 10 поляка, ще имат 9 становища. Ние сме малко по-добри- от 10 или 7 или 8. Братя славяни..., как да не ги обичаш ? Особено полякините..
6
47
 
12
 
! Отговори
191488 преди 8 години
Че кой иска в Беларус? Никой! Най-мизерната страна в Европа, все още под диктатура! Трупате ли коментари? Копейкаджии смешни?!?
5
12
 
16
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Мухахахаха. Страшен виц каза!!!
4
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
9 - Орбан е бита карта. До 1 година ще е паднал от власт.
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11 - Нищо не си разбрал. Тези хора не протестират "срещу Беларус", а просто използват Беларус като метафора за диктатура (чувал ли си за Лукашенско?).Мисли малко преди да постваш!
2
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V POLSHA NIKOGA NE E IMALO DEMOKRAZIA,PONEGE POLIAZITE SA BILI VECNO ROBI NA NIAKOIA DARGAVA.
1
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И срещу Орбан лаеха много брюкселските слуги, ама накрая си седнаха на задниците и се кротнаха.