"Al Jazeera" за България, историята и турското население?

Филмът, който разбуни духовете, но защо? Къде е истината?
Обновена: 22 дек 2015 15:24 | 22 дек 2015 14:37,
372
"Al Jazeera" за България, историята и турското население?
Снимка: кадър YouTube

"България, моята земя". Това е филмът на "Al Jazeera", който разказва за турското население в България. Авторът на филма е Йелда Янат Бахчи, турска журналистка.

Но нейният филм разбуни духовете у нас. Твърденията ѝ предизвикаха меко казано възмущение, като се почне от категоричното твърдение, че Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година до цитиран историк от американски университет, който настоява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било съставено от турци.

"Оръжия прогърмяха във Видин. Джамията бе унищожена по време на сутрешна молитва, а църквата беше построена по време на следобедната. Неверниците се нанесоха в църквата. Всяка сутрин невинни деца бяха отвеждани в църквата и принуждавани да почитат Бога". Така започва документалният филм, заснет още през ноември 2012. Тогава тя пътува през България и събира разкази на турски семейства.

Гласът зад кадър обяснява, как по време на Балканските войни загиват 2,5 милиона мюсюлмани и още 1 милион емигрират. "И въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България", продължава разказът й.

Джъстин Маккарти, историк от университета в Луизвил, твърди, че Балканите са били изконно турско място преди войните от 1912-1913 година. Цитиран е и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола. "И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат. 

Филмът не пропуска и историята на български турци. Като например Кадир Ахмед Осман, учител по турски, френски и физика. Той разказва, че по време на комунистическото управление ходенето на джамия, говоренето на турски и жертвоприношенията са били забранени. Според него комунистическата партия е заменила мюсюлманските традиции с християнски.

"Аз съм български гражданин, не турски, но съм турчин. Да си смениш името от Айше на Фатма е лошо, но да си го смениш на Ангелина от Фатма е много по-лошо", казва той.

"Някои български приятели идваха по домовете ни, за да проверят дали говорим турски. Ти ги каниш, приготвяш им вечеря, сервираш кафе и те после доносничат за теб", казва друг, също учител.

Трети раказва, че обрязването, било задължително, но правителството "стигнало прекалено далеч" и обявило, че то било вредно за децата. И така се стигнало до протести на българските турци, но и депортация. Според Кадир Осман интелектуалците и учителите били изгонени от България.

Коментарите под материала в сайта на "Al Jazeera" не закъсняват. "Тотална манипулация", "Засрамете се", "Отвратителен пример за пропаганда" са само част от реакциите на хората.

Филмът е качен и в YouTube, където един потребител искрено се възмущава: "Какво ще кажете за безбройните гърци, сърби, арменци и българи, които турците са убили по време на 500-годишното им управление?". И задава въпрос, след като Сърбия има население от 7,16 млн. души, Гърция от 11,03 млн., България от 7,26 млн. души, а Турция почти 75 млн. – кой се е справил по-добре с асимилацията?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
1
 
2
 
! Отговори
456 преди 8 години
Тия пък... Един процес траял по-малко от пет години го дъвчат, дъвчат, дъвчат...Виж това пет века не било робство а културна интимност или пък османско присъствиеЛицемери недни. Къде ви е страха от Бога?
254
3
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
До писателят Динков'Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.'Браво! Османците са оставили църквата и училищата, не са ги трогали...
253
2
 
2
 
! Отговори
до пазарджик преди 8 години
Я турците нека да си помислят.Първо преди 1000-ина години бяха ни завладели византийците.И какво остана от Византия-една Гърция колкото България.После дойдоха османците.От империята им остана едно парче в Европа и сума ти камънак по Анадола.Та, ако *** искат втори път да станат за смях на света нека дойдат.Е,чак сега на бас се хващам,че ще граничим с Кюрдистан,а не с Турция.Нали днес шефа на кюрдите е бил при Путин.Дано да е купил Топол-и!Защото от турците и другите ислямисти ни писна!
252
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакай, чакай... построили са църква в рамките на една молитва време?Брей, тези трудови войски били направо чудотворци бре :D
251
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще си ходя пак в Турция на почивка, много хубаво посрещат хората! :)
250
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо турците не искат крим и крим беше под турско.бялата мечка ще ги раскъса на части както бе 1878г.не нато или сащ или ес никои не може да ги спаси
249
4
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
няма кои да спаси бг от турците нато ще ни подари на турците със русия сме зле политически затова господа бг стягаите си коланите пак за турско робство .този път русия няма да си мръдне пръста нека ангела меркел да си мръдне дебелата си задница да спаси бг от турците.много сн надяваме на нато и ангела меркел
248
3
 
6
 
! Отговори
seira преди 8 години
До Въпрос 298:ЧОВЕК МОЖЕ ЕДНОВРЕМЕННО ДА БЪДЕ И ХРИСТИЯНИН И КОМУНИСТ!ХРИСТИЯНСКАТА РЕЛИГИЯ И МАРКСИЗМА ИМАТ ОБЩ КОРЕН.РЕЛИГИЯТА Е ДРУГА ФОРМА (ДРУГ НАЧИН) НА ОПОЗНАВАНЕ И ОСМИСЛЯНЕ НА СВЕТА!АТЕИСТИТЕ СЕ ДЕЛЯТ НА ДВЕ ГРУПИ:- ЕДНИТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ ПО НИКАКЪВ НАЧИН СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БОГ;- ДРУГИТЕ (МЕЖДУ КОИТО И К. МАРКС) СМЯТАТ, ЧЕ СЪЩЕСТВУВАНЕТО МУ ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЖЕ!
247
5
 
5
 
! Отговори
illuminati преди 8 години
Ционостите имат нов план за балканите, свиквайте с такива новини, защото шоуто едвам сега започва.
246
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цитиран е и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола. "И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат.------------------Каква му е сбърканата логика на този, турската армия изселва турското население от България, избива го, а когато не успява - го асимилира.
245
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците го направили професор и той сега работи професията професор за тях. Нищо общо с науката.
244
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ти сменят името, мъка, геноцид, той и професора е с американско име, но дори по физиономия, че и по дух си е чист турчин. Доскоро американците сменяха имената на емиграралите, може турския професор още да го боли това.
243
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ал Кайда Ал НУСРА АЛ НАТО за БългарияТЕРОРИСТИТЕ СИ НАПРАВИХА И ДОКУМЕНТАЛС ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ЦрУ
242
5
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Как може човек да бъде едновременно християнин и комунист? Нали комунизмът отрича бог?
241
3
 
10
 
! Отговори
dan преди 8 години
Нещо се мъти ... 2016 изглежда няма да е много добра за България.
240
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarsи вие сте турциxaxaxa...
239
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 11 януари 2012 година Народното събрание приема декларация, внесена от Синята коалиция, с която се осъжда опитът за насилствена асимилация на българските мюсюлмани.В нея се казва: Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим''
238
9
 
9
 
! Отговори
*********** преди 8 години
Византия християнизирала всички насила по тези Земи , така че всеки знае каккъв е по нацианалност и религия
237
19
 
10
 
! Отговори
FBI преди 8 години
България и Екс-Комунистите на съд в Хага заради Проект Възродителен Процес , само съда в Хага може да каже Истината , всички мишки и селяни тука могат само да бръщолеват глупости на таркалета
236
6
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До ШопВсички медии са срещу Русия, за да може ЕС да налива пари в България чрез евро-фондове.От това се облагодетелстват определени хора, а го връщаме всички. Както е тръгнало, след 500 години сигурно ще използваме повече английски думи от колкото Български. Замисли се, кой език е по близък до Българския, Руски или Английски?