Русия обяви Ходорковски за международно издирване

Той е арестуван задочно във връзка с дело за убийства
Обновена: 23 дек 2015 12:31 | 23 дек 2015 11:16, Елка Василева
13
Русия обяви Ходорковски за международно издирване
Михаил Ходорковски. Снимка: архив, Reuters

Бившият шеф на руската петролна компания Юкос Михаил Ходорковски е арестуван задочно във връзка с дело за организиране на убийства и е обявен за международно издирване. Това съобщи говорителят на федералното следствие в Москва Владимир Маркин, предаде ТАСС.

След като разгледа молба на управлението за разследване на особено важни дела в Следствения комитет на Русия, съдът задочно избра за Михаил Ходорковски мярка за неотклонение "задържане под стража", информира Маркин.

По-рано руските власти обвиниха бившия петролен магнат в "организиране на убийство и опит за убийство на две и повече лица", напомни той.

По данни на следствието "като акционер и председател на управата на петролната компания Юкос Ходорковски е възложил през 1998-1999 г. на подчинените си служители в компанията Леонид Невзлин и Алексей Пичугин, както и на други лица, да убият кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов и предприемача Евгений Рибин, чиято служебна дейност е била насочена срещу интересите на Юкос".

"За следствието е съвсем очевидно, че тези престъпления са имали користни мотиви. Убийството на Петухов е било организирано във връзка с негови законни искания като кмет на Нефтеюганск към петролната компания Юкос да бъдат върнати данъци, укрити от държавата. Покушението срещу предприемача Евгений Рибин е било свързано с негови искове срещу Юкос за събиране на компенсации за щетите, нанесени от незаконна дейност на тази петролна компания", обясни Маркин.

Като извършители на тези престъпления по-рано бяха осъдени Леонид Невзлин, Алексей Пичугин, Генадий Цигелник, Евгений Решетников и Владимир Шапиро, напомня агенцията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПич гръмни се. Не всички са деца на 14 години да им говориш за диктатори и клишета от средата на миналия век. Очевидно е, че трябва да си заработиш заплатата, но леко си се осрал. Просто защото много се напъваш...
3
0
 
11
 
! Отговори
БГ пословица преди 8 години
"Пусни прасе под одър - ще го найдеш на одъро!"Та ис Ходорковски така....
2
2
 
18
 
! Отговори
Защо го помилва? преди 8 години
Путин направи грешка като го освободи предсрочно, но постъпката му беше продиктувана от човешки подбуди. Майката на Ходора беше на смъртно легло и седмици, след като той беше помилван и излезе от затвора, тя почина. Путин не искаше да бъде причината и да бъде обвинен от целия свят, че с жестокостта си е попречил на престъпника да се сбогува с майка си.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TOZI MRASNIK TRIABVA DA LEGI DO GIVOT V SIBIR.