Бойко Борисов в Параграф 22 за ООН

Битката Кристалина – Бокова поставя правителството в трудно положение
28 дек 2015 14:37,
102
Бойко Борисов в Параграф 22 за ООН
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Премиерът Бойко Борисов е в трудна ситуация – каквото и да избере, може да се окаже губещ. Това пише днес влиятелното американско издание "Политико" в статията, оценяваща шансовете на Кристалина Георгиева и на Ирина Бокова за следващ генерален секретар на ООН.

Бан Ки Мун овакантява поста на 1 януари 2017 г. и надпреварата за негов наследник вече започна официално, след като по-рано този месец правителствата на 193-те членки на организацията получиха писмо, че номинациите са отворени.

Две жени са в списъка на най-вероятните кандидати. Проблемът е, че те идват от една и съща държава – Кристалина Георгиева и Ирина Бокова. Това според "Политико" поставя българското правителство в трудно положение, при което каквото и решение да бъде взето, то може да пропилее най-добрия шанс на страната да излъчи сънародник за влиятелната международна позиция.

Когото и да избере правителството, кандидатката може да стане жертва на международното политиканстване, пише американската медия, добавяйки, че задкулисната битка е в разгара си.

"В дипломатическия вариант на Параграф 22, ако България се спре на Георгиева и Москва реши, че Вашингтон е повлиял на избора, Русия може да даде своята подкрепа за друг кандидат. Същото важи и за Вашингтон, ако Бокова получи аванс пред Георгиева по начин, който изглежда като жест към Москва", се казва в статията.

Американското издание съобщава, че Георгиева се ползва с подкрепата на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и на бившия шеф на Световната банка Робърт Зелик. На страната на Бокова са бившият американски  посланик в ООН Бил Ричардсън и експрезидентът на Полша Александър Квашневски, които дошли в София специално, за да ѝ засвидетелстват поддръжката си.

Бойко Борисов в Параграф 22 за ООН
Ирина Бокова. Снимка: архив, Reuters

"Големият въпрос е стоят ли Москва или Вашингтон зад някоя от тях", пише "Политико". Изданието уточнява, че двете българки не са единствените претендентки. За поста се състезават и бившият президент на Австралия Кевин Ръд, експремиерът на Нова Зеландия Хелън Кларк, както и хърватският външен министър Весна Пусич. Но Съветът за сигурност ще предложи само едно име, а Русия и САЩ имат право на вето.

Двете българки обаче са в особено добра позиция заради натиска световната организация най-накрая да се оглави от жена, както и заради интереса на Русия тя да идва от Източна Европа и следователно да е по-чувствителна към интересите на Кремъл. Бидейки гражданки на най-бедната европейска държава, Георгиева и Бокова са необичайно добре позиционирани, твърди "Политико".

И двете не само говорят руски, но имат и имат дългогодишни връзки с Москва, добавя американското издание. Георгиева като ръководител на руската служба на Световната банка, а Бокова, дъщеря на известен български комунист, е образована в един от елитните университети в Москва.

"Мнозина злорадстват, че тъй като идва от известно комунистическо семейство, Бокова трябва да е кандидатът на Москва. Мисля, че това е евтино бърборене, но тя със сигурност ще трябва да отговори на някои въпроси от семейно естество", казва Ричард Гоан от Съвета за международни отношения. В случая с Георгиева "никой не е докрай убеден дали връзката ѝ с Русия…работи в нейна полза или против нея".

Според медията е трудно да се прецени чия кандидатура подкрепя Кремъл. Но връзките на Бокова изглежда я правят предпочитан кандидат, който получи добри думи от руския президент Владимир Путин при срещата им в Санкт Петербург в началото на декември. Официално Москва коментира само, че иска следващият ген сек да е от Източна Европа.

Още по темата

Статията се позовава на множество анонимни български източници, един от които е цитиран да казва, че "Георгиева има репутация на неидеологически технократ, допада на руснаците, които са дали знак, че няма да ѝ наложат вето". Добавя се и че тя никога не е заемала пост в българската администрация, но е от същата партия като премиера Борисов – ГЕРБ и много наблюдатели смятат, че тя има вътрешно предимство.

От друга страна, "Политико" напомня, че германския вестник "Ди Велт" хвана Бокова, че си е подправила официалната биография, твърдейки че е била външен министър на България, докато всъщност е била само зам.-министър. С решението си да направи Палестинската автономия член на ЮНЕСКО, тя предизвика възмущението на американския Конгрес и принуди Барак Обама да спре финансирането на организацията, пише медията, която първа написа за амбициите на Георгиева да се бори за поста.

И двете българки не водят публична кампания за поста си, но и двете наскоро са били в Ню Йорк и Вашингтон за срещи с високопоставени служители на ООН, посланици и представители на САЩ. През последните седмици Георгиева се срещна с китайския, британския и френския посланик в ООН. Бокова също се е видяла с френския посланик и със зам.-посланика на Обединеното кралство.

Българското правителство още не е отговорило на поканата да номинира претендент за поста. Властите са предпазливи, изправени пред трудния избор между Георгиева и Бокова, заключава "Политико".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Аман преди 8 години
Айде стига с тоя Боко. Не става въпрос за мутрата лъжлива с филията с мас, а за ООН. Необразованият "доктор" от Банкя да си рита мачлета и да си развява СМС-те . Ама че *** народ- Боко та Боко.
61
2
 
2
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
Която и да изберат, това ще е нейно лично постижение, а не на България, тъй като и двете досега не са направили нищо за страната си в сегашните си влиятелни позиции.
60
1
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
И двете "дами" са пребоядисани бивши комунистки, които са специалистки по слагачество. Пред бившия и сегашния "голям брат". Много по - достойна жена е Весна Пусич! Тя е жена, "нашите" и двете са вече бабички. Къде се бутат още? Това, че говорят английски не е достатъчно.
59
0
 
4
 
! Отговори
Памет българска преди 8 години
Българските журналисти може би не знаят и не помнят каква и коя е Бокова, та изведнъж са смаяни и се дивят на публикацията в Ди Велт, сякаш едва сега от нея става научават, че в продължение на 6 години др. Бокова безочливо е лъгала целия свят, че е била външен министър на България, макар отлично да знае, че никога да не е била нито предлагана, нито избирана от Народното събрание на този пост!!!
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ko mu mislite na Boko ni? on si misli 4e OON e ooooooNeeeee, CNN 4e e ednaj Si i dva pat No No=demek tango, i teka natatika.a se sniumal buduies4taiaia mamunia tikvonia -sterka mu, za koiato ne smee da kae jlto, crno ili lilavi pipon4e sh da vrekne na 2 Fevruari- de kasmet i pedolin4e da se prkneama teka se snimal s tikvuniata sekas on e i dedo, i basta i 4i4ko na pipon4eto
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бокова е много добра като дипломат, Георгиева - технократ, съжалявам, не е за ООН.
56
1
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
Присмял се хърбел на щърбел!Кристалина-Сталинка и Бокова!От една тиква-семе!
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не беше толкова тъжно, щеше да е комично...
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOIATO MI IZPRATI POVECE PARI V SHVEIZARSKATA MI SMETKA.ZAPLATATA NA GEN.SEK. OON.E 22000 000 MLN. DOLARA PLUS BAKSHISHI OT USA I RUSIA.
53
4
 
15
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 години
БОКО НА ДВЕ МАГАРЕТА СЛАМАТА НЕ МОЖЕ ДА РАЗДЕЛИ, ТАКА ЧЕ НЯМА НИКАКВА ИДЕЯ КАК ДА РАЗРЕШИ ТОЗИ КАЗУС.
52
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ООНето е на път да се превърне окончателно от пощенска кутия за жалби и оплаквания в бастион на Четвъртия комунистически интернационал !
51
3
 
8
 
! Отговори
STalin vs Irina преди 8 години
stalinka: kaso 4elo ; zenicite i vrhat na nosa ii sa v ravnostarnen triagalnik-beleg za potaina lakomia i nesposobvnost da pregovaria; kogato govori diga leva ruka po podobie na Papata i SVetiite; kosa boiadisana v los kuilimen cviat-sramuva se ot vazrastta si. smeneno imeIrina: vysoko otkrito 4elo, zenicite i varhat na nosaii skliu4vat raznostarnen trigalnik-belek za erodicia, orientiranost i sklonnost kam dialog; kosa estetsven srebrist cviat-gordee se s vazrastta si, ne e smenila imeto
50
5
 
16
 
! Отговори
две комунистки преди 8 години
Сталинак начело на ООН! Сталин ще се кефи на макс!
49
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля не сравнявайте Бокова, с тази партийна говорителка Сталинка. Разликата е от земята до небето!
48
6
 
16
 
! Отговори
Да да да преди 8 години
А пеехме песента, че комунизмът си отивал.... КомунизЪмът няма да си отиде докато две червени муцуни се издигат от "демократична" България..... Но нали премиерът е пазвантин на Тато, внуците и децата на Политбюраците са министри, бизнесмени, крупни хотелиери и банкери...
47
2
 
22
 
! Отговори
Колио преди 8 години
Аз предлагам двете да се откажат в плоза на *** тои сьс сигурнос ще спечели чесно и тези избори с 80% и ако си вземе цц за. Сьветник ще се отарвем от ГЕРБ а дано а *** на дали.
46
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И двете не стават, защото не са кадърни и не са направили почти нищо добро за България. Бокова е дипломат и изглежда по-подходяща за ООН, но досега няма успехи за България например преразглеждане на Ньойския и други договори наложени на България. Георгиева е учителка като Фандъкова,не знае френски език и не се вижда какво добро е направила в световна банка и ЕС за България, най-бедната страна след 1989 г.
45
4
 
9
 
! Отговори
роро преди 8 години
Eдната от тях би трябвало да се откаже в полза на другата. Красив и истински културен жест.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не ви харесва Василев, оборете го с факти. Когато фактите говорят и Василев ще замълчи. Пишете де, не се стеснявайте, но ако фактите са срещу самите вас, по добре не си търсете белята!
43
3
 
6
 
! Отговори
Венци преди 8 години
Василев, много злоба струи от теб.Това не говори добре за теб!