Кремълски дар за ЧНГ: Книга с цитати на Путин

"Думите, които променят света" събира най-пиперливите му речи
29 дек 2015 21:30,
135
Кремълски дар за ЧНГ: Книга с цитати на Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Група влиятелни поддръжници на руския президент Владимир Путин са събрали в книга някои от неговите най-интригуващи и пиперливи речи и цитати и са изпратили много бройки от нея в Кремъл, препоръчвайки я като идеален празничен подарък за патриотично настроените държавни служители, предаде Ройтерс.

Томчето, озаглавено "Думите, които променят света", е най-новият израз на възхищението на почитателите на Путин, които го смятат за спасител на съвременна Русия.

Книгата е един от многото сувенирни предмети на путинска тематика, с неговия лик или име - от парфюм до водка, които носят добри доходи на търговците.

"Започнахме да забелязваме, че всичко, което Путин казва, се сбъдва в една или друга степен", заяви съставителят на 400-страничния сборник с цитати Антон Володин. В изданието в 19 глави са събрани изказвания и статии на Путин в хронологичен ред, започвайки с речта на президента пред Общото събрание на ООН през 2003 г. и завършвайки с последната му реч пред същия форум т.г. Книгата е издадена от прокремълското младежко движение, наречено "Мрежа".

Сред запомнящите се цитати са например тези, че чеченските сепаратисти трябва да бъдат избивани и "удавени в клозета", че Крим винаги е бил и остава "неделима" част от Русия, много пренебрежителни изказвания срещу Латвия, в едно от които той предупреждава Рига, че ще получи "ушите на умряло магаре" (руски израз за "нищо", "дупка от геврек").

Хапливият език е част от имиджа и стила на Путин, който му помага да изпраща сигнали към елита на служителите от държавната сигурност, от който самият той като агент разузнавач произлиза, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня съвсем пресния, неуспял да влезе в сборника израз на Путин за турското ръководство, което може би е "решило да лиже американците по едно място" - израз, произнесен след свалянето на руския бомбардировач от турски изтребител.

Други цитати наблягат на руския патриотизъм. "За мен Русия е целият ми живот", гласи един от тях, други иронизират западната демокрация и еднополовите бракове.

Историкът Николай Сванидзе казва, че новата книга му напомня за "Червената книжка", цитатника на китайския комунистически вожд Мао Цзедун, публикуван през 1960-те години.

"Това е азиатска традиция. Страни с авторитарни режими винаги се опитват да публикуват най-цветистите изрази на своите лидери, та дори и тези, които не блестят с нещо особено", коментира историкът пред московския делови вестник "РБК дейли".

Вестникът съобщава, че на съвещание в администрацията на президента миналата седмица лично заместник-шефът на кремълската администрация Вячеслав Володин е препоръчал на всички руски политици да си набавят сборника и да го използват като настолна книга.

После е подарил на участниците в съвещанието по един екземпляр като новогодишен подарък. Някои от тях получили книгата по-късно по пощата с приложено писмо от Володин. От Кремъл потвърдиха, че са подарили книгата на около 1000 политици и чиновници, включително в регионите.

Всяка от 19-те глави започва с неголям коментар на съставителите. Във всяка реч на Путин с по-тъмен шрифт са отбелязани ключовите цитати. "Това са същите тези думи, които предсказаха и предопределиха глобалните изменения в световната политика", се казва още в предговора.

Книгата струва 800 рубли (малко над 12 долара). Володин не каза кой е платил за издаването й, като отбеляза само, че авторите са ползвали средства от различни източници. РБК отбелязва, че движението "Мрежа" редовно получава финансиране по държавни проекти.

След пробния тираж е планирано да бъдат издадени още няколко хиляди екземпляра, а след това тиражът ще бъде увеличен.

Генералният директор на Московския дом на книгата Надежда Михайлова смята, че както всички книги за Путин и тази ще се радва на повишен интерес сред читателите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Започват се трудовете на Великия....а от 2016 и първа копка на новия мавзолей!!!"Какъв мавзолей, бе човек? Няма да се излагаме я! Пирамида, при това на всяка цена по-висока от Хеопсовата.
71
3
 
0
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Започват се трудовете на Великия....а от 2016 и първа копка на новия мавзолей!!!
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ще да е "Червената книжка" на Путин.От следващата година задължително ще се изучава в училище. Братушките, горките, съвсем изумяха. Направо да не повярваш. Остава да се надяваме, че е временно.
69
6
 
1
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Колко е умен Путин-че и красив.След последната ботоксна процедура заприлича на Мария Шарапова-само дето е с две педи по-нисък от оригинала.
68
2
 
2
 
! Отговори
хх преди 8 години
тези пияници отново изперкаха. но колкото и да се стараят няма да стигнат мао цзе дун и особенно ким ир сен.
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
м ангалопитеци=***
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
понеже сложиха звездички ***= ***-джери
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като имаме проевропейско и проамериканско правителство каква позиция трябва да заемат според вас ?Никога в историята ни не сме били толкова близо до западния свят, шапка му свалям на Б. Борисов затова. Това е единствено негова заслуга. Не искаме да се връщаме в мракобесните времена на комунизма. Сега по-ясен ли съм ?
64
4
 
5
 
! Отговори
Дед Мороз преди 8 години
За радост на путеноидите за празника "Новы года" в санк ПУтербург има направена статуя-паметник на жужи в естествен ръст от украински шоколад. Ближете..ближете..ха.ха
63
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Тиа няма ли да правят "априлски пленум"...
62
1
 
3
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
До Анонимен 111..Еми тогава не трябва да имаме работа и със САЩ и най-вече Англия бе--я виж какви изказвания имат към България--даже и в днешно време--да ти припомня приказките на премиерът на Великобритания за българските емигранти------че ги постави по-долу от браТТТчедите...ааааа
61
2
 
2
 
! Отговори
Калина фо 111 преди 8 години
Тази поззижия, за която пишеш не е наша позиция! Тя е подчинителна позиция нас нашите управляващи.Припомням ти: Борисов: "..страната ни спира руски самолети и проекти, което е доказателство, че сме сред партньорите на САЩ"Е, помогни минда открия нещо достойно и неглупост от НЕГОВЕДА!
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Калина до 105Е ти кажи кои думи са верни. Как може човек на такава висока длъжност да приказва такива глупости. Затова че имаме позиция която не отговаря на пиянските им интереси сме "достойни за презрение". Това не са нормални хора а *** и ние нямаме работа с тях !
59
4
 
2
 
! Отговори
европеец преди 8 години
Като прочетох статията разбрах че и руснаците са консумирали ракия "Якоруда". Ама не щат да мрът прасетата а само ги избива към крепостно покорство..ха..ха
58
2
 
2
 
! Отговори
Путин преди 8 години
Е, сетиха се да почнат да ме печатат и издават ! Аз трябва да надмина Маркс, Енгелс, Ленин, Мао ... ! Може би съм вече Бог ??? Щом Калигула го може, защо аз да не съм ???
57
0
 
4
 
! Отговори
Калина до 105 преди 8 години
Цитираш. ОК. Само ми кажи кои точно думи не са верни? Колкото и тъжно да ми е да го призная.Че то нашият премиер ни показа колко лош матрял сме, а ти се впечатляваш от думите на външен човек.Е, такива сме си. Сред всичко това, сред което живеем и продължаваме да търпим!И не, не съм нито русофил, нито туркофил. Живея в България и съм българофил.
56
5
 
4
 
! Отговори
руска култ-урааааааа преди 8 години
Между 19-30 октомври 1943 г. се провежда т. нар. "Московско съвещание" на външните министри на СССР, Великобритания и САЩ, на което Антъни Идън консултира със Сталин и *** становището да бъде бомбардирана София.Сталин е "изключително благосклонен"Нека София бъде здраво ударенадокато България не изтегли дивизиите си от Гърция и Югославия.-румънците и българите ще ги заврем с шутове да ги е... там, където им е мястото." Това се чува в 3-ата минута и 43-ата секунда на 5-минутния запис.- посланиците Игор Николаевич Чубаров иСергей Викторович Бахарев.Жириновски: България трябва да ни
55
4
 
5
 
! Отговори
руска култ-ураааа преди 8 години
Путин: Българите са народ, достоен за презрение.2.12.2014гПутин: Ще освободим България за трети път.28.11.2015гПутин: "Учуден съм на беззъбата позиция на българското ръководство. Ние измислихме "Южен поток в техен интерес, а те не го пожелаха."-17.12.2015гПутин към Ердоган: Писна ми от българите! 4 декември 2014 "България може да се изяде от яд, че остава без "Южен поток". Да му е честита на Европейския съюз засилената зависимост от украинския транзит".Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин се пошегува, че руските танкове нямат нужда
54
4
 
3
 
! Отговори
ехх ма сте неуки бе преди 8 години
Шорковци,*** много сте тЪЪЪби бе...Книги с такива изказвания има във всяка една уважаваща себе си държава--Да ви напомня за книгата с култуви изказвания на Рейгън?????? Ама не--вие трябва да тролите,без да мислите с кратунделките си.....
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От сега нататък всички путинофили задължитерно да носят руското знаме и книгата с цитатите на Путин за проверка на Орлов мост !