Цели за Пхенян - подобряване на жизнения стандарт

Севернокорейският лидер не спомена нищо за ядрените амбиции на Пхенян
Обновена: 1 яну 2016 13:56 | 1 яну 2016 13:38,
35
Цели за Пхенян - подобряване на жизнения стандарт
Снимка: Архив Reuters

В новогодишното си слово Ким Чен Ун обяви за "абсолютен приоритет" подобряването на жизнения стандарт на севернокорейците, без да спомене изобщо за ядрените амбиции на Пхенян, съобщи Франс прес.

Обичайната войнствена риторика на севернокорейския лидер обаче присъстваше и в тази половинчасова реч, излъчена от телевизията. При все това основен мотив бе нуждата от икономическо развитие на страната, стигнала до фалит и управлявана от най-затворения режим в света.

"Сред милионите си задачи за благото на нацията Корейската трудова партия смята за абсолютен приоритет да се подобри жизненото равнище" на населението, каза Ким. "Трябва да предизвикаме подновяване на икономическото развитие", добави той.

Подобни призиви съдържаха и трите предходни новогодишни обръщения на севернокорейския държавен глава. Както обикновено, Ким не се спря подробно на инструментите за постигане на поставените икономически цели.

По повод отношенията с Юга той заяви, че е отворен за дискусии, но предупреди Сеул да не предприема нищо, което да постави под въпрос междукорейското споразумение, спомогнало през август да бъде избегнат въоръжен конфликт.

Облечен, както винаги, с тъмен костюм в стил Мао и с очила с черни рамки, Ким изтъкна отново, че КНДР според него е застрашена от годишните съвместни военни маневри на Южна Корея и САЩ.

"Ако бъдем засегнати, макар и леко, от агресорите и провокаторите, ще отвърнем без колебание с безмилостна свещена война за справедливост и ново обединение на нацията", каза той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.