Разследват стотици британски войници за убийства

Събират доказателства за мъчения над иракчани
37
Разследват стотици британски войници за убийства
Снимка: Reuters, архив

Стотици британски войници и офицери, участвали във войната в Ирак в периода 2003-2009 г., могат да бъдат обвинени в убийства и мъчения на мирни жители на близкоизточната страна, съобщи Марк Уорик - шеф на специалната комисия, създадена от британското правителство за разследване на тези престъпления. Той говори пред лондонския всекидневник "Индипендънт", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Според Уорик комисията разследва 1500 случая на пострадали в резултат на незаконни действия на британските военни, които бяха съюзници на американската армия в Ирак. Той уточни, че става дума за убийства и други сериозни престъпления.

"Струва ми се, че ще успеем да получим солидни доказателства, които впоследствие ще представим на кралската прокуратура за по-нататъшно разглеждане и за предявяване на официални обвинения", каза Уорик пред друга медия - тв канала "Скай нюз".

Той обаче посочи, че от работата на комисията не следва да се очакват бързи резултати и че реално е да се очаква тя да приключи през 2019 г. - 10 г. след изтеглянето на британските войници от Ирак.

Дотогава е осигурено и финансирането на работата на комисията в размер на 57,2 млн. лири.

От британското министерство на отбраната заявиха, че "огромното мнозинство" от британските войници в условията на конфликти действат "професионално и в съответствие със закона".

Въпреки това в министерството се отнасят "много сериозно" към огласените обвинения и допускат, че при наличието на съответстващи доказателства някои войници и офицери "могат да бъдат подложени на съдебно преследване". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
От Дойран преди 8 години
Те англичаните са си нагли по природа, английските туристи са не по малко нагли те смятат, че света им е длъжен и те са над всички. Трябва да разберат, че Великата английска империя е само в учебниците по история и днес даже не са ръководен фактор в ЕС!
15
6
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 8 години
Бегай във фитнеса...и си пусни ТВ Атака.Не се опитвай да мислиш много :)Сипи си и един борж...и целуни портрета на Путин.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ne se znaese 4e moskovcite ubivali i izvarsvali mu4enia v Irak, kadeto blizo 300 000 civilni beha izbiti pravilno, neka, pa da se vidi kolko sa na ruskata smetka
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, руските?Или този сайт отново прави пропаганда- колко лоши са империалистите на Запад и колко "вежливи" са братята братушки.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ястреб 12 "След 500- годишно владеене на Балканския п-в -непокътната култура, език и религия, и население, увеличено петкратно"Ако наистина е така- България трябва незабавно да стане част от Турция. Тогава пак и отново ние ще се радваме, нали?
11
0
 
7
 
! Отговори
еее преди 8 години
Този е легален тероризъм?
10
0
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 8 години
Така се премахва диктатор измъчвал и убивал народа си. Дето се вика клин клин избива - срещу диктаторските мъчения - демократични!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прах в очите. Ама ние не верваме.
8
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Какви глупости какви 5 лева ми те са ги пратили там да ги задължат и научат да са послушни който не слуша кютек и нещо повече ,сега щели да им търсят отговорност за това,че са правили това за което са били командировани там.
7
21
 
6
 
! Отговори
Ястреб преди 8 години
Това са културните особеностни на бледоликите юдейо-християни! Няма земя по земното кълбо, където да са престояли няколко века и да са оставили живи местното население. Америките, Австралия и Нова Зеландия са много показателен пример. След 700 годишно владеене на Иберийския п-в и 500 годишно на Балканския п-в, ислямът остави след себе си *** с непокътната култура, език и религия и население, увеличено петкратно! И по темата - добре е, че не знаем всичките злини, които извършиха в Ирак!!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ANGLICANITE SA HORA S DREVNA KULTURA--MNOGO SA SHTASTLIVI,KOGATO IZMACVAT BAVNO I UBIVAT HORA--TOVA IM PREDOSTAVYA OGROMNO UDOVOLSTVIE--PREDIZVIKVASHTO ORGAZAM.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ги осъдят, тогава викай "Браво!". Засега има едни 57 млн. лири за усвояване. Нека видим резултатите, тогава ще ръкопляскаме. Само ще отбележа, че корупцията не са я открили нашите политици, в съвременния вид е известна още от Римската империя...
4
2
 
23
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Наглосаксите са силни и смели срещу слаб противник или цивилни и с такива като тях сме съюзници или това са част от евроценностите на плевела.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо триете истината за деградиралата нация?????
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами преди година-две английски войник ошамари българче на улицата в България, доколкото си спомням си замина наказан с мъмрене.. Ей това са евро-атлантическите ни приятели и съюзници за които управляващите ни *** си продават зад.ниците
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше и едни мъчения в абу гариб. От американци.