2015-а – рекордна за добива на петрол в Русия

Страната е стигнала най-високото равнище на добив от 1991-а насам
3 яну 2016 17:32, Боряна Павлова
158
2015-а – рекордна за добива на петрол в Русия

Русия е увеличила добива си на петрол до над 534 милиона тона през 2015 година, което е най-високото равнище от разпадането на Съветския съюз през 1991 година, предаде ДПА.

Въпреки поевтиняването на черното злато миналата година страната е добивала средно 10,73 милиона барела дневно спрямо 10,58 милиона през 2014 година, посочва руското министерство на енергетиката.

Над една трета от годишния добив се пада на държавния гигант Роснефт - 189 милиона тона. На второ място е компанията Лукойл с 86 милиона тона.

Русия е сред най-големите в света производители на петрол, наред със Саудитска Арабия и САЩ, припомня ДПА. Руският добив през 2015 г. се е увеличил с 1,4 процента спрямо 2014 година, когато са били добити 527 милиона тона.

Над 50 процента от руската петролна промишленост е в ръцете на държавата, а износът на суровината е ключов източник на приходи за бюджета. През изминалата година петролният износ се е повишил с 10,6 процента въпреки спада на цените, който доведе до недостиг на средства в държавния бюджет. Руския експерти очакват през 2016 г. добивът на петрол да се увеличи още.

От 1998 г. петролният добив на Русия се увеличава, с изключение на лек спад през кризисната 2008 година. Според руски медии неофициален рекорд е бил поставен през 1988 година, когато съветската република Русия е произвела 552 милиона тона петрол.

Добивът на газ обаче през изминалата година се е свил с 1 процент до 635,349 млрд. куб метра, от които 469,129 млрд. куб метра - от газовия гигант Газпром.

(БТА)


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дават се всякакви данни за приходите в бюджета от износ на петрол,газ,пшеница....има ли данни за приходите от износа на рускини?
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oставете колко са добили, по-важно е колко са им приходите, и още по-важно - каква е печалбата, и най-важно - колко пари влизат в държавата от цялата работа.
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
въпреки добива на петрол РАСТЕЖА НА ПАПУАНСКАТА КИНА спрямо Руската рубла ПРОДЪЛЖАВА в момента курса е 1 КИНА за 25 ЗЛАТНИ РУСКИ РУБЛИ
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 142 определено има хибриди в БТА и не е като да не са на заплата от раша
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно дали и на БТА им плаща Кремъл?
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямата новина е че Украйна вдигна цената на преноса на руски газ от 2.4 долара на 100км на 12.5 долара на 100км. В същото време Русия предлага цена на газа за Украйна по 179 долара, ама Украйна не ще. Русофилството веднага ще нададе вой че украинците са идиoти, но това не е така. ЕС заедно с Украйна искат да принудят рекетьора Русия да се откаже от досегашните си договори ако иска все още да доставя газ и да продава своя газ на границата с Украйна на пазарни цени, което ще стане съвсем скоро.
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямата новина е че Украйна вдигна цената на преноса на руски газ от 2.4 долара на 100км на 12.5 долара на 100км. В същото време Русия предлага цена на газа за Украйна по 179 долара, ама Украйна не ще. Русофилството веднага ще нададе вой че украинците са ***, но това не е така. ЕС заедно с Украйна искат да принудят рекетьора Русия да се откаже от досегашните си договори ако иска все още да доставя газ и да продава своя газ на границата с Украйна на пазарни цени, което ще стане съвсем скоро.
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Годината е рекордна за добива на петрол в Русия, ама е и рекордна и за спада на приходите от петрол и газ. Така че къде е Киро на кирия?
57
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да вземем предвид средния добив на зърно на година в раша от как на власт е Путин ПО РУСКИ данни е 50 мил тона В България за същия период е 4 мил тона изнасяме около 50% 50 към 4 е около 12-13 пъти повече рашко обаче трябва да храни 21 пъти повече население На практика при лоша година не може да се изхрани а при добра може да изнася около 15% от добива си РУСНАКА НЯМА ИЗБОР САМО НЕФТ пушки и рускини по гръб ТОВА МОЖЕ
56
5
 
4
 
! Отговори
Контра адмиралъ преди 2 години
До Адмиралъ и що да храним алкаша като просто не си вземем суровините те и без това не са негови
55
11
 
7
 
! Отговори
Адмиралъ преди 2 години
На европа е нужен енергиен източник. Ако не е Русия много страни в ерропа ще останат на студено включително и ние. И преди русофобите да почнат да плюят и спамят нека да помислят логично, защото са смешни и ***.ни.
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Папуаската куна продължава да расте спрямо руската рубла курса е 1 куна за 25 златни руски рубли
53
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
русия е бананова икономика
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иван и със счупени ръце пак ще и пригризят гъллото на мамашистана ти впочем путин взели си мярка за ковчега годинките не прощават колко още на 64 до 74 а 84 че няма да докара е ясно
51
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руснака е просто един снежен арабин мързелив и не ефективен Продаваш нефт без него на клона като маймунитеее
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците сами си натискат цените на нефта надолу със свръхпредлагане и след това се чудят защо имат проблеми с бюджетните приходи!
49
12
 
11
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Добива в Русия расте, при много други пада. Русия притежава толкова, колкото никой друг не притежава. Искат ресурсите им, но ще си счупят ръцете. Едно от най-добрите неща днес за Русия е това, че се радва на силен и обичан прездент, който мисли за страната си.
48
8
 
12
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 2 години
АМИ , КВО ДРУГО ДА ИЗНАСЯТ ГОРКИТЕ РУСНАЦИ -------КАТО НЕМА ДРУГО КВО...ХА,ХА,ХАААААААА

ИЗНАСЯТ СУРОВИНИ И ГОРИВА И ЕВТИНО ОРЪЖИЕ --------ЗА ДРУГО...НИКОЙ НЕ ГИ БЛЪСНЕ И ЗА ЦЪРВИВА СЛИВА...ХА,ХА,ХААААААА...!

ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА "Северната бензиностанция"!!!!
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен113
Швейцария няма икономика, живее от пране на пари и укриване на данъци, най-доходния бизнес, за каква химическа промишленост бълнуваш.
.....................
Ти си пълен невежа и профан.
Швейцария е страната с най-конкурентна икономика в целия свят !!!!!! Пред страни като САЩ,Швеция, Германия,Сингапур,Финландия,Холандия..Швейцария е една от страните в света с най-висок дял на външната търговия в БВП.
С изключително качество на научните изследвания и иновациите.
46
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен100
Русия е номер 1 по запаси от нефт.
..........................................
Много гледаш Первый. Доста са страните с по-големи запаси. Русия е едва на 8-мо място с доказани запаси от 80 млрд. барела. Пред нея са ОАЕ,Кувейт, Ирак, Иран,Канада, С. Арабия, Венецуела.
А за безработицата .. Смях. В Русия няма безработица. Според Первый. Там се къпят в хайвер. Само че вече и руски хайвер няма. Има калифорнийски и японски. И руската водка е рядкост вече.