2015-а – рекордна за добива на петрол в Русия

Страната е стигнала най-високото равнище на добив от 1991-а насам
3 яну 2016 17:32,
158
2015-а – рекордна за добива на петрол в Русия

Русия е увеличила добива си на петрол до над 534 милиона тона през 2015 година, което е най-високото равнище от разпадането на Съветския съюз през 1991 година, предаде ДПА.

Въпреки поевтиняването на черното злато миналата година страната е добивала средно 10,73 милиона барела дневно спрямо 10,58 милиона през 2014 година, посочва руското министерство на енергетиката.

Над една трета от годишния добив се пада на държавния гигант Роснефт - 189 милиона тона. На второ място е компанията Лукойл с 86 милиона тона.

Русия е сред най-големите в света производители на петрол, наред със Саудитска Арабия и САЩ, припомня ДПА. Руският добив през 2015 г. се е увеличил с 1,4 процента спрямо 2014 година, когато са били добити 527 милиона тона.

Над 50 процента от руската петролна промишленост е в ръцете на държавата, а износът на суровината е ключов източник на приходи за бюджета. През изминалата година петролният износ се е повишил с 10,6 процента въпреки спада на цените, който доведе до недостиг на средства в държавния бюджет. Руския експерти очакват през 2016 г. добивът на петрол да се увеличи още.

От 1998 г. петролният добив на Русия се увеличава, с изключение на лек спад през кризисната 2008 година. Според руски медии неофициален рекорд е бил поставен през 1988 година, когато съветската република Русия е произвела 552 милиона тона петрол.

Добивът на газ обаче през изминалата година се е свил с 1 процент до 635,349 млрд. куб метра, от които 469,129 млрд. куб метра - от газовия гигант Газпром.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен--90.Абе ти Арменец ли си. Добиването на петрол от лесно добивни източници свършва.
44
3
 
8
 
! Отговори
праославен сталинист преди 8 години
според "Роструда" безработицата е само 12,433%, а при младите 18,34. В населените места до 25000 души безработицата е 21,35%, а при тези под 10000 души е 42,12%. Законната емиграция е 1,23% от населението на година, към US е 0,91% от населените ... интересни данни!
43
6
 
5
 
! Отговори
праославен сталинист преди 8 години
колкото повече увеличават добива, толкова по-бързо ще пада цената на суровия петрол. Проблемът на Путин е, че има пари за социални плащания само до месец юли, т.е. или трябва да реже от парите на силовите ведомства или просто да обяснява как US е виновно за поредния провал на иначе цветущото състояние на РФ.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Rusia e uvelichil iznosa na petrol no pechalbata namalqla troyno ot 120 dolara na 35 dolara ,vmesto 100 miliarda dolara pecheli mijavite 35 miliarda,oshte 5 god i ot Rusia ne moje i kenef da stane
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TURCIA I AMERIKA ako iskat ikonomicheski shte unishtojat RUSIA
40
7
 
5
 
! Отговори
демократ преди 8 години
СА ще накара Пугин не само да клекне но и ще почне да ак а. Щом СА определя цените на петрола Русия скоро ще фалира..ха..ха..ха
39
2
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Какво значение има добива, като цената на барел петрол е 36 долара и ще пада още?
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Русия иска да я бъде, трябва да се изолира от все по загниващия *** свят с неговите извратености!
37
6
 
2
 
! Отговори
до 76 преди 8 години
Спирането вноса на някои ,,стоки'' е много хубаво за Русия! Те са ги внасяли не толкова поради голяма необходимост, а заради добрите отношения с някои държави.Стига са влачили неблагодарни ремаркета.Шут и всеки да се спасява както може!
36
4
 
7
 
! Отговори
путинист преди 8 години
Русия е една от 5 те държави в света с най-малки задължения. И страна , която може да затвори тотално границите си и да се самоиздържа. Тоест една НЕЗАВИСИМА държава. Процесите по деверсифацията на икономиката ве4е дават резултати. Европейските пазари се смениха с вътрешно производство. Дори и санкциите да се свалят вътрешното производство ще надделее. Сащ го наби яко на продажните Европейци, за да са зависими от Транс Океанското споразумение. Европа е свършена от всякъде. Слава Путина
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и на коча чановете се клатят, ама не падат! Вече 5 години обяснявате тук, как сле 3 месеца Русия щяла доброволно да се разпадне.Най много да се изтегли от Сирия, друго няма да стане и това е мекия вариант.Другия по добре да не го коментираме, а след това няма да можем.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз в Русия не харесвам 2 неща - че ни е освободила 2 пъти!Дано не правят трети и четвърти път такава грешка.
33
5
 
5
 
! Отговори
Иван преди 8 години
*** жадуват да видят Русия слаба, но си остават чакащи и нещастни.
32
4
 
7
 
! Отговори
! 63 преди 8 години
Че то ако Русия разчита на 50% на износ на горива, то С. Арабия е на 100% и няма друго.Русия поне има потенциал.След като я нападате, кажете поне веднъж кой е верния за нея път.Може би да се разоръжи, да остави НАТО да се настани в Кремъл и да покани ,,инвеститори''.Това го знаем - стотина платени слуги на колонизаторите, държавата финиш!
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Онзи ден е открит посленият от Менделеевата таблица елемент, наречен Москвания. Чудно, защо ли е наречен така? Естествено, защото е открит от руски учени.Там във фундаменталната наука са силни руснаците, а не да правят някакви сапунерки, наречени айфони, които ги правят хора слезли от палмите.
30
8
 
8
 
! Отговори
ха..ха преди 8 години
Русия е слаба щом С. Арабия и определя бюджета чрез цената на петрола и газта..ха..ха Това е тъжната истина за руските фашисти..ха..ха А за българските потребители -ОК! Слава на Украйна,Турция,САЩ,НАТО и Саудитска Арабия
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там е много студено и това им пречи да се разложат! Вижте какво става по света и в Русия! Колкото по на юг, толкова по горещо!
28
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия затова е велика, точно защото без да притежава западните стоки и университети е.....Велика! Кой друг го умее?! Никой! Има го и при хората.Един има всичко, способен, прекалено идеален, а никой не го ще! Вместо с него, жените отидат, та се изтрещят с някоя опърпана пиянка! Местерия!
27
2
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Плуете нагоре господа!Не сте за завиждане :-)
26
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грозната истина за Русия, която много хора у нас някак не могат да видят, е, че тя се е превърнала в държава, която е суровинно-енергиен придатък на световната икономика с несвободно, корумпирано и деморализирано население, но пък с голяма армия и най-вече с войнстващи лидери. По много от показателите, измерващи характера на социалния, икономическия, политическия и обществения живот Русия прилича повече на страна от третия свят с тази разлика, че климатът е студен и притежава ядрени ракети.