ЕС заплашва Варшава с безпрецедентна процедура

Причината - закон, поставящ под контрол обществените медии
Обновена: 3 яну 2016 08:28 | 3 яну 2016 08:27, Веселина Йорданова
38
ЕС заплашва Варшава с безпрецедентна процедура
Снимка: архив, Ройтерс

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество - германецът Гюнтер Йотингер заплаши днес Варшава с откриването на нечувана процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС, след като полският парламент прие закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, предаде Франс прес.

Има много причини за активиране на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение, заяви Йотингер пред неделното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В сряда и четвъртък полските депутати и сенатори одобриха предизвикал противоречия закон. Според него мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии преминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е включил въпроса за Полша в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари, съобщава в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според вестника Юнкер има намерение да използва създадена през 2014 г. процедура, засягаща страни, в които са забелязани "системни рискове за правовата държава". Ако въпросната страна не реагира на предложенията за промени на ЕК, тя може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности.

Това още не се е случвало, но санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото й на глас в Европейския съвет, подчертава вестникът. Йотингер смята да подкрепи прилагането на процедурата спрямо Варшава на заседанието на 13 януари.

Приемането на закона предизвика международен скандал. Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от разпоредбите му, а заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс поиска обяснения от полското правителство, припомня АФП. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
как кои преди 8 години
До Анонимен 10права им ограничават . когато шефа на държавната медия е политически назначен от влсатта какви статии биха писали/излъчвали тези медии и журналистите им ? според теб биха ли критикували хората които са ги назначили? и става въпрос за обществени средства които са на всички а не частни които се самоиздържат
12
3
 
28
 
! Отговори
Буркина Фасото преди 8 години
Както Съветският съюз отиде на кино, така и ЕС го чака абсолютно същото. Но забавното е че Европа се напълни с мързеливи, злобни и неквалифицирани емигранти.
11
1
 
3
 
! Отговори
ти въобще преди 8 години
До Милазнаеш ли , че обществените медии не се продават на частници ? за това са и обществени а закона засяга именно тях и ,че шефовете им ще се назначават без конкурс. ааааа стинките плащат ли ти редовно
10
11
 
3
 
! Отговори
е как искаш преди 8 години
До БАЧКАТОРес да защити българи като тебе ? ами на тебе явно ти харесва да те мачкат и когато някой ти подава ръка за помощ ти го плюеш , че се намесва във вътрешните ти работи . я си бачкай за 400 лева и бъди доволен от живота. а този закон е срещу държавните медии а не срещу нпо-та . бесте грюсе фон шоубрун
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До # 5И кои са тези права, дето са им огроничили!?
8
0
 
2
 
! Отговори
до т.пак 3 преди 8 години
Абе т.пак прочети както трябва какво е написано и, ако можеш да мислиш може и да го разбереш.
7
1
 
32
 
! Отговори
Мила преди 8 години
До БАЧКАТОР Съгласна , фондациите на Сорос няма да могат да купуват медии, което е стъпка напред в развитието на всяка държава.
6
7
 
45
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
До значиВ България политиците отдавна са се самозабравили. Е как те е защитил ЕС? А по темата - браво на Полша ,отнема правото на американски НПО да промива мозъците на хората. Русия отдавна го направи, в Англия е същото, трябва и у нас да се приеме такъв закон.
5
4
 
8
 
! Отговори
а не би преди 8 години
До Анонимен 4ли било зле ес да заплаши и нашите политици да реформират България за доброто на народа ? когато авторитарни режими искащи да ограничат гласността в гражданското общество и правата на хората дойдат на власт какво искаш да се патрави ? да се мълчи както мълчим ние и целият държавен апарат да започне да обслужва партиите и мафията ?
4
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАПЛАШВА ЗНАЧИ??? Е МНОГО ДЕМОКРАТИЧЕН И ХУМАНЕН Е ТОЗИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ!!!!! КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НЕГО И СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ? МАЙ НИКАКВА ОСВЕН В ПЪРВАТА ДУМИЧКА!
3
6
 
9
 
! Отговори
т.пак преди 8 години
До е да дети новината прочете ли я ? става въпрос за обществени средства а не нпо-та !! и се премахват конкурсите а се назначава по усмотрение на министъра-т.е удобни на властта хора или калинки а не професионалисти!!
2
7
 
23
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Ха-ха третополовите се разквичаха отнеха им възможността чрез НПО-тата да влияят и да се поставят удобни за тях рупори.
1
13
 
14
 
! Отговори
значи преди 8 години
все пак има смъсъл членуването в ес ! така ако политиците се самозабравят има механизми и над национално ниво които да защитят демокрацията . жалко , че интеграцията не е повече напреднала и не са намалили националният суверенитет ...тогава нашите пишман прокурори,съдии,администрация и политици биха били изметени веднага към затвора за системен тормоз над българският народ траещ вече над 20 години