ЕС заплашва Варшава с безпрецедентна процедура

Причината - закон, поставящ под контрол обществените медии
Обновена: 3 яну 2016 08:28 | 3 яну 2016 08:27, Веселина Йорданова
38
ЕС заплашва Варшава с безпрецедентна процедура
Снимка: архив, Ройтерс

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество - германецът Гюнтер Йотингер заплаши днес Варшава с откриването на нечувана процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС, след като полският парламент прие закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, предаде Франс прес.

Има много причини за активиране на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение, заяви Йотингер пред неделното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В сряда и четвъртък полските депутати и сенатори одобриха предизвикал противоречия закон. Според него мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии преминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е включил въпроса за Полша в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари, съобщава в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според вестника Юнкер има намерение да използва създадена през 2014 г. процедура, засягаща страни, в които са забелязани "системни рискове за правовата държава". Ако въпросната страна не реагира на предложенията за промени на ЕК, тя може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности.

Това още не се е случвало, но санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото й на глас в Европейския съвет, подчертава вестникът. Йотингер смята да подкрепи прилагането на процедурата спрямо Варшава на заседанието на 13 януари.

Приемането на закона предизвика международен скандал. Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от разпоредбите му, а заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс поиска обяснения от полското правителство, припомня АФП. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
GEORGY преди 8 години
da kato kato BNT koqto e sushto kontrolirana ot turciq
32
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Какво ще им направят тези отЕС нищо призидента на ЕС е поляк и той трябва да им разреши немците нека си лаят Юнкер се върти като пръднал и нищо нормално не говори и осебено като види бат Бойко сърцето му бие на с над 100 удара в минута .
31
1
 
7
 
! Отговори
Трей преди 8 години
Когато те заплашват със санкции по диктаторски маниер по отношение на национални въпроси и вътрешен ред то просто трябва да информираш заплашващите че страната ти официално се отказва от договора или клаузите които дават право на заплашващите да я подлагат на репресии. И готово - няма заплахи и няма репресии защото няма правно основание за такива. Държавите сами се вкарват в състояние на подчинени като подписват договори със задължаващи ги клаузи. Без тези договори никой не може да им каже нищо!
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето ..заробяването е започнало.ЕС командва кой -каде-кога и как..останалите требва само да стоят мирно и да козируват ..а на ЕС им командват от ФАЩ
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Краят на ЕС е съвсем близо, щом започва да действа като диктатура!
28
2
 
36
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Абсолютно неприемливо е държавните полски медии да се контролират от полското правителство.За да има правова държава, трябва да се контролират от Мърдок и ЦРУ.
27
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ЛЕХ ВАЛЕНСА ЖИВ ЛИ Е И КАКВО КАЗВА
26
2
 
33
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Всички официални медии в Германия са подложени на безпощадна цензура. Преди да се критикуват закони в Полша, които са приети с парламентарно мнозинство, трябва да се запитаме с какво мнозинство г-жа Меркел вкара в Германия над 2 милиона арабски специалисти. Вчера един *** е убил момиче на светофар. Как се казва ***? ПЕТЕР- това е името дадено му от БИЛД, което създава впечатление, че пияния убиец е германец. Защо?
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпроса е колко ценни са евро "ценностите" . Правила измислени от меки китки и псевдодемократи.
24
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кристинаживея в Полша от 16г и това което сега става си е безкръвен преврат......Полша се връща в ерата на комунизма
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DOLU ZION DOLU TAINITE-OTKRITI OBSHESTWA
22
23
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Ами разликата е, че в СъвеЦкият съюз се издаваха специални разрешителни за пътуване от република в република(май им казваха путьовки), а в ЕС не се изискват такива.
21
2
 
17
 
! Отговори
яоо преди 8 години
До яневЕвроценностите са да ти дойде на гости сомнамбул мда ти оправи леглото и да му благодариш ...Па може и джобни да му дадеш..
20
7
 
41
 
! Отговори
ЯОО преди 8 години
Поляците искаха първи демокрация а сега се отказват от нея....Солидарност м свобода и какви ли не претенции имаха през 80 те а сега 35 години по късно се връщат към контрола и цензурата.Ами убедиха се, че медиите са проводник на разрухата на обществото.Какви ли не ,,корифеи" в годините на свободното слово не се появиха за да обясняват плюсовете на демокрацията и пазарната икономика.Резултата е видим у нас след 25 години ,,демократични" промени.Обезлюдяваша територия и ромизация ......
19
3
 
40
 
! Отговори
янев преди 8 години
КЪДЕ МОГА ДА ПРОЧЕТА ТИЯ ЕВРО ЦЕННОСТИ ЛИ БЕЗЦЕННОСТИ ЛИ САМО ПИШАТ И ПРИКАЗВАТ ЗА ТЯХ А НЕЩО КАТО КНИГА НЯМА ЛИ?
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
EMI TO I BUGARIA NE E PRAVOVA DRAGAVA,AMA NIKO NE VIDI I NE CUE.
17
6
 
38
 
! Отговори
кристина преди 8 години
Браво Полша, така и трябва.. Вие сте си самостоятелна държава и си имате вътрешни закони, които гласувате в полза на държавата ви, а не в полза на ЕС. Още може да се направи, ако хората гласуват пряко по интернет и досиетата на всички кандидати да се въртят по медиите за да се избере най-подходящият за работата кандидат.!! ЕС скоро ще остане в историята
16
3
 
11
 
! Отговори
е бе преди 8 години
До БАЧКАТОРдоколкото знам заплатите при нас са по-високи от тези в германия...за това и имам колеги бачкатори немци та не ми се надувай. а за джамии имаме към 250 хил турци а не като 5 млн.при вас ааа забравих и сирийците ,та бачкай и тях да издържаш....депп.
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали е срещу НПО-шниците, но ако от медиите изчезнат разни ,,експерти'' без ден трудов стаж в реалната икономика, отглеждащи котки и кучета вместо деца, значи е добър закон!
14
2
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
До е как искашМного си назад и много наляво и от статията и от заплатата ми. Бачкай там да издържаш правоверните и напрай повечко снимки на Шьонбрун докато не са го направили на джамия. Айде бис данн и гее цум тойфель .