Седемнадесет убити при сблъсъци в Йемен

Въвеждат полицейски час в Аден
Обновена: 4 яну 2016 12:04 | 4 яну 2016 12:04, Елка Василева
0
Седемнадесет убити при сблъсъци в Йемен
Снимка: архив, Reuters

Полицейски час се въвежда във втория по големина йеменски град Аден от днес след сблъсъци между предполагаеми джихадистки въоръжени групи, при които загинаха 17 души, и убийството на виден духовник, предаде Франс прес, като се позова на държавната информационна агенция САБА и източници от силите за сигурност.

Мярката ще бъде в сила от 20 ч. (17 ч. по Гринуич) до 5 ч. сутринта (2 часа по Гринуич) на следващия ден съгласно решение на Комисията за сигурност на провинция Аден.

Считаният за умерен суфитски имам шейх Али Отман беше застрелян тази сутрин в Аден. Убийството бе приписано на екстремистката групировка "Ислямска държава".

Вчера на едно от пристанищата в Аден, Ал Муала, имаше въоръжени сблъсъци, при които загинаха 17 души. 9 от тях били членове на силите за сигурност, включително един полковник. Убити били и 8 от нападателите.

Въоръжени мъже са обградили пристанището в опит да прогонят силите за сигурност. Избухнали сблъсъци, които продължили няколко часа. В резултат правителствените сили прогонили нападателите.

Местни жители съобщиха, че в Аден има небивал прилив на въоръжени мъже, но не знаят към кои групи принадлежат те.

Джихадистки групировки, включително Ал Кайда и "Ислямска държава", използват хаоса, резултат от ескалацията на боевете в Йемен от март, за да засилят позициите си в страната, особено на юг, отбелязва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ЙеменАден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари