Близкият изток върви към конфликт

Западният печат за сблъсъка между араби и перси в региона
5 яну 2016 10:14, Елка Василева
78
Близкият изток върви към конфликт
Снимка: архив, Reuters

Сунитските съюзници на Саудитска Арабия последваха примера й и ограничиха или скъсаха дипломатическите си отношения с Иран. Това вероятно ще се отрази най-зле на мирните преговори за Сирия, пише вестник "Гардиън" по повод кризата в отношенията между Рияд и Техеран. Преговорите за Сирия се съживиха през 2015 г., след като Рияд и Техеран решиха да седнат на една маса, въпреки че подкрепят противоположни страни в конфликта, припомня британският вестник.

Друго британско издание - "Телеграф", отбелязва, че късайки отношенията с Иран, Саудитска Арабия е предизвикала целия свят, който е осъдил екзекуцията на шиитския духовник - поводът за сегашната криза. Дори британският премиер Дейвид Камерън, който досега демонстрираше, че е най-близкият западен съюзник на Рияд, заяви, че осъжда смъртната присъда и каза, че сблъсъкът между двете страни вреди на регионалната стабилност. Германският министър на икономиката Зигмар Габриел стигна дори по-далеч, като заяви, че Берлин ще преразгледа политиката си на износ на оръжие за Саудитска Арабия, един от най-големите купувачи в световен план, отбелязва в. "Телеграф".

Освен върху уреждането на конфликта в Сирия кризата в отношенията между Техеран и Рияд може да се отрази и на конфликта в Йемен, където водената от Саудитска Арабия коалиция се изправя срещу подкрепяните от Иран бунтовници, пише британското издание.

В конфликта със Саудитска Арабия симпатиите на Европа клонят към Иран, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс". Европа е против не само срещу смъртното наказание и тежките телесни наказания като бичуването. Европейското обществено мнение е все по-недоволно от подкрепата и финансирането, които Рияд предоставя на уахабистки и салафистки проповедници, популяризиращи идеологията, която породи Ал Кайда и "Ислямска държава".

Освен това миналата година ЕС и шестте световни сили постигнаха споразумение с Иран за ядрената му програма, а помощта на Техеран се смята за жизнено важна за прекратяването на конфликта в Сирия. В крайна сметка някогашният парий Иран печели симпатии, поне в сравнение със Саудитска Арабия, отбелязва американското издание.

Близкият изток стигна опасно близо до регионален конфликт след прекъсването на дипломатическите връзки между Техеран и Рияд, пише и в. "Вашингтон пост". Освен войните чрез подкрепяни от Иран и Саудитска Арабия сили, които вероятно ще ескалират, на риск е изложена и борбата с екстремистката групировка "Ислямска държава", която ще се възползва от засилването на конфликта между религиозните течения в региона, смята цитираната от изданието британска консултантска фирма "Ай ейч ес".

В уводна статия на френския в. "Монд" Саудитска Арабия и Иран са сравнени със "сомнамбулите от 1914 г.", които се приближават неотклонно към "пропастта на войната". Всяко действие на една от двете страни води до ответна реакция и засега никоя от тях не може да си представи, че няма да има последната дума. Случващото се е естествено следствие от повишаването на напрежението през последните години, белязало целия Близък изток, пише френското издание и подчертава, че в случая дори конфликтът на религиозна основа не е толкова важен. По-важни са конфликтите между две различни форми на управление и сблъсъкът между араби и перси за контрол над региона, посочва "Монд".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
3
 
! Отговори
Хо преди 8 години
До Ala_Bala 63 Това важи с пълна сила за любимите ти руски крепостници,които жертви на една шайка мазни КГБ олигарси.....
40
2
 
4
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Руснаците ще подкрепят шиитите, амерканците - сунитите. Намериха си маши да се бият. ИДИЛ вече залязва и Чичо Сам подведе Риад да обеци нешастния шиит, като направи с Ердоган да свали руския самолет. Ще има да изписват бомби, за да си стимулират скапаната икономика. Американския народ не съзнава че е най-ограбвания от няколко алчни фамилии, които ги манипулират с политиката на Федералния резерв.
39
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Доста извратено да имаш "симпатии" към "лявата" или "дясната ръка" на Дявола. На Запад доста са оглупяли да взимат Иран за "положителния герой". Между двете държави такъв няма!
38
3
 
2
 
! Отговори
bg преди 8 години
До някойnee zaradi religiite a za vlast i zemi nikoi normalen vladetel nyama da pozvoli da izbivat naselenietomu zaradi tova kakva religiya ispoviyadva .
37
3
 
5
 
! Отговори
bg преди 8 години
До Анонимен vishte voinite v bliskiya istok sa za vlast i nadmochtie, nestava duma nito za xristiyanstvo nito za islyam. A otnosno rusiya I balgaria trabva da prochetete dobre istoriata zachtoto svobodata na balgaria nee ot dobro namerenie a dosta solidna ta taka ne xvalete tolkova rusnacite dobresi poxapnaxa dobresi popiinaxa idosta vagoni s zlato si vzemaxa I nakraya /// pitam ? svobodatani darom lie ili ? българи били нямате представа коисте и от каде идвате..
36
3
 
5
 
! Отговори
До 51 преди 8 години
Саудитска Арабия,Ирак Сирия,Турция и хоп в страната на чалгата!Добре че Турция е коридор между близкия изток и Беге-то.
35
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Берлин ще преразгледа политиката си на износ на оръжие за Саудитска Арабия, един от най-големите купувачи в световен план, отбелязва в. "Телеграф". - АААА, ама той царят бил гол ! Саудитска Арабия не е във война с никой, защо е най-голям световен купувач на оръжие ?!?!? Кой въоражават тези мирни добрички *** ?!? Толкова миролюбива религия, а пък толкова много оръжия купува ?!? Защо ли ?!? Може би ги дава на някой ?На кого ? На Ислямска държава ? На талибаните ? На АлКайда? Меркел да отговори
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 51Саудитска Арабия не ни е съседка но е сунистка както и съседката ни Турция
33
4
 
12
 
! Отговори
Руди преди 8 години
до 38 освен това мюсюлманите знаян че са Аврамови /ибрахимови/ синове. Погледни първия Стария Завет, който стои в основата на новия и на Корана какво пише. Исмаел / Измаил/ е Аврамов син.Затова и османците не са закачали евреите. Факт е че носителите на корана изостават в развитието. Появата на еврейска напредала държава се яви като заплаха и трън в очите на арабите.Израел е страна събрала учени и образовани хора от 102 страни. Там говорят на 82 езика. Немога да ги сравня с арабите ***
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
49.Саудитска Арабия комшийка ли ти е ?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
49.Радвай се ще бъдеш под Талибанско , като най голямата цаца !
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
46. Европеецо !Брой 1 месец . И за този месец се поограмоти малко , че незнаеш къде е Саудитска Арабия и с кои граничи, но за Русия си готов независимо от темата !
29
6
 
12
 
! Отговори
ТтТ преди 8 години
Когато гори къщата на комшията има голяма вероятност да изгори и твоята!!България е цаца в морето.За два часа ще ни превземат.И то 100 талибани въоръжени само с ножове и брадви.
28
23
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
"Близкият изток върви към конфликт"Това май остана единствената възможност за Путин и Русия да се вдигне цената на нефта и газа и руския фюрер да преживее още няколко месеца в имперската канцелария в Кремъл.----Няма и месец да изкара. До седмица-две десетки милиони гладни руснаци ще излязат по улицата и ще го пометат.
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо. Ако Иран си позволи да удари Саудитска арабия ще направи грешка. Ако си позволи да удари Израел грешката на Иран ще бъде фатална и може би последна. Ако конфликта между Иран и Саудитска арабия се задълбочи и започнат да си разменят бомби и ракети, за разлика от Америка , Израел няма да се намеси. Евреите ще риагират само ако те са затрашени, но в никакъв случай няма да помогнат на Саудитса арабия.Араби и евреи не се обичат, но по големия враг на Израел е Иран заради ядрената програма.
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
39.Гърция е била 300 г под турско, България 500.В България всички опити за освобождение са завършвали с жестоко потушаване и кланета.Английския поет Байрон е дал гласност на кланетата в България в Англия ( бил е в Гърция по това време )От Англия идва комисия на оглед , но всичко е било замаскирано. Аз нямам нищо против че Русия се е намесила Прочети " Анна Каренина , царят е събирал доброволци и от елита на военните му са се записвали ! Толстой е бил свидетел на това време ! Обаче на такива
25
6
 
8
 
! Отговори
нека преди 8 години
Оставете ги да се избият !
24
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
35.България си е важна , където й е територията ! Никога не се е месила в конфликти в Близкия Изток !Не взима страна , но българите симпатизират на персите .Саудитските подкрепят : Ислямска Държава и ислямизирането на Европа и САЩ !
23
22
 
7
 
! Отговори
bog преди 8 години
Няма по опасни хора от белите хора и по опасна религия от християнството.Няма да се спрем до като не разредим близкич изток,след това ще се захванем с индия и китай,аи чао.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василев, руско-турската война няма ощо с Ерусалим. Седалището на османската имрерия не е в Ерусалим а в Турция. Мюсюлманските поробители които идват Турция са искали да разширят влиянието си над християнските земи. Забележи че Ерусалим никога не се е оплакал от османците. Защо ? Защото евреи и мюсюлмани вярват в един Бог. Алах и Елюхим е едно и също. Друговерци са само носителите на кръста- Европа и Русия.Войните на религиите са най жестоки.