Хакери стояли зад спирането на тока в Западна Украйна

Вирусът бил вкаран в системата на енергодоставчика
5 яну 2016 22:27,
14
Хакери стояли зад спирането на тока в Западна Украйна
Снимка: архив Reuters

Кибератака срещу украинската електропреносна мрежа предизвикала прекъсване на електричеството в западна Украйна в края на декември. Това заявиха днес пред Франс прес фирмата за информационна сигурност ESET и няколко местни източници.

Още по темата

"Това е първата подобна атака в света", заявили екипите на ESET Франция. Вирусът бил вкаран чрез фишинг (похват, при който измамници разпращат електронна поща, която претендира, че идва от почтена компания, и се опитва да убеди получателя да даде важна лична или финансова информация), съдържащ заразен Excel документ. ESET разкрила кибератаката, след като нейните екипи наблюдавали вируса от няколко месеца.

На 23 ноември голяма част от областта Ивано-Франкивск в западна Украйна остана на тъмно в продължение на няколко часа, обяви тогава местната електрическа компания Прикарпатияобленерго.

Аварията беше предизвикана от "намесата на неоторизирани лица в системата за дистанционно управление" и техниците трябвало да възстановят електрозахранването ръчно, добави компанията.

Малко по-късно от Украинската служба за сигурност обявиха, че са разкрили "зловреден софтуер в компютрите на няколко местни електрически компании".

"Вирус, който никога досега не бяхме срещали, беше установен. Този вирус причини щети. Автоматичното функциониране беше прекъснато, компютрите загаснаха", потвърди днес пред АФП източник, близък до разследването на случая.

"Продължаваме да изясняваме случилото се. Засега не можем да кажем кой го е направил и с каква цел", уточни Мария Римар, представителка на местния отдел на УСС в областта Ивано-Франкивск.

Според експертите от ESET пиратите използвали програма наречена "BlackEnergy", за да вкарат зловредния софтуер KillDisk, предназначен да "саботира промишлени системи".

"Тази атака само потвърждава опасенията на експертите, че киберпрестъпниците стават все по-могъщи и че кибератаките ще бъдат още по-многобройни през 2016 г.", смята ESET.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До малкия ВангелчоДедовото то и той беше голем празноглав лъжец :)
11
10
 
1
 
! Отговори
малкия Вангелчо преди 8 години
Слава на Украйна! Дедо Вангел казваше че Русия ке падне.
10
14
 
1
 
! Отговори
Путлерист преди 8 години
Те рашките и нашите сайтове на ЦИК и други институции нападнаха не много успешно по изборите. Ама родните задунайци това само ги зарадва.
9
0
 
8
 
! Отговори
Ssss преди 8 години
Само си помислете за вирус в банковата система...кой ще изгори в големи мащаби, банките, банкерите или виртуалните вложения
8
2
 
12
 
! Отговори
тя преди 8 години
Евала на хакерите!
7
2
 
16
 
! Отговори
без заблуда преди 8 години
Това е работа на Правый сектор. Те не за първи път спират тока.
6
0
 
26
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Какъв фейк бе "умнико"? Нали дадоха кадри, хората плачеха и псухава потрошенко! Айде престанете с вашите изкривявания на истината! НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ, ХОРАТА НЕ СА ***, ВСИЧКО ВИЖДАТ! Е, да, не излизат на улиците, защото не са като ония, платените! Но още малко ще ви потраят и ще ви се види малка Българията! Айде, разкарай се натам, в Германията, там сега именно при бежанците, дето безакълно пропуснахте. Където заедно с наистина нещастни хора има наистина фанатици и мързеливци!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала на руснаците, с две войнички изтестваха толкова много неща, определено са се подготвили. Ясно е, че трудно ще се докаже, че са те, то не е и необходимо, въпроса е, че показаха какво могат и сега трябва доста да се работи на тема защита.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия започна да доставя газ на украинския град Геническ. Кметът на Геническ се е обърнал към президента на Русия Путин с молба за доставки на газ в населеното място във връзка с настъпилите студове. "Жителите и правителството на Украйна-това са абсолютно различни хора. Ние сме готови да подкрепим населението на Украйна в труден период. Те също искат да живеят в нормална успешна страна. За съжалениe не им върви, както не ни вървеше на нас преди" заяви ръководителят на Крим Сергей Аксьонов.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там компютърните вируси направо блокират горенето на въглищата, щото компютри нема много в тамошния енергиен сектор.Невиждано!
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човек и да не е компютърен специалист и с невъорежено око установява че Украинците са ги зараразили с вируса на прогресивното оглупяване... Това сам да си срежеш клона на който седиш заради алчността на шепа олигарси ижеланието им да изместят други олигарси...
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз знам, вируса им е В ГЛАВАТА!!!! Там да си го търсят! Да би мирно седяло, не би чудо видяло!!! А я да кажат, КАКЪВ ВИРУС СПРЯ ПОДАВАНЕТО НА ГАЗ В НАСЕЛЕНИ МЕСТА НА ГРАНИЦА ДО КРИМ??? Оставили, гадовете, хората три дена без газ и отопление в 25 градусов студ???? И днеска кримчани им пуснали газ, да не изпукат от студ!!! А укропите, преди Нова година спряха тока на цял Крим!!! Е, ама руснаците не са като укропите! Ама и те последните, вече им стана ясна играта,малко остана и ще се обърнат на 180