Конфликтът Рияд–Техеран може да спре преговорите за Сирия

Саудитска Арабия: Иран да не се намесва във вътрешните ни работи
5 яну 2016 15:52,
16
Конфликтът Рияд–Техеран може да спре преговорите за Сирия
Снимка: bgonair.bg

Прекъсването на дипломатическите отношения между Иран и Саудитска Арабия може да доведе до прекратяване на преговорите за решаване на конфликта в Сирия. Това предупредиха дипломати във Вашингтон.

Според прессекретаря на Белия Дом Джош Ърнест, ако конфликтът между Рияд и Техеран продължи, ще бъде изключително трудно намирането на политическо решение на масата за преговори.

Прессекретарят на Държавния департамент Джон Кирби изрази надежда, че планираната за този месец срещата между сирийските власти и опозицията ще се състои въпреки напрежението в отношенията между Саудитска Арабия и Иран.

"Загрижени сме от засилващото се напрежение, особено напрежението между сунити и шиити. Искаме да видим деескалиране на това напрежение, искаме тези въпроси да бъдат уредени двустранно. Не виждаме причина защо мирния процес в Сирия да не върви напред, както е планирано", заяви Джон Кирби.

На този фон Рияд представи своите условия за възстановяване на отношенията с Техеран.

"Много е просто – Иран трябва да преустанови намесата във вътрешните работи на други страни, в това число и нашата. Ако го направят, ние разбира се ще имаме нормални отношения с Иран", каза постоянният представител в ООН на Саудитска Арабия Абдала ал Муаллими.

Според Муаллими конфликтът с Иран няма да окаже влияние на участието на Рияд в намирането на мирно решение на конфликтите в Сирия и Йемен.

Съдействието между двете сили е ключово за мирното уреждане на двата конфликта, които доведоха до огромен бежански поток към Европа. Иран поддържа режима на президента на Сирия Башар Асад, докато Саудитска Арабия доставя оръжие на групировките, които се борят срещу сирийското правителство.

Обикновените иранци пък смятат, че разривът в отношенията между двете страни е по-скоро загуба за саудитците.

"Саудитците трябва да знаят, че иранците няма да приемат каквато и да е форма на заплаха. Като млади иранци ние няма да позволим на саудитците, израелците или американците да ни заплашват", коментира Реза, жител на Техеран.

Заради кризата в отношенията между Иран и Саудитска Арабия Арабската лига свиква извънредна среща на 10 януари в Кайро. Заседанието е по искане на Рияд.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Арабеските се побъркаха както и Ердоганеца...Изпяха си песента - време е за нормализация!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Александър:) кога те пуснаха?
10
0
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Преговори за Сирия?Забравете,тая тема ще увехне постепенно!"Победителят взема всичко"-това нали е любим девиз на американците?Е,сега го възприеха и други!Да го ду.ат чаршафите,вече не командват в района,спокойният им живот свърши!Ще си получат заслуженото за всичката мръсотия досега,включително и за наводняването на Европа с тарам.буки!Време е многомилиардният фонд финансиращ ислямската инвазия да бъде закрит!
9
9
 
1
 
! Отговори
Александър преди 8 години
Иран, Путин и Асад са оста на злото в света.
8
0
 
3
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Ето идеален предтекст за мощна сухопътна военна операция срещу всякакви главорези (умерени, неумерени, замерени, полу-умерени и тн.). Руснаците имат капацитета, дано се решат. Но ако обстановката ескалира, това означава че се включват Иранците и саудитците, турците също чакат удобен момент да забият нож в гърба. Общо взето враговете на тероризма в момента са Сирия и Русия.
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези които искат мирно споразумение не воюват.Единствените воюващи в Сирия са армията на Асад,руснаците и ИД.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6така без да иска изплю камъчето.Русия има спешна нужда от свежи долари.Ами никой не и пречи да си купува нефт от Иран вместо от СА.Всеки е свободен да си купува от където си иска.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нужда да изчезва СА от лицето на Земята, трябва само да ѝ се наложи ембарго на вноса на петрол за сметка на Иран и Русия и нещата ще си дойдат много бързо на мястото.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе в ираноиракската война ние за кой бяхме?Я си спомнете.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е държава, която трябва да бъде изтрита от лицето на земята. Жаждата им да възтановят Арабския халифат и да го разширят под юриздикцията на уахабизма е пагубмно за близкия, средния изток, северна Африка и Европа. Единствения шан да се разкарат от политическата сцена е да се намали влиянието на нефта в световната икономика
2
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи Русия насъсква Иран да провали преговорите за Сирия,за да не се реши проблема там.Защото на всички е ясно че само на масата ще се реши кризата.Колкото и да се силят руснаците ясно е,че с бомби не става.Ама още се надяват
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи С.Арабия може да се меси в чуждите държави( Сирия и Йемен), а *** , когато на нея почнат да и се месят. Егати двойните стандарти.