Оланд почете паметта на жертвите от "Шарли ебдо"

Роднини искат разследване на мерките за сигурност в редакцията
5 яну 2016 17:00, Елка Василева
3
Оланд почете паметта на жертвите от "Шарли ебдо"
Снимка: Reuters

Френският президент Франсоа Оланд почете днес паметта на 17-те жертви, убити преди 1 година при кървавите атаки на ислямски екстремисти срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж и еврейски супермаркет за продукти кашер в друг район на френската столица, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Той откри паметна плоча край редакцията на вестника, на която са изписани имената на убитите журналисти и редакционни работници при атентата на 7 януари 2015 г. На нея пише: "В памет на жертвите на терористичната атака срещу свободата на словото." Присъстваха и роднини на убитите и високопоставени представители на френските власти.

Хора на място забелязаха грешка при изписването на името на един от убитите карикатуристи - Жорж Волински. Фамилното му име, вероятно от полски произход, бе изписано с буквата "y" накрая вместо с обикновено"i". Когато властите забелязаха това, плочата отново бе покрита с платно до изготвянето на нова плоча.

Днешната церемония съвпада и с публикуването на специален брой на "Шарли ебдо" по случай тъжната годишнина. Той е пълен с карикатури в специфичния за изданието агресивен и често нецензурен стил, чрез който оцелелите художници и журналисти от редакцията искат да покажат, че няма граници за тяхната свобода да осмиват всеки - от мюсюлмански фундаменталисти през деца до политици и католически свещеници, отбелязва АП.

Придружен от кметицата на Париж Ан Идалго, Оланд след това откри друга паметна плоча на мястото, където нападателите безцеремонно застреляха полицай, опитващ се да ги спре близо до мястото на атаката срещу седмичника преди 1 година. Там бяха и близки на загиналия полицай мюсюлманин, на които френският президент отново изказа съчувствието си. На тротоара до мястото на убийството на полицая някой бе написал със спрей надпис в негова памет с познатия израз "Аз съм Ахмед" в трите цвята от френското знаме.

Оланд почете паметта и на четирите жертви, убити от друг ислямски екстремист на 9 януари м. г. в супермаркет за еврейска храна кашер.

Тази атака събуди стари страхове от антисемитизъм в страната с една от най-големите еврейски общности в Европа.

Президентът се срещна за кратко с някои от оцелелите при нападението в магазина.

В събота Оланд ще открие още една паметна плоча, за чернокожата полицайка Клариса Жан-Филип, убита в предградие на Париж от един от нападателите при преследването им от полицията на 8 януари.

Вдовицата на един от охранителите, убит при атаката срещу "Шарли ебдо", каза днес по френското радио Ер Те Ел, че иска разследване на мерките за сигурност в редакцията. Според Ингрид Бринсоларо нейният съпруг е констатирал пропуски в сигурността на редакционния офис, поради които е било "невъзможно той да си върши работата както трябва в тези условия". Вдовицата на Волински също изрази недоволство от пропуските в сигурността. Според нея входът към редакцията е трябвало да бъде превърнат в бункер.

Вътрешният министър Бернар Казньов каза, че е отворен за идеята да се извърши разследване, но защити мерките на правителството за гарантиране на сигурността.

В същото радиопредаване той каза, че властите са разбили 18 мрежи за вербуване и 11 групи, планиращи атаки, и са предотвратили 6 нападения на екстремисти от пролетта.

Предвижда се и откриване на трета паметна плоча край супермаркет за продукти кашер в източната част на столицата, който бе нападнат на 9 януари.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
факт преди 8 години
Една година по -късно никой вече не вика :Аз съм Шарли.
1
2
 
9
 
! Отговори
Бобец с наденичка преди 8 години
Шарлитата прекалиха и си получиха заслуженото. Не си взеха поука, продължават да прекаляват и вероятно пак ще ги "съветват".