Варварските екзекуции на Саудитска Арабия

47 екзекуции разпалиха религиозните страсти в региона
Обновена: 5 яну 2016 21:59 | 5 яну 2016 21:45, Елка Василева
43
Варварските екзекуции на Саудитска Арабия
Снимка: архив, Reuters

Екзекуцията на видния шиитски духовник Нимр ан Нимр и още 46 затворници в събота беше вероятно най-лошият начин, по който Саудитска Арабия можеше да започне очертаващата се мрачна и размирна година за кралството и целия Близък изток, пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс".

Трудно е да си представим, че сунитските управници на кралството не са си давали сметка за религиозните страсти, които убийствата могат да разпалят в региона. Възможно е дори те да са разчитали да използват острата реакция в Иран и на други места като средство за отклоняване на вниманието от икономическите проблеми у дома и като повод да смълчат несъгласните.

Отдавнашният съюз на Америка с династията Сауд не дава основание на правителството на Обама да направи нещо по-малко от това да осъди по недвусмислен начин този безразсъден и опасен курс, предприемайки по-твърда реакция от призива, който отправи в понеделник към двете страни да проявяват сдържаност.

Още по темата

Непосредствената последица от екзекуциите беше изблик на враждебност между Саудитска Арабия и Иран. Двамата съперници вече подкрепят противникови страни в гражданските войни в Сирия и Йемен. Разгневени от убийството на уважавания духовник иранци веднага нахлуха в саудитското посолство в Техеран и го подпалиха. Макар че ирански лидери осъдиха тези действия и арестуваха демонстранти, Саудитска Арабия и нейните ръководени от сунити съюзници в Бахрейн, Судан и Обединените арабски емирства побързаха да скъсат или да ограничат връзките с Иран.

На свой ред това обещава да затрудни международните усилия за уреждане на войните в Сирия и Йемен и за борба с "Ислямска държава" и други ислямистки терористични организации. Само преди седмици след поредица от преговори начело със Съединените щати и Русия и с участието на външните министри на Саудитска Арабия и Иран съперническите сили бяха доведени на масата за обсъждане на пътна карта за мир в Сирия. След това в събота, след обявяването на екзекуциите, саудитците сложиха край на крехкото прекратяване на огъня в Йемен.

Приходите на Саудитска Арабия рязко намаляват в резултат на продължителното падане на цените на петрола, причинено донякъде от настояването на режима да запази производствените равнища, а правителството обявява съкращения на значителните социални разходи, които саудитците отдавна приемат за даденост.

Екзекуциите осигуриха криза на религиозна основа, която да отклони гнева от съкращенията, и дадоха нагледно предупреждение какво може да сполети критиците.

Екзекуциите обаче не бяха нещо необичайно за Саудитска Арабия. Страната има лоша репутация в областта на правата на човека, като прилага строга форма на ислямското право и упражнява репресии срещу жените и хората, които изповядват религиозни традиции, различни от сунитския ислям.

Режимът стана още по-репресивен в годините след Арабската пролет. Според "Хюман райтс уоч" масовата екзекуция този уикенд е била извършена, след като миналата година са били екзекутирани 158 души, най-големият брой в последно време, като в много от случаите това е станало въз основа на неясни закони и съмнителни съдебни процеси. Шейх Нимр беше гласовит критик на режима и защитник на правата на шиитското малцинство в Източната провинция на Саудитска Арабия, но не се застъпваше за насилствени действия.

Заплетената и променлива обстановка в Близкия изток не позволява на Съединените щати или Европейския съюз да избират или да отхвърлят съюзници по морални критерии. Вашингтон няма друг избор, освен да работи с режими като този в Техеран, който също има лоша репутация в областта на правата на човека, включително с почти 700 екзекуции през първата половина на миналата година, или в Рияд, за да се бори с явната и настояща заплаха, която представляват ислямистките терористи, или да търси решения на силно дестабилизиращи конфликти като сирийската гражданска война.

Но това не може да означава да се извиняват действия, които очевидно разпалват религиозна омраза, подкопават усилията за стабилизиране на региона и грубо нарушават правата на човека.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заплетената и променлива обстановка в Близкия изток не позволява на Съединените щати или Европейския съюз да избират или да отхвърлят съюзници по морални критерии. Ха Ха Борци за демокрация
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е ли време Ким Чен Ун да си изпробва новите бомбички в Саудитска Олигофренария?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не забравяйте че обама е съшо с мюсюлмански корени. Кръв на вода не става.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярата в Бог и религиите са две различни неща. Ако Бог е Един, на кого са необходими различни религии които воюват помежду си ? Само на хората манипулатори. Затова аз казвам, че религията е стара манипулативна система за надмощие и използване на човек от човека.Вярвам в Бог но, не вярвам в никаква религия. Ненавиждам всеки човек който крие долнопробните си деяния зад името религия.
19
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 31Умници Стратегията на Русия по отношение на Украйна стана ясна на 6 месец от конфликта - подкрепяме тези дето се бият срещу режима в Киев на абсолютния минимум тези хора да оцелеят и физически и като организация и като идея. Киев поради факта че е политически/икономическо недоносче и изповядва наистина анти хуманна неонациска идея с времето ще рухне под собствената си тежест и дългове. Даже сега за да не замръзнат хора в Украйна Русия праща хум помощ газ за отопление.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ака пресъхне нефтабогатите ча*лми вместо да мислят за религии и воойни ще мислят как да си изкарат хляба.Имам само една клетва към мюсюлманите- Да им пресъхне нефта.
17
1
 
3
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
На Запада братята !
16
0
 
2
 
! Отговори
Xexe преди 8 години
До АнонименTochno taka e!
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички религиозни книги на кладата. Забрана с международен закон на всички религии. Това е спасението от тая болест 'религия'. Ненорманици винаги ще има, докато съществуват хора вярващи в герои от приказките.
14
4
 
11
 
! Отговори
време е преди 8 години
русия да демократизира саудитска арабия по въздуха или със спецназ
13
0
 
27
 
! Отговори
българин преди 8 години
алчните задокеански *** подкрепят саудитска арабия
12
1
 
26
 
! Отговори
икона преди 8 години
в саудитска арабия християнството е забранено със закон и се наказва със смърт
11
0
 
31
 
! Отговори
ом'ски преди 8 години
Където има ислям винаги ще има масови убийства, самовзривявания, палежи, обезглавявания и всекидневно изтребление 365 в годината, така е било от както е създаден исляма -така ще остане и докато това раково образование за Земята продължава да съществува
10
1
 
10
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Местя
9
8
 
21
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Братя четете Дънов, Ванга и Сава Севроюкова. Скоро ще си плащат всички дето служат на злото. Много скоро. Българи обединявай те се
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българи подпишете се за референдума
7
3
 
76
 
! Отговори
Иван Иванов преди 8 години
Мдаааа.....Слепци бе! Вкупом ослепяха! И Обамата, и ООН-то, и Хелзинския Комитет, и Хюмнетата от Хюман Райтс Уоч и ЕС и облещицата Меркел, и Оланд, а и оная тахтаба Юнкер! Саудитците заклаха като кокошки десетки хора, Риад беше опръскан и залят в кръв, но това не се видя! Има смоукскрийн! В Унгария, една родолюбка обаче се опита да спре криминален престъпник - терорист да осъществи престъпление, и целия гореизброен cволоч скочи срещу нея! Това е то - Демокрация, Толерантност и човешки права!
6
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе това не бяха ли едни от любимците на нашите сороси.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДЕМОКРАТИЯ!
4
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Екзекутираха духовник който не е бил съгласен с политиката на правителството - просто му резнаха главата на площада, кръвта шурти като фонтан и тълпата реве в екстаз. И ЕС, САЩ и Хюмън райтс уотч нищо не забелязват, не е като да арестуват някой в Русия за финансови далавери и после Брюксел да опищи целия свят, че в Русия арестуват противниците на Путин.