Атентатите в Париж ръководени от поне двама от Белгия

Те използвали фалшифицирани белгийски лични карти
6 яну 2016 11:27, Елка Василева
2
Атентатите в Париж ръководени от поне двама от Белгия
Снимка: архив, Reuters

Двама мъже, чиито истински имена все още не са известни, са направлявали от Белгия атентатите в Париж от 13 ноември миналата година, съобщи вестник "Либр Белжик".

Снимките на двамата заподозрени за координация на терористичната операция бяха разпространени заедно със съобщенията за тяхното издирване през декември. Двамата са използвали фалшифицирани белгийски лични карти, на които са били изписани имената Самир Бузид и Суфиан Каял.

Видимо двамата мъже са по-възрастни от парижките терористи. Издирваните са заснети от камери на бюро за парични преводи, където са се явили четири дни след атентатите, за да изпратят 750 евро на групата терористи, взривена при операцията на френските специални сили в парижкото предградие "Сен-Дени".

Единият от двамата издирвани е използвал мобилния телефон, на който в нощта на атентатите са били изпратени множество съобщения от терористите на място, включително и последният текст "Започна се". Този текст е бил изпратен от телефон, намерен в кофа за боклук край залата "Батаклан".

Вестникът цитира коментарите на своите източници, според които е нямало предупреждение от западните разузнавателни служби за атентатите в Париж. Според експертите това е така, защото западните служби не знаят какво се случва в "Ислямска държава" (ИД). Известно е, че терористите от организацията затрудняват разузнаването с това, че използват най-често за своята комуникация криптирани приложения за електронни устройства.

Експертите предполагат, че необходимите за разплитането на случая данни са записани от Агенцията за национална сигурност на САЩ, но трябва да бъдат "изровени". По тяхно мнение единствените, които са способни да се внедрят в ИД, са саудитците, но "те нищо не казват".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
men преди 8 години
нека позная: жан клод юнкер и некое друго пйеди от неговата шайка. може за специалната акция да са извикали дори старата комунистическа пушка барозу. сега за пореден път да ви кажа, атентатите са инсценировка, няма жертви, няма трупове, няма кръв. всичко е циркс също като американските атентати от последните две години: бостън, санди хуул, чарли ебдо и т.н. цели се контрол над психиката на планетата и послушание.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, като толкова време я караха без правителство! Ама затова пък излязоха на бюджетен излишък.