Брюксел получил жалби за кранчето на "Овергаз"

"Газпром" изслушана по антимонополното дело, което ЕС води
Обновена: 6 яну 2016 18:14 | 6 яну 2016 18:10, Никола Димитров
12
Брюксел получил жалби за кранчето на "Овергаз"
Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия е получила няколко жалби за спирането на доставките за "Овергаз" от руската "Газпром", потвърди неин говорител.

"Можем да потвърдим получаването на писма и ще разгледаме въпросите, повдигнати в тях", заяви говорител на комисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Още по темата
От офиса ѝ обаче отказа да разкрият съдържанието на оплакванията, както и подателите им, но дадоха да се разбере, че поне едно от тях е от "Овергаз".

Според базирания в Брюксел сайт "Еюактив" става дума за две писма от шефа на "Овергаз" Сашо Дончев, изпратени на 2 и на 30 декември, в които той предупреждава, че монополното положение на "Газпром" на българския пазар представлява сериозна и необратима опасност за конкурентоспособността и нарушава европейското право.

Сайтът цитира писмо, в което се твърди, че "прекъсването на доставките от "Газпром Експорт" дори за кратък период, може да доведе до изчезването на "Овергаз" – единственият останал играч в България“.

"Еюактив" цитира Дончев да предполага, че съвпадението в интересите на "Газпром" и Българския енергиен холдинг е политически мотивирано и цели възобновяването на проекта "Южен поток" предвид настоящото напрежение между Русия и Турция.

Все още е рано да се каже дали Еврокомисията ще започне разследване за нарушаване на европейското законодателство в областта на конкуренцията, тъй като тя първо трябва да прецени основателността на изложените в сигналите факти, коментира източник от Европейската комисия.

Той обаче уточни, че случаят ще се разглежда отделно от започналото през април разследване срещу "Газпром" за доминиращо положение в доставките на синьо гориво в 8 страни от Централна и Източна Европа, сред които и България.

Това разследване се развива и след като изслуша през декември аргументите на руската компания, сега Европейската комисия ѝ е изпратила възражение, което е част от процедурата, съобщи говорителят на комисар Вестагер.

"Газпром" се е възползвала на 15 декември от правото си на устно изслушване пред Еврокомисията и пред националните власти на засегнатите държави, в добавка към писмените отговори, изпратени в Брюксел, добави той.

Засега от Еврокомисията не се ангажират със срок за приключване на разследването срещу руската компания.

"Антимонополните разследвания зависят от ред фактори като сложност на случая, сътрудничество от страна на разследваните и др.", каза говорителят, без да коментира конкретните обстоятелства в случая.

Европейската комисия започна разследване срещу "Газпром" на 22 април 2015 г. по подозрения, че компанията възпрепятства конкуренцията на пазарите на доставка на газ в България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия и че „прилага цялостна стратегия на злоупотреба в тези пазари на доставка на газ“.

По-конкретно Брюксел смята, че "Газпром" налага териториални ограничения за забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия, което води до изкуствено повишаване на цените.

Специално за България, Естония, Латвия, Литва и Полша се подозира, че руската компания води несправедлива ценова политика. България и Полша са страните, в които се разследва и дали "Газпром" не използва своето господстващо пазарно положение "за получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктура за пренос на газ".

Така например, доставките на газ са били поставени в зависимост от инвестиции в проект за газопровод, подкрепян от "Газпром", или от съгласието "Газпром" да засили своя контрол върху даден газопровод".

Според предварителните констатации на Комисията тези практики представляват злоупотреба с господстващото пазарно положение на "Газпром", което е забранено по член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз.
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
ЕЕ преди 2 години
КЪДЕ Е ТОЗ БРЮКСЕЛ?? ТО ТУЙ НЕ Е ЛИ ИНКУБАТОРА И РАЗВЪДНИКА НА ТЕРОРИСТИ.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от къде Идват тия Писма в Еверопейският Парламент и Комисия Е Друг Въпрос
ЕИ СЕГА Е ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ КОЙСЕ ОПИТВА ДА УПРАВЛЯВА Е БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ ПИСЪМЦА КЪМ ЕВРОПАРЛАМЕНТА ОТНОСНО ОВЕРГАЗ И ГАЗПРОМ
МОЖЕ БИ РУСНАЦИТЕ
ХАХАААА
КАК ТАКА НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ПОДАТЕЛЯТ НА ТЕЗИ ПИСЪМЦА
ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ЧЕ Е НЯКОЙ ПТОТИВ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК А КОЙ Е ТОЙ И ЗАЩО НЕ СЕ КАЗВАТ НЕГОВИТЕ
ИМЕНА Е ДРУГА ТЕМА
НАЛИ ГОСПОДА МАЙКО.ПРОДАЖНИЦИй
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
SASHO DONCEV PARVO DA DOKAGE PROIZHODA SI ZA MILIARDITE.
3
0
 
2
 
! Отговори
анонм преди 2 години
ИДВАТ СВЕТЛИ ДНИ, НО НЕ ЗА ГАЗПРОМ, КОЙТО ОТИВА ДАЛЕЧЕ В АЗИЯ., ДО 2 -3 ГОДИНИ ! И СЪВСЕМ ЗАСЛУЖЕНО, ЗАРАДИ НАГЛАТА МАФИОТСКА ПОЛИТИКА !!!
2
0
 
20
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Жалбите следва да бъдат разгледани от католикос Карекин II Нерсисян върховен патриарх на всички арменци.
1
3
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
... От офиса ѝ обаче отказаха да разкрият съдържанието на оплакванията, както и подателите им.. ЗАЩО?
Защото се играят к**нски игрички, докато западна Европа отдавна е обезпечила себе си относно доставката на газ именно чрез газпром..