Опозицията във Венецуела пое контрола в парламента

Мадуро ще защитава демокрацията с "желязна ръка"
6 яну 2016 08:44, Елка Василева
16
Опозицията във Венецуела пое контрола в парламента
Снимка: Reuters

Опозицията във Венецуела пое контрола в парламента, което създава условия за бъдещи политически битки с президента Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес.

Депутатите положиха клетва по време на разгорещена сесия. Проправителствените сили демонстративно и бурно напуснаха залата в знак на съпротива срещу мнозинството, докато новото ръководство представяше законодателните си планове.

Опозиционните сили контролират парламента за първи път от 17 години - откакто покойният президент Уго Чавес дойде на власт през 1999 година.

Въпреки победата в изборите през декември опозиционните партии не успяха да получат ключовото парламентарно мнозинство от две трети, тъй като Върховният съд не разреши на четирима депутати да поемат мандатите си, докато разглежда дело за изборна измама. Поради това на церемонията клетва положиха само 163 от 167 законодатели.

По-рано през деня стотици поддръжници на опозицията придружиха новоизбраните депутати до парламента през силно охраняваната барикада.

Журналистите получиха достъп до парламента за първи път от години и държавната телевизия излъчи интервюта с опозиционни лидери. В интериора на сградата отчетливо се забелязваше липсата на портретите на Чавес и националния герой Симон Боливар. Вместо това от галерията за публиката съпругата на осъдения на затвор опозиционен лидер Леополдо Лопес бе издигнала плакат, призоваващ за "Амнистия сега". Това може би сочи една от първите задачи, с които новият парламент ще се заеме - приемане на закон за освобождаване на десетките активисти, задържани при антиправителствените протести от 2014 година, които бяха съпроводени с множество жертви.

Междувременно президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви намерението си да защитава демокрацията с "желязна ръка" в отговор на обещанието на опозиционната коалиция да разработи механизъм, позволяващ смяна на изпълнителната власт в страната, съобщи Франс прес.

"Ще защитавам демокрацията и стабилността с желязна ръка, няма да ме принудят да отстъпя или да трепна. Спокоен съм", каза Мадуро.

В новия парламент последователите на покойния президент Уго Чавес са малцинство за първи път от 17 години с едва 55 от 167 депутатски места, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мадуро вече епри Янукович,а Путин се е запътл към Садам!
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представете си, колко бяха *** и Чавес и Мадуро, за да докарат народа да мизерства, при положение, че венецуела е една от най-богатите на петрол страни!Но комунизма рано или късно докарва хората до мизерия и след това революция.РЕд е на РУСИЯ!
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Na Mадуро му резнаха кайсиите, да се готви "Путуро"!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв каламбур..Путин ще остане без Мадуро..
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оох,край няма...и тука ще викат Русия на помощ.Абу Али не може да смогне на всякъде бреее
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мадуро ще получи един здрав демократичен венецуелски РУК през новата 2016-та!
5
7
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Социализъм има в Швеция и Дания.Това са страните с най-развита социална система,където таксите могат да скочат до 80% -зависимост от дохода.Там обаче е трудно да се намесят директно. САЩ обаче иска цяла Латинска Америка да е бедна,лумпенизирана и лесна за управление.Най -после се наканиха да вдигнат икономическото ембарго на Куба,където беше същото.Затова Куба иска да ги съди за икономическите вреди ,които нанесоха на страната.САЩ използва долара като оръдие за да си налага мръсната политика
4
7
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Причината за ведоимака във Венецуела- една от най-богатите страни в света - е опитът неуспешен разабри асе--да строят социализЪМЪТ....Който както каза Вашия лидер е ...едно недоносче...
3
6
 
20
 
! Отговори
факт преди 8 години
В момента в който Венецуела реши да поеме по собствен и независим път на развитие,беше поставена в икономическа блокада от САЩ. При това положение една страна много трудно може да се развива,не може да търгува ,да внася и изнася суровини и продукти.Това обяснява защо е тази криза при Венецуела.Чавес успя да удържи фронта ,но го убиха.Сега се опитват да подменят курса чрез платени марионетки.Ще стане ли по-добре? Много съмнително.Политиката за лат.държави е -народа да се лумпенизира, а суровините
2
9
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До БГ. ФРАНСЕ-Че то по -голямо мизерстване от сегашното във Венецуела може ли???Е-руската мизерия още не са стигнали,ама не е късно Мъдуро да настигне ботоксния ***...
1
13
 
21
 
! Отговори
БГ. ФРАНСЕ преди 8 години
Пак успяха платените хамерикански мекерета да се докопат до кокала.Ще се смуче нефтец яко а простолюдието да мизерства.