Русия ще "изяде" туризма на Турция

Заради сваления Су-24 Путин забрани чартърите за туристи
6 яну 2016 21:47,
125
Русия ще "изяде" туризма на Турция
Снимка: Reuters, архив

С първия ден на новата 2016 г. влязоха в сила санкциите, които Москва наложи на Турция заради сваления руски бомбардировач от турски изтребители край сирийската граница на 24 ноември.

Експертите оценяват, че санкциите ще засегнат най-силно туристическия сектор на Турция, т.нар."икономика без комини", и прогнозират, че 2016 г. ще бъде много трудна за турския туризъм.

Над 4 млн. руски туристи посещаваха годишно Турция през 2012 и 2013 г. и се превърнаха във втория по численост контингент след германските граждани. Около 80 процента от тях почиваха в Анталия, като броят на предпочелите средиземноморския курорт руснаци достигна 3 млн. души през 2013 г., осъществени бяха 29 500 чартъра.

През 2014 г. числото на руските туристи значително спадна, около 800 хиляди руснаци по-малко посетиха страната, въпреки че Турция предоставя преференции за чартърите с руски туристи в размер на 6-7 хиляди долара.

Заради сваления бомбардировач Су-24 обаче руският президент Владимир Путин забрани чартърните полети за руските туристи, за да навреди на туристическия сектор. Специалисти прогнозират, че ако кризата се проточи, може да се очаква катастрофален спад от май до края на сезона.

В същото време според експертите не само самолетната криза, но и страхът от терора ще се отразят негативно на турския туризъм. Терористичните атентати в Анкара, Париж, Тунис, войните в Сирия и Афганистан, терорът на джихадистите от "Ислямска държава" всяват страх сред европейците, които се отказват от пътувания в Турция.

Макар че няма драстични отлагания на резервации, все пак се очаква, че ще има спад на европейските туристи. От 1 млн. французи, посещаващи годишно Турция, след нападенията срещу редакцията на френския седмичник "Шарли ебдо", посещенията са намалели с 20 на сто. По-малко са туристите от Италия, Испания, Холандия и Великобритания, където загубите са между 10 и 30 на сто.

Негативният имидж, който заради някои практики се създаде спрямо Турция като "сипматизираща на джихадистите", също отблъсква чуждестранните туристи, посочва специалистът Айхан Беркант. Той очаква над туризма да продължи да виси "дамоклев меч".

Изключение от общата тенденция на спад правят единствено германските туристи. При тях има увеличение от около 6 на сто. Това обаче не е достатъчно за да покрие загубите, които турският туризъм ще претърпи от намаляването на пътуванията на руските и европейските туристи като цяло, посочват специалистите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
5
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Onzi den pytuwah ot Pekin do Phuket, w samoleta samo rusnaci. Daje na letishteto ima poweche znaci na ruski otklokoto na angliiski.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO42/ TRAY KONYO ZA ZELENA TRYAVA.
21
13
 
8
 
! Отговори
1домат = 230 рубль преди 8 години
Ей тук ви го пиша ! След април ще започнат да идват. Пиша от Анталия . Даже след великите путинови санкции , браковете на рускини с турци се увеличи. След 4 месеца , пак ше си говорим.
20
6
 
14
 
! Отговори
Стойчо преди 8 години
До 38 Малък си мойто момче ... и зелен....като узрееш пак ще приказваме.
19
17
 
35
 
! Отговори
Стойчо преди 8 години
Владимир Путин е велик политик. Представител на християнството, православието и славянството. Господ здраве и сила да му дава!
18
4
 
13
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."- Алберт АйнщайнХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААА
17
16
 
10
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
То па един туризъм...Совецкий туризм - самъй большой туризм в мире!
16
5
 
4
 
! Отговори
бе къде намеси преди 8 години
До Анонимен26русия не разбарх ? правиш много силна турция и че саудитците ще инвестират повече отколкото печелят !! това е математика но не за тъпац.и като теб . а за щатите имат дефицит и задължения но са във тяхната си валута която те печатат а дефицита на саудитците е в долари защото те продават в долари и спестяват в такива...лейка
15
1
 
5
 
! Отговори
а бе географ преди 8 години
До Анонимен21ами тя турция не е във африка ,какво общо има това с тезата , че турция не внася а само изнася ? от въздуха ли произвежда ?
14
4
 
7
 
! Отговори
бе ти новини преди 8 години
До Анонимен18не четеш ли ? знаеш ли , че саудитците вече имат 20% бюд.дефицит ? и че ако до 2020 цената на нефта остане такава може да фалират ? а че закриват централата на опек във виена да пестят ? а само киатй има 4 трилиона резерви но не и саудитците !!
13
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РУСИЯ АГИТИРАЛА ДА СЕ ХОДИ НА ПОЧИВКА В АРКТИЧЕСКИЯ ПОЛЯРЕН КРЪГ,МИНАЛАТА ГОДИНА БИЛИ ОТИШЛИ САМО 200 ЧОВЕКА :)))))ОХХХХХХ, КОТЙОООООООООО,ПОПАРАТА, КОЙ ЩЕ СЪРБА ПОПАРАТА :))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААААААААА
12
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До айде беАЙДЕ БЕ, И В АФРИКА Е ПЪЛНО С ВСЯКАКВИ ЦЕННИ МЕТАЛИ И ДЖУНДЖУРИЙКИ,И ГАЗ И ПЕТРОЛ,РУСИЯ ДА СИ ПРАВИ КОМПОТ ОТ ТЯХ:))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААА
11
10
 
20
 
! Отговори
айде бе преди 8 години
До Анонимен11турците само изнасят без да внасят ??? ами енергоносители ? ами дървен материал? сигурно имат и мини за желязо,мед,цинк,алуминй,...бе ти да не бъркаш турция с русия ? само руснаците имат всички полезни изкопаеми. освен това турците нямат ноу хау ! това което движи икономиката им са западните фирми които ги използват като евтина раб.ръка като китай
10
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво ще правим всички без великите руски туристи? Да ходят да почиват в Крим. Нали крим е наш?
9
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУРИСТИТЕ В ТУРЦИЯ СА 35 МИЛИОНА НА ГОДИНА, КАТО НАРАСТВАТ ВСЯКА ГОДИНА,ПЛЮС, МИНУ С 4 МИЛИОНА, ГОЛЯМ ПРАЗ ЕРДОГАНОВ :))))))))
8
21
 
24
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Руснаците с техния висооооок стандарт и многомилионни пътувания по чужбина са създали туризма и на Египет и на Турция и на Гърция и на Италия и разбира се на България.На тях се крепи световната туристическа индустрия,нищо че до преди десетина години не ги пускаха да напускат насраната си държавица.Хайде по-сериозно.132 млн. ниско платено население с никакъв стандарт на живот не може да е някакъв фактор нито в туризма нито в световната икономика.Дори при социализма не сме разчитали на ***.
7
8
 
14
 
! Отговори
извинявай преди 8 години
До Анонименно саудитците добиват около 4 млрд варела на година което по 30 долара на варел са 120 мрд долара на година а трябва да инвестират по 150 млрд в турция на година ? първо от къде ще дойдат останалите 30 млрд а и те саудитците нямат ли нужда от пари или каквото изкарат директно на турците ще го дават?? ама лъжешшшш
6
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой си турската икономика ще усети трусове само заради ограниченията от Русия то демек си заслужавате съдбата да бъдете овце и определено бъркате икономиките на България с тази на Турция, от пастърма до мандарина и шам фъстък Турция прави страшен износ и почти никакъв внос, като добавим и бокклуците които правят и изнасят на бокклуците като нас не са за мислене, няма и 5 % да се отразят отношенията с Русия на икономиката им !
5
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха, ти изби рибата бе, кьопек турски. Турция си осигурила 613 милиарда долара от Саудитска Арабия? Че то на арабите това им е почти целият БВП за година бе! И според теб те ще го дадат на турците в заем? Да не говорим, че с тези цени на петрола има да губят по 30-40% от него на година. Да те светна, че досега никой на никого не е давал такъв колосален заем или инвестиции. Дори 1% от това (6,13 милиарда) е колосална сума.
4
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ДВЕ ТУРСКИ АВИОКОМПАНИИ, ОТ ВЧЕРА ПРЕКРАТИХА ПОЛЕТИТЕ СИ ЗА РУСИЯ ,А РУСИЯ СЕ БИЛА ОБИДИЛА, ЧЕ СА БИЛИ СПРЕНИ ПОЛЕТИТЕ ,ОХХХХХХ, КОТЙОООООООООО,ПОПАРАТА, КОЙ ЩЕ СЪРБА ПОПАРАТА :))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААААААААА