СЕМ vs. Al Jazeera: Санкции заради "България, моя земя"!

Съветът сезира Великобритания, където е регистрирана медията
6 яну 2016 14:22,
55
СЕМ vs. Al Jazeera: Санкции заради "България, моя земя"!
Снимка: Reuters

СЕМ сезира британския регулатор, регистрирал телевизия Al Jazeera в Европа, за филма "България, моя земя". Това обяви членът на медийния регулатор Мария Стоянова. СЕМ е официален представител на България в групата на европейските регулатори ЕРГА.

"Възнамеряваме в най-кратки срокове да се обърнем с писмо към нашите колеги във Великобритания", каза Стоянова пред "Фокус". Тя обясни и че ако те преценят, че има нарушение според техния закон, може бъде наложена санкция според британското законодателство.

Още по темата

"Има установена практика за реакция на медийните надзорници при трансгранично нарушаване на установени норми и разпоредби, както в конкретния случай – подозрения за антинационални внушения", каза още Стоянова.

Тя припомни, че миналата година балтийските държави са се възползвали от нея заради антинационално съдържание, разпространявано от руски телевизии, регистрирани във Великобритания и в Швеция.

Стоянова обясни и че всички регулатори в Европа работят въз основа на директива, която става база за националните законодателства. Според нея, когато някойне се съобразява с тези разпоредби, той трябва да понесе санкция. "Ние се опираме на тази практика и опит и затова ще реагираме", каза още тя.

Лентата разбуни духовете у нас заради спорния разказ за живота на българските мюсюлмани и съжителството между различните религии в страната.

Автор на филма е турска журналистка Йелда Янат Бахчи. В него тя твърди, че Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година. Американски историк пък обяснява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било съставено от турци.

Глас зад кадър обяснява, как по време на Балканските войни загиват 2,5 милиона мюсюлмани и още 1 милион емигрирати. "И въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България", продължава разказът.

Филмът цитира и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола. "И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
47
 
! Отговори
haha преди 8 години
Имаше книга на времето - Записките на Челяби... Та турчина твьрдеше че главите на бьлгарите хвърчели като зелки .... Та сега туците ще са ми братя а???
13
2
 
40
 
! Отговори
ТУРЦИЯ, СА, КАТАР преди 8 години
Все врагове на цивилизацията. С подкрепата на САЩ
12
1
 
31
 
! Отговори
ТИКВУНЕ преди 8 години
Що мълчиш бре? Или катарските мангизи са много важни за твоята МАФИЯ, че даже ходи до там с държавен самолет и пълен отбор слагачи. Що катарски *** изцелува и молби за някой катарски долар, пък получи ЕДИН ГОЛЯМ КАТЪРСКИ....
11
3
 
26
 
! Отговори
ЗзЗ преди 8 години
Авторката на филма Йелда Янат Бахчи си е заслужила хонорара, защото успява да постигне заложените цели - да изостря взаимоотношенията между християнското и мюсулманското население на България. И докато продължавате да се хващате на "хорото на омразата", на нея ще й продължават да й дават пари за да прави още такива провокативни филми.
10
1
 
32
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Американски историк казвате.. А дали е погледнал репортажите на един американски журналист на име Джанюариъс Макгахан относно сложните взаимоотношения между българи и турци отпреди 140 години?
9
2
 
26
 
! Отговори
Евро-Пейка преди 8 години
Абе опитват водат с левия крак леко джазирците, ама ще им мирише скоро на пърлени ***. На дядо Иван тези не минават.
8
2
 
24
 
! Отговори
haha преди 8 години
Филмът цитира историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия ________________________________________________________________________АЛ Джазира твьрди РУСКАТА АРМИЯ и Бьлгарски банди изселват турците. А вие от ДНЕС твьрдите че това е причинено от ТУРСКАТА АРМИЯ и бьлгарски банди. Аз гледах филма на Ал Джазира и твърдя че вие от ДНЕС лъжете и то безобарзно. Руската армия е едно а Турската сьвсем различно.
7
3
 
36
 
! Отговори
Голямата Екскурзия преди 8 години
До 4Реза какво се пениш??? То тия вашите... Ви сменяха имената.. Па сега са ви лидери... Прости сте щом им се водите на акъла те правят пари на ваш гръб... А ако си мислите че в турция ще ви третират като турци.... Грешите... По добре си кротувайте че Дед Иван е Великан... И че берете кахъри...:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
6
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей брей Тия американци много умни бре... Амекиканецът кемал историк. ПХААААОООААААО... Той турско-хомериканския заговор личи от 100км... Де...ба и б.....те долни... Удриии бе Ким удри ги с тая водородна бомба... кравария
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва да сме толерантни братя, повече толерантност трябва да българина, за да еврогейзира тотално
4
39
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дело Възродителен Процес чака 25 години някой да предаде Папката е Делото на Европейския Съд но никой не го е грижа
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Катар ги спонсорира "Ал да манат синджира" с много кинти, които плащат на Юк, затова малко ме съмнява Великобританците да си развалят бизнес отношенията....особено пък и за българи......ако беше руска медия веднага сигурно щяха да се самосезират
2
3
 
42
 
! Отговори
що пък не преди 8 години
Американецът много обича,да ти казва какво си мислиш и какво е било...
1
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в шок съм, че някой се опитал да направи нещо