Водородната бомба – най-разрушителната мощ в света!

Първата е изпробвана от САЩ, най-силната обаче е дело на СССР
Обновена: 6 яну 2016 22:28 | 6 яну 2016 22:06,
97
Водородната бомба – най-разрушителната мощ в света!
Първата водородна бомба, тествана от САЩ; Снимка: Архив Reuters

Термоядрената, или водородна бомба - като тази, която Северна Корея съобщи, че е изпитала днес, е разработена след атомните бомби, с които САЩ бомбардираха японските градове Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война, и има много по-голяма разрушителна мощ, предадоха ДПА и БТА.

Първата водородна бомба бе изпробвана от САЩ през ноември 1952 г. и имаше мощност от 10 мегатона - около 1000 пъти повече от атомната бомба, хвърлена над Хирошима 7 години по-рано.

При тази бомба от нов тип се използват два тежки изотопа на водорода - деутерий и тритий, при сливането (синтеза) на които се получава хелий и се освобождава огромно количество енергия.

Принципът на конвенционалното ядрено оръжие е друг - разцепване, а не сливане на атомни ядра с цел да се получи мощна експлозия.

Водородната бомба използва малка атомна бомба, базирана на разпад на атомни ядра, като детонатор, за да се развие висока температура, необходима за начало на много по-мощната неконтролируема реакция на термоядрения синтез, която предизвиква същинската експлозия.

Само година след САЩ и СССР извърши успешен опит с водородна бомба. За нейни бащи се смятат съветските академици физици Игор Курчатов и Андрей Сахаров.

А през 1961 г. Съветският съюз взривява над арктическия остров Новая земля водородна бомба с мощност 58 мегатона - най-мощната предизвикана от човека експлозия досега, станала известна като Цар-бомба.

Тя е около хиляди пъти по-мощна от бомбата над Хирошима. Спусната е с парашут от 10 500 м височина от самолет бомбардировач Ту-95-Б, специално конструиран за целта. Взривена е на 4000 м височина от повърхността на земята.

Огненото кълбо при взрива е било с радиус 4,6 км, като температурата в него достигнала 10 млн. градуса, а диаметърът на "атомната гъба" - 95 км.

Радиусът на тоталното разрушение при такъв взрив надхвърля 200 км, а а на десетки километри от епицентъра високата температура причинява изгаряния от трета степен.

Ударната вълна от взривяването на Цар-бомба на Новая земля е обиколила три пъти земното кълбо, а предизвиканата йонизация в атмосферата е прекратила радиовръзките в продължение на 40 минути.

Заради ядрения полигон, съществуващ и до днес, остров Новая земля (практически състоящ се от два острова, разделени от тясна водна ивица и с размер колкото две трети от България) е закрита територия, достъп до която имат само руските военни.

Обикновен човек не е виждал последиците от ядрените взривове там.

Междувременно стана ясно, че първите анализи на САЩ не потвърждават, че Северна Корея е извършила успешен опит с водородна бомба. Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА.

Анализът показва, че извършеният от Северна Корея тест не съвпада с твърденията й за успешен изпитание на водородна бомба, каза Ърнест. "През последните 24 часа не се е случило нищо, което да промени оценката ни за ядрения капацитет на Северна Корея", добави той.

Ърнест обаче подчерта, че всякакъв вид ядрени опити са провокация и крещящо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Изолацията на Северна Корея се засилва от нейните все по-провокативни действия, включително извършването на забранени ракетни изпитания.

Забележително е, че Китай и Русия споделят безпокойствата на американските съюзници им във връзка със Северна Корея, продължи говорителят на Белия дом. Той каза, че ангажиментът на САЩ към сигурността на американските съюзници Япония и Южна Корея е "твърд като скала", предаде Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН остро осъди новия севернокорейски ядрен опит и ще подготви нови санкции срещу Пхенян, предаде Франс прес.

В единодушно приета декларация 15-те страни членки на Съвета, включително съюзника на КНДР Китай, съобщават, че са решили "незабавно да започнат работа по ответни мерки, които ще се съдържат в нова резолюция".

В декларацията се посочва, че новият ядрен опит на Северна Корея е "явно нарушение на резолюции на Съвета за сигурност", които забраняват на Пхенян всякаква дейност, свързана с разработване на ядрено оръжие и балистични ракети, отбелязва ТАСС.

"Членовете на Съвета за сигурност припомниха, че вече са изразявали решителността си да приемат нови значителни мерки в случай, че КНДР извърши нов ядрен опит", заяви председателят на Съвета, уругвайският постоянен представител Елбио Росели, цитиран от Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 66;67;68Относно това кой колко сателита има само РФ и САЩ имат ГПС/Глонасс и сателитни комуникации с глобално покритие. Други имат също сателити собствени или купени включително Турция но те са за локално ползване само за един регион или страна. Освен това САЩ са лидерите в космическите комуникации естествено да имат повече сателити.Относно стандарта. След като Русия има над 5 милиона легални гастербартери, едноцифров процент безработица следва че са добре и имат работа което е най-важно.
50
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 66; 67; 68Умници брат ми търгува с Турция. Там лично са му казали че преди са купували обогатена руда от Русия и те са изливали метала за инструментите които правят, от 4 години руснаците им правят заготовките, а те само произвеждат инструментите. Същото е било и за опаковките до преди 2 години руснаците са доставяли дървесина и е имало фабрика за хартия. Сега доставят готови рула хартия на Турските производители. Все повече добавен продукт остава е РФ и вече не са само Бензиностанция и мина
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До капиталиста руски *** Боби, Според "Всероссийский центр изучения общественного мнения" (ВЦИОМ), "46% граждан РФ зарабатывает в месяц менее 10 тысяч рублей (141 $ по курсу на 29 декабря 2015)". yodnews.ru/#/news/2015/12/28/bednostЕдна торба от 10 000 рубли по днешния курс на лева41,81 рубли за 1 лев струва точно 239 лева и 18 стотинки. Почти половинатаруснаци работят за почти 2 пъти по-малко пари от минималната заплата в България (420 лв).
48
1
 
0
 
! Отговори
До дежурния Боби преди 8 години
До 64 Ха ха ха ха в русия имало капитализъм, вица на деня ? Ами тогава защо най богатата страна на ресурси в света има икономика колкото тази на мъничка Италия и почти тази на Холандия , където живее на путин щерката, чийто съпруг взе милиарди долари заем от путин и стана новоизлюпен милиардер или е капитализъм с елементи на мафия, или е мафия с елементи на капитализъм ?
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиСтарата опорна точка с руските ракетни двигатели, старата песен на нов глас, Боби Боби що не написа че САЩ имат повече сателити в орбита около земята от всички останали държави събрани наведнъж ами ми пишеш за далаверата на малка флоридска фирма която купува тези прословути ракетни двигатели за няколко милиона долара в путиния но ги продава на САЩ за 91 милиона долара, намесени са сенатори в тази далавера чак да си чувал за военно промишления комплекс ? И военния бюджет на САЩ колко е ?
46
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 63Да нали Американските Държавни ракети се изстрелват с Руски двигатели, Половината от титана за пак Хамериканските самолети се произвежда и формува в части пак там при рашките. Екзотични елементи за гордостта на Хамериканците електронната промишленост къде се правят? Китай и Рф Брррр Твоите опорни клечки биха били валидни за миналото но не и за сегашно време. Умнико в РФ има чист КАПИТАЛИЗЪМ с всички преимущества за икономиката от това.
45
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиДо 52 Боби руски тролсолдате наистина американците всичко са измислили, за това и децата на богатите руснаци и външния ви наакан министър серГЕЙ лавров учат в Америка в момента , всичко което ползваме всички ние в момента е измислено или в САЩ или в Западна Европа или в Южна Корея а от вас юрудии неразумни света е видял само оръжия за масово унищожение и глад
44
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха ха санкциите срещу диктатори не работят, ниското дебеличко джудженце се опитва да стои вечно на власт, санкциите удрят народа, но в северна корея и без това са свикнали да ядат ядливи корени и треви и да стоят без ток на тъмно
43
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може Северна Корея да е 50г по назад от Сащ но с една такава бомба хвърлена над Съвремения свят ще хвърчат Айфони макдонадлси кока коли и майкрософти и какви ли не съвремени неща който няма да и помогнат.Може да нямат какво да ядът но имат мн. цености който западът нямат.АЛЧНОСТ ПРОДАЖНОСТ ИЗМАМНИЧЕСТВО ЕГОЙЗАМ.НЯМАТ УБИСТВА И КРАЖБИ.ние сме роби на масоните и мафията а те на Ким Чен
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ким пръцнал, а ООН-то се наакало.
41
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джуджетата са така - дай им да дрънкат оръжие
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DianaКоренное население ненцы было полностью выселено с островов в 1950-х годах, когда был создан военный полигон. Население послков главным образом составляют военные и строители
39
0
 
13
 
! Отговори
ТАрминатор преди 8 години
Най-разрушителните сили са човешката наглост, нахалство, липса на възпитание, самозабравяне, гордост, алчност и т. н. Бомбата, сама по себе си, е предмет. Отнел много ресурси за създаването си, но човешка мисъл е командвала и това. Защо така?
38
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Наблюдател 60ВОДОРОДНИТЕ БОМБИ СА 100% ЗАЩИТНО ОРЪЖИЕЕдна водородна бомба е голяма колкото миниван не като някои ядрени боеприпаси събиращи се в 30кг артилерийски снаряд и имат такава мощност че независимо от каква височина или не дай боже на повърхността да бъдат взривени те изпепеляват огромна площ.САЩ са произвели само 370 броя Б53 боеприпаса като не повече от 100 са били боеготови едновременно.
37
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Естествено е че Китай и Русия са се изнервили. Нещо като детето ти да си играе с отбранителна граната!
36
5
 
18
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 63Пак Читат надо УмникоНай-мощната бомба на САЩ е Б53 и има еквивалент 9 мегатона. Носили са ги Б-47, Б-52 и Ракети Трайдент 2Ако всичко Рашките са копирали от Американците как по дяволите ще направят 75 мегатонна бомба която заради практически причини е било нужно да намалят мощността до 50 мегатона.Значи спрете с глупавите опорни клечки че Американците всичко са измислили.Че купуват и преди и сега мозъци и патенти от цял свят това е вярно но повечето не са американски дори
35
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 64Умник Читат Надо както се казва1 Американска бомба и бомба хвърлени над Хирошима Превишаване на критична маса. 2 Хирошима Бомбата е съставена от две части които с взрив са събрани и е мината критичната гранична маса. 3 Нагасаки е вече от Имплозивен тип там няма понятие критична маса ползва се много по-малко радиоактивен материал(10-25 пъти по-малко)4 СССР бомба 1949 е "копие" на бомбата Хирошима По късните и до сега американски и СССР/РФ бомби са ИМПЛОЗИВНИ
34
1
 
1
 
! Отговори
Diana преди 8 години
има неточност за нова земя...островите не са с ограничен достъп:https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%8F_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D1%8Fпроверявайте си информацията все пак
33
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея комунистически легенди може да ги разправяш на вечеринки на комунистически маргинали.Съветските учени са откраднали и атомната и водородната бомба, защото са некадърни и могат само да плагиатстват. Поради това е изключително глупаво да им се посвещават статии в които да се пишат опашати лъжи.
32
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 61Умник Първо бомбата е била настроена за мощност 75 мегатона, но тогава и самолета носител и наблюдаващите самолети се е оказало че физически не могат да се измъкнат от зоната на поражение и са "намалили" мощността до 50 мегатона. Дори така бомбата реално е разрушила област колкото съвременен Лондон. Ако СКореа гръмне 10 мегатонна бомба на границата Сеул и северната част на ЮКореа ги пиши изпепелени и опустошени. Тоест успели са ЮКореа да свалят самолета носител на границата.