Година след "Шарли ебдо": Да останем солидарни

Френски издания за годишнината от кървавия атентат
Обновена: 7 яну 2016 11:15 | 7 яну 2016 11:14, Елка Василева
12
Година след "Шарли ебдо": Да останем солидарни
Снимка: архив, Reuters

Първата годишнина от нападението срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо", в което загинаха 12 души, сред които водещи журналисти и карикатуристи, е основна тема за френските издания.

В. "Монд" публикува пространен фоторепортаж за случилото се преди една година. В един от коментарите на вестника по повод на годишнината, озаглавен "Тероризмът: Не бива да се фокусираме върху "тук" и "сега", изданието предупреждава, че властите във Франция не бива да се ограничават само с моментни мерки, като например засилване на проверките по гарите и проверките на произволен принцип. Такива мерки се вписват в логиката на превръщане на дадено място в крепост срещу предполагаеми терористи.

Но това означава, че се атакува само част от опасността, че тя се свежда до пространствено-времеви терористичен риск. Кариерата на терористите обаче не се ограничава само до това те да влязат в концертна зала или във влак, въоръжени и готови да избиват хора. Кариерата на терористите се простира до вербуването на нови хора и до насаждането у тях на една убийствена идеология.

Така че тук трябва да се обърне внимание и на разузнаването, което изглежда като едно от решенията при отчитане на тези характеристики на терористичния риск. Но борбата с тероризма се нуждае от човешки и финансови ресурси, а не толкова от арсенал от законодателни мерки или от мерки за сигурност. Освен това не бива да се свежда увеличението на броя на полицаите и на жандармеристите до 5000 души, защото това е само част от проблема. Необходими са и 5000 преподаватели, които да спрат радикализацията в училищата, посочва изданието.

Въвеждайки засилени мерки за сигурност на определени места, властите въведоха и така наречените проверки на произволен принцип. Но това поражда риск от дискриминация и проучване на Центъра за социологически изследвания в областта на правото и на наказателните институции показа, че хората, възприемани като араби, "имат по-голям шанс" да бъдат проверени, отколкото изглеждащи на вид като "бели", се коментира още в статията.

В. "Фигаро" се спира на плановете на френските власти за отнемане на френското гражданство за хора с двойно гражданство, извършили много сериозни терористични престъпления. Тази тема породи доста коментари във Франция, след като беше повдигната след нападенията от 13 ноември, когато в Париж терористи убиха 130 души при координирани атаки.

Вчера френският премиер Манюел Валс даде интервю за телевизия Бе Еф Те Ве, в което защити тезата, че тази планирана мярка трябва да се прилага само за хора, осъдени за много сериозни престъпления, за онези хора, които образно казано "разкъсват националния пакт", тоест от поетия ангажимент да са част от една нация, да не действат срещу нея.

Премиерът отхвърли критиките, че властите ще предизвикат разделение в обществото между хора с едно гражданство и хора с двойно гражданство, ако приемат мярката за отнемане на френското гражданство да се прилага само за хора с двойно гражданство. Представители и на левицата, и на десницата заговориха за лишаване от гражданство за всички в случай на много сериозно терористично престъпление, но Валс каза, че Франция няма намерение да създава хора без родина, посочва в. "Фигаро".

В два пространни репортажа "Фигаро" разказва и за съдбата на двама от пряко засегнатите от нападенията преди една година срещу редакцията на "Шарли ебдо" и срещу последвалата я атака срещу еврейски супермаркет в Париж, станала два дни след атаката срещу сатиричния вестник.

Във второто нападение като герой се прояви 25-годишният малийски гражданин Ласана Батили, служител на еврейския супермаркет. На 9 януари миналата година той помогна на няколко клиенти на атакувания от терорист еврейски супермаркет да се скрият в хладилна стая, а после успя да се измъкне от магазина, да подаде сигнал до полицията и да помогне на специалните сили да извършат щурма срещу обекта.

Година след това Ласана има френско гражданство, срещна се лидери като Франсоа Оланд и Барак Обама, беше награден и издаде книга, озаглавена "Не съм герой". Ласана днес работи в общината на Париж като технически сътрудник при организацията на различни прояви. Разказва, че през едната година след атентатите в Париж той е бил приветстван на много места, но и че са се намерили хора, които да го упрекнат, че не е направил нищо специално и да го критикуват, че е напуснал супермаркета в разгара на заложническата криза, за да търси помощ. Ласана признава, че е огорчен от тези коментари.

Ласана днес има своя собствена асоциация, която помага на младежи от проблемните квартали във Франция, както и на родното му село в Мали. Ласана разказва, че е бил в района на залата Батаклан в нощта на нападенията от 13 ноември, които му напомнили преживяното от него през януари. Говорейки за двете кървави атаки, Ласана призовава французите да останат "солидарни, да не се изолират и да не остават сами."

"Важното е да излизаме, да бъдем заобиколени от хора, да продължим като преди. Първо мен ме беше страх, но после започнах да излизам, продължих да живея и това ми помогна", казва Ласана.

Във втория репортаж в. "Фигаро" разказва за директора на печатницата, в която бяха ликвидирани терористите Куаши, атакували редакцията на в. "Шарли ебдо". След двудневно преследване те се укриха в печатницата в град Дамартен ан Гоел край Париж и тя понесе огромни щети при щурма на специалните сили, ликвидирали терористите.

Година след атаките директорът на печатницата Мишел Каталано разказва, че много трудно е успял да поднови дейността си в помещения под наем в съседен град, а предстои и изграждането наново на сградата на печатницата, което ще започне в края на настоящия месец.

Директорът признава, че е получил огромна подкрепа от обикновени хора, а и от правителството да започне наново дейността си. Държавата му обещала 500 000 евро, които ще покрият донякъде възстановяването от понесените щети и закупуването на ново оборудване. Каталано е имал и много трудни преговори със застрахователите, а известно време е трябвало да посещава и психиатър, защото не е можел да преживее шока от случилото се в печатницата му.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ФранцияШарли ебдо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
8 преди 8 години
ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СТЕ ШАРЛИ,ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СЕ СРАМУВАТЕ,ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ,ЗАЩОТО НЯКОИ БЪЛГАРИ СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ ПРИЕМАНЕТО НА "БЕЖАНЦИТЕ" В БЪЛГАРИЯ!МНОГО СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕМ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С европата.
8
0
 
7
 
! Отговори
х преди 8 години
Солидарност, толерарантност, все думи които са характерни за неолиберастията, водеща до изнасилванията в Германия, заселването на 1 млн. неандерталци в Европа. Затворете Границата на България и я минирайте.
7
2
 
5
 
! Отговори
Ko преди 8 години
А подигравката с руската трагедия?
6
0
 
7
 
! Отговори
ами как преди 8 години
Да останем не само солидарни, но и толерантни ! Така, след има няма две-три десетилетия от толкоз толерастия, няма да има бели хора в Европа.
5
0
 
10
 
! Отговори
Фокуси преди 8 години
Когато през далечната вече 2006 папа Бенедикт заяви,че бъдещето на Европа е мрачно ако не се скъса с мултикултурализма и отричането на християнските корени тези комунисти от Шарли Едбо нарисуваха светата троица в секс пози . Без коментар. Днес Кьолн е официално ислямски град- жените вървят общо в стадо да не бият на очи.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Насаждащите омраза и разпалващи религиозни войни т.нар."журналисти" от това гнусно издание посяха ветрове-после пожънаха буря.Лошото е ,че нормалните хора сега им сърбаме попарата,а в наглостта си дори искат и солидарност.
3
1
 
9
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Въх, да сложим некво си знаме, у профилите да го затъкнем, там някъде в нищото да го боцнем, браво на нас сложииме знаме.А бе аланколу, къде байраци ще вееш, та ти не си в реалността! На кой му пука за тия знамена бре байно.Като ни порязаха АЕЦа, да не би някой да беше 'жо сюй реактор' бе байрактарю?!На тоа Шмъркузи дори и и измрелата му рода е пречила на България
2
0
 
11
 
! Отговори
На Бойко левия кец преди 8 години
Же суюи шери дю троа папи! Же сюи гален по ла глава ду гранде тиква. Же сюи..въобще не знам и аз за какво ги пиша тия глупости. Да са живи и здрави от Шарлито. За нас никой няма да вика "Же сюи" защото сме им безралични като сирийските и либийските деца.
1
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приятели, да бъдем солидарни! Нека всички отново сложим френското знаме на профила си във Фейсбук, хайде всички, всички със френското знаме!