Мария Габриел: Шенген трябва да се съхрани!

Европа е силна в дипломацията, смята евродепутатът
7 яну 2016 14:14, Анисия Иванова
26
Мария Габриел: Шенген трябва да се съхрани!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Евродепутатът от ЕНП Мария Габриел не вярва, че идва край на Шенген, а и това няма спре eмигрантския поток.

Важно е да се съхрани Шенген, не само като принцип за свобода на движението, но и като обмен на данни, каза тя пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria. Няма логика всяка агенция да има своя база данни, допълни тя и обясни, че "държавите членки нямат доверие помежду си и доскоро се толерираше само двустранният обмен на данни".

Според евродепутата полето за действие на мерките за сигурност на ЕС е много важно. "Трябва да бъдат защитавани външните граници, а не шенгенското пространство и мисля, че тук разумът ще надделее. Като външна граница България трябва да привлича вниманието именно върху този въпрос. Това  ще е нашата битка", допълни Габриел.

"Само ако се ускори, обаче, прилагането на взетите решения и има ясни механизми на контрол и отговорности, миграционните потоци могат да бъдат управлявани по един интелигентен начин", смята тя.

Ролята на Европа продължава да бъде в дипломацията каза Габриел по повод конфликтите в Сирия.

"Когато възможните напрежения излязат на преден план, Европа умее да бъде посредник, за да може разумът да надделее. Посоката е, да се продължи с конкретни действия и отговорности, да се начертае план за справяне с кризата в Сирия", каза тя.

"Говорим за Сирия, но неглижираме Либия, а аз бих била много внимателна с Либия. Там е сива зона, в която текат негативни процеси", каза още Габриел.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Eвродепутатът от ЕНП Мария Габриел не вярва, че идва край на Шенген, а и това няма спре eмигрантския поток.Ние обаче вярваме, че е дошъл краят му! Относно спирането на мигранти, не бери грижа! Необходимо е само ЕС да се разпадне с демагогските му ценности! Граничарите и нашата "НЕтолерантност" ще свършат останалото!
14
0
 
2
 
! Отговори
scott преди 8 години
както и автомат калашников....
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, той умрял, ***!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само не разбирам защо в още по темата се появява заглавие "Дани в истерия заради *** жаби, Лео оскуба Бат Сали"Ама вие наистина сте една много "интересна медия" :)
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
9, онзи от Банкя повтаря като папагал инструкциите, спуснати му от амбасадата.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, боже ........
9
1
 
18
 
! Отговори
Nord преди 8 години
На тея глупости се наслушахме последните 10 години, и ето докъде ни докараха... до една Европа с всекиденвни теористични заплахи и актове. Екзотичните нрави на африканските и азиатските народи вече няма нужда да ги гледаме по Дикавъри и НГ , а са под терасите ни. На тия бюрократи в Брюксел, от които има повече вреда отколкото полза, и на тях ще им дойде времето да се срещнат с голия, разгонен афганистански "Бор".
8
1
 
13
 
! Отговори
БУРКИНА ФАСОТО преди 8 години
В тоя свят или се хищник или си жертва. Или си побойник или те пребиват и ...В случая европейците са отличникът който ще бъде бит и унижаван от арабчетата двойкаджии. Това с Кьолн е само един бегъл щрих от общата картина. Само да натрупат критична маса и ще се помне кютека. Хубавото е че Европа е свикнала да воюва. И е свикнала да дава жертви с милиони. Но защо трябва да се стига до там.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо им давате думата на такива безмозъчни калинки? Кой знае за какви заслуги от ГЕРБ са я направили евродепутатка, но на всички ни е ясно, че в тая партия говори само онзи от Банкя, а другите повтарят като папагали.. Тъй че не виждам какво толкова интересно може да каже тая, да ходи да си харчи парите им магадините на Брюксел , това ще и остане.
6
2
 
12
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
Тая празнословка коя беше, че не се сещам...
5
2
 
24
 
! Отговори
гугъл преди 8 години
А баща й със сигурност е казал преди 27 г - Варшавския договор ще трябва да оцелее.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ценко Чоков - кмет на Кьолн! Виден северозападноевропейски експерт по укротяване, усмиряване и дресировка на диви и бесни амуджи. Над 15 годишен стаж по специалността и безупречна репутация в с.Галиче. Ще приложи изпитаната си тактика и в гр. Кьолн.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрън, дрн, дрън... Кухи приказки на герберска калинка, добрала се до топло местенце в Брюксел.
2
1
 
17
 
! Отговори
1001 нощ преди 8 години
Ще управляваме, ще управляваме миграционните потоци. Трябва да се спрат напълно. То се видя, че нищо не можете да управлявате в Брюксел, ни потоците , ни съюза... всичко е на самотек, важно е софри да има и бюрокрацията да е в хиляди
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шенген трябва да се съхрани! Прилича ми на заклинанията на древните шамани.