Съветът за сигурност на ООН заплаши Северна Корея

Действията на КНДР са заплаха за международния мир
42
Съветът за сигурност на ООН заплаши Северна Корея
Снимка: БТА

Съветът за сигурност на ООН заяви, че скоро ще започне да подготвя нови санкции срещу Северна Корея и категорично осъди последния й ядрен тест като "несъмнено нарушение" на предишни резолюции на ООН, налагащи санкции на КНДР заради ядрената й програма, предаде Асошиейтед прес.

На извънредно заседание, свикано след съобщението на Пхенян, че е извършил успешно изпитание на водородна бомба, Съветът за сигурност прие декларация, в която заяви, че действията на Северна Корея са заплаха за международния мир и сигурност и обеща да предприеме "по-нататъшни действия".

Тази формулировка се използва обикновено, когато става дума за санкции. Ако се стигне до такъв развой, това ще са петите поред санкции срещу Северна Корея, откакто през 2006 г. тя извърши първия си ядрен опит.

Твърденията на Пхенян за изпитание на умален модел на водородна бомба бяха посрещнати с тревога, но и с известна доза скептицизъм, тъй като според специалистите КНДР все още няма потенциал да създаде толкова сложно технически устройство, каквото представлява водородната бомба.

На снощното закрито заседание никой от 15-те члена на Съвета за сигурност не се е изказал срещу възможността да се наложат нови санкции на КНДР, каза украинският представител.

Същевременно министерството на отбраната на Южна Корея обяви, че не вярва, че тестът, който Северна Корея обяви, че е извършила с мощно ядрено устройство, е бил успешен, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на южнокорейската агенция Йонхап.

В знак на протест срещу изпитанието обаче Южна Корея ще ограничи до минимум влизането на работници в общата индустриална зона Кесон на двете Кореи, каза представител на министерството на обединенито. Ще бъдат замразени и нови инициативи за сътрудничество със Северна Корея.

Тази нощ стана ясно, още, че след съобщението на Северна Корея, че е извършила ядрен опит, държавният секретар на САЩ Джон Кери е провел телефонни разговори с колегите си от Южна Корея и Япония - Юн Бьон-се и Фумио Кишида. Кери е потвърдил твърдия ангажимент на САЩ към сигурността на двете страни и е наблегнал на необходимостта светът да бъде единен в реакцията си срещу действията на Пхенян, съобщи Ройтерс.

Телефонен разговор по същия въпрос се е състоял и между американския президент Барак Обама и японския премиер Шиндзо Абе, съобщи агенция Киодо. Двамата лидери са обещали да си сътрудничат тясно по проблема за ядрените опити на КНДР. За да бъдат предотвратени бъдещи ядрени изпитания в Северна Корея, важно е международната общност да вземе решителни мерки, е заявил Абе, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: оонядрен опитКНДР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
БГ преди 8 години
В СВЕТА ИМА СТОТИЦИ ДЪРЖАВИ,БЕДНИ,ГЛАДНИ,ВОЮВАЩИ,НАХАЛНИ,СЕДНАЛИ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ САМО СЪС СЕРЕВНА КОРЕЯ,ТЕ КОГО СА НАПАДНАЛИ,КАТО СА БЕДНИ,*** И ГЛУПАВИ,НАРОДА ИМ ЩЕ СКОЧИ,КАКВО ВСЕКИ ДЕН ВСЕ С ТЯХ СЕ ЗАНИМАВАМЕ,КИТАЙ НАЛИ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ,ЩО НЕ ГО ПРАВИМ НА ДАР И ПИР,АМИ ХОДИМ ПРИ ТЯХ ДА ПРАВИМ ЖЕЛЕЗНИЦА,ГОЛЯМ СМЯХ.ПОБЪРКАХТЕ ТОЯ НАРОД,ВИЖТЕ СИ СОБСТВЕНИЯ ***,ЕДНО ДОМАТИ НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ,КОЛКО НИСКО СМЕ ПАДНАЛИ,БЕ НИЕ ПРИЛИЧАМЕ,БЕ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА В СВЕТА С ТОЛКОВА ПЛОДОРОДНА ЗЕМЯ,А БЕДНИ
20
1
 
0
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
НАШАТА ПОЛИТИКА ОТ 26 ГОДИНИ ДЕМОНКРАДАЦИЯ СА НЯКОЛКО ВОДОРОДНИ БОМБИ БЕЗ ЗАКЪСНИТЕЛ,ЗНАЕ СЕ,ЧЕ ТАЗИ НАЦИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА.КОЙ ПРОВЕДЕ ТАЗИ *** ПРИ ВАТИЗАЦИЯ,КОИ УНИЩОЖИ ЦЯЛОТО НАРОДНО СТОПАНСТВО,КОЙ ИЗГОНИ 2 МЛН МЛАДИ ХОРА ПО ГОЛЕМИЯ ЗАПАД,ДА РОБУВАТ,КОЙ НАПРАВИ ТАКА,ЧЕ МНОГО ВЪЗРАСТНИ БЪЛГАРИ ЖЕНИ И МЪЖЕ СТРОИЛИ ОТКРАДНАТОТО ПОЧИНАХА ПО РАНО ,ГЛАДНИ И БЕЗ ЛЕКАРСТВА И ТЕ ОКОЛО 2 МЛН,ТОВА Е БЕТЕР ОТ КОНЦЛАГЕРИ,БЕТЕР ОТ ВОДОРОДНИ БОМБИ,ТОВА Е КЛАСИКА ПО УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДАДЕН НАРОД,.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ООН СА ПЪЛНИ СМЕШНИЦИ.И ИСКАТ БЪЛГАРКА ДА СЛАГАТ ЗА ШЕФ.НАЩЕ ПРОДАЖНИЦИ НАС НЕ МОГАТ ДА ОПРАВЯТ А СВЕТАТА ЩЕ ОПРАВЯТ.ХА.ХА ХА.МАЙ ВИ Е ГАДНО КОГАТО ЕДНА НИКАКВА ДЪРЖАВА ПРАВИ ОТВОРЕНИТЕ ДЪРЖАВИ СМЕШНИ.САНКЦЙИ ЩЕ И НАЛАГАТ.ЗАЩО НЕ И НАЛОЖИТЕ ДЕМОКРАЦИЯ КАКТО В ДРУГИТЕ ЗАКОНИ ПРАВИТЕЛСТВА СВАЛИХТЕ.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ким пръдна, а ООН-то се ***...
17
2
 
2
 
! Отговори
До А ти коя си! преди 8 години
...за последните 50-60 години близо 25 000 северно-корейци дезертират в Южна Корея...а в процъфтяващ *** липсват 3 000 000 - измрели, емигрирали, дезертирали плюс 1 000 000 психично болни. Каквато е и авторката на това клише от 80-те години.
16
1
 
4
 
! Отговори
До №2 преди 8 години
в Русия долар струва малко повече от 75 рубли...Печатницата за рубли действа яко, затова. Може би са пресилили, но от много рубли глава не боли. Губи частта от върхушката в Москва, която е свикнала да харчи долари и евра в чужди курорти. А ако Ким се ядоса и грабне термоядрената тояга, то доларът май ще изчезне от пазара...
15
1
 
7
 
! Отговори
? преди 8 години
САЩ като създадоха съзнателно или несъзнателно най-голямата терористична групировка, това не е ли заплаха за световния мир?
14
3
 
3
 
! Отговори
А ти коя си! преди 8 години
И за последните 50-60 години близо 25 000 северно-корейци дезертират в Южна Корея а абратно - трима. И ако режима не е така суров и има как да се премине границата лесно, доста хора ще избягат от КНДР към Южна Корея! Факт! Превръщат насила интелигентните и умни азиатци в послушни селяни. И единствения дебел в Северна Корея е Кимчо. Инае хората добре живеели там.
13
0
 
6
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Съвсем скоро целият Свят ще бъде хвърлен в ТОТАЛЕН ХАОС!!! Това е съэдаване на иэкуствени конфликти и войни!!! Също така и иэкуствено предиэвикани ПРИРОДНИ КАТАКЛИЭМИ!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Която държава откаже да се самоубие в името на глобализацията е луда !
11
2
 
5
 
! Отговори
БКП преди 8 години
Браво КИМ мачкай краварите ние сме с теб
10
7
 
3
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Вие психични отклонения ли имате или се правите на интересни. Това оръжие може да затрие една малка държава. В Северна Корея са доказали, че не действат рационално, така че нищо чудно изведнъж на лидера от скука да му хрумне да затрие някоя местност по света. Сега ми кажете как ще се почувствате и какво ще пишете, ако изтребят Ваши близки в името на това един психично болен човек да си направи кефа. То бива тролене и олигофрения, ама вашето минава всички граници.
9
2
 
8
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Според мен грешка беше от страна на иранското правителство, че се довери на Русия да прекрати ядрената си програма!Трябваше да вземе пресен пример от споразумението за ядрения арсенал на Украйна, как всички сили подписаха гаранции и после я разпарчетосаха!Агент Хък Доусън!ЦРУ!!!
8
1
 
8
 
! Отговори
Ноа преди 8 години
Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН не е подписана от КНДР.
7
0
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 години
До АнонименА кое не му еднополюсното???Агент Стив Гарвхал! ЦРУ!!!
6
3
 
10
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Колкото пвече неционистки държави имат ядрено оръжие, толкова надежадата на малкият обикновен човек в света ще расте и ще набира последователи срещу днешния еднополюсен ционистки модел в света!Агент Монти Камерън!ЦРУ!!!
5
6
 
16
 
! Отговори
касандра преди 8 години
Израел защо има ядрено оръжие? близо 4 пъти е по малък от КНДР. Корейците не заплашват никого. Готвят се за война за да имат МИР иначе могат краварите да им спретнат някой майдан.
4
13
 
7
 
! Отговори
Иво преди 8 години
За съжаление санкциите на вършат работа срещу престъпния режим на КНДР. Управляващите там са извън контрол и си правят каквото си искат. А, санкциите срещу КНДР се отразяват главно на обикновените хорица, които гладуват и всеки ден са облъчвани с лъжлива местна комунистическа пропаганда!
3
4
 
24
 
! Отговори
УУУУУпппппсссссссссс преди 8 години
""""Действията на КНДР са заплаха за международния мир""""".....Абе ти и действията на САЩ са заплаха за международнят мир--ама не пищите......лицемери........
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OOН да го духат...и да си гледат бежанците, които ни убиват нас.