Германия преиздава "Моята борба"

3500 исторически бележки придружават текста
8 яну 2016 14:07, Елка Василева
16
Германия преиздава "Моята борба"
Снимка: Reuters

За първи път от 1945 г. Германия пуска днес ново издание на книгата на Адолф Хитлер "Моята борба" - с възпитателна цел, въпреки колебанията, които предизвиква насочването на вниманието на обществеността към идеите на нацисткия диктатор, предаде Франс прес.

Става въпрос за разбиване на мита, възникнал около този антисемитски подпалвач, създател на нацизма и на проекта за изтребление на евреите, каза в началото на декември миналата година директорът на Института за съвременна история в Мюнхен Андреас Виршинг.

През 2009 г. екипът на Виршинг се впусна в това колкото трудно, толкова и спорно начинание, за да се стигне до написването на 3500 исторически бележки, придружаващи текста. Цялото издание в два тома, общо 1948 страници, ще бъде представено днес пред журналисти и ще се продава за 59 евро.

Единствената книга на нацисткия диктатор е написана през 1924-25 г., докато той е в затвора след неуспешен опит за преврат. От 1945 година досега правата върху книгата бяха собственост на провинция Бавария, но след изтичане на предвидения от закона срок от 1 януари те вече са публична собственост.

На практика "Моята борба"до голяма степен вече е достъпна - в интернет или чрез доставки на антикварни книги, припомни пред АФП председателят на Световния еврейски конгрес, американецът Роналд Лодър. Изтичането на авторските права не променя съществено нещата, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
frogft преди 8 години
Май скоро в германия ще има кастинг ''Германия търси нов хитлер"
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А баба Меркел ще издаде книгата ,КАКВО НАПРАВИХ С МОЯТА ПРОСТА ГЛАВА.
11
1
 
7
 
! Отговори
. преди 8 години
Хаха, да, точно сега момента е най-подходящия за това четиво.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Излиза точно навреме...
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, кога ще излезе "Майн Крим" ?
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ХАРТИЯТА ДАЛИ Е МЕКА....? ХАХАХАХА
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайл!
6
1
 
19
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Това, че я преиздават нищо не означава. Издават я в тираж 4000 броя, колкото да ни гъбаркат. Няма да стигне дори до библиотеките. Друго беше да я издадат в тираж 500 милиона, та да стигне до всеки европеец. Мен лично тази борба не ме интересува. Интересува ме моята борба в този мръсен, долен, алчен и корумпиран свят. Където човещината отдавна се претопи в безразичие и омраза към ближния..
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В най скоро време Меркел и и сие си заминават , но не доброволна , а с шут от зад .
4
1
 
11
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Точно навреме я преиздават. Така като гледам, вероятно търсенето на това четиво ще се засилва все повече... но не от критиците му...
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега остава да отворят отново и Буханвалд и нещата ще си дойдат на мястото. Тия "бежанци" дето ходят на групи да тормозят жените по улуците бързо ще разберат от къде изгрява слънцето.
2
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Тая новина излезе преди месец и нещо, може и два.
1
3
 
24
 
! Отговори
хх преди 8 години
След година на изборите в САЩ, Франция и Германия идва истинското дясно-консерваторите.Това беше краят на социализма и либерализма.Идват наследниците на Тачър,Рейгън,Шарл дьо Гол, консерваторите от ХСС в Бавария.За какъв социализъм говорим в Европа, когато шеф на европейските социалисти е др.Станишев, а др.Оланд е френски президент???-Ха-Ха-Ха!!!!