Уволниха шефа на полицията заради насилията в Кьолн

По този начин ще бъде върнато доверието в обществото
8 яну 2016 19:30,
47
Уволниха шефа на полицията заради насилията в Кьолн
Снимка: БТА

Полицейският началник на Кьолн беше уволнен след критики за несправяне с насилствените сблъсъци и действия в западногерманския град в новогодишната нощ, предаде Ройтерс.

60-годишният Волфганг Алберс трябваше да напусне поста, за да бъде "върнато общественото доверие", заяви вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия - Ралф Йегер, цитиран от ДПА. Той изтъкна, че Алберс е проявил разбиране по въпроса.

"Моето решение /за уволняването на Алберс/ е необходимо, за да бъде възстановено доверието на обществото в кьолнската полиция", добави Йегер.

Според полицейски съобщения група от около 1000 мъже от чуждестранен произход са заплашвали, ограбвали и упражнявали сексуален тормоз над жени в центъра на града през новогодишната нощ.

Алберс стана обект на остри критики, след като се изясни, че броят на полицаите в града е крайно недостатъчен и те са зле подготвени за борба с масови престъпления. Над 100 жени са подали оплаквания, че са били подложени на сексуални посегателства и кражби, включително и две изнасилвания, на площада пред централната гара и прочутата Кьолнска катедрала в празничната нощ.

Картината на тези масови издевателства се очерта със закъснение, след като на 1 януари полицията излезе със съобщение, че новогодишните празненства в града са преминали "спокойно". Реалната картина започна да се изяснява едва на следващия ден, което доведе до обвинения в потулване на истината.

Според местния вестник "Кьолнер анцайгер", който цитира неназовани полицейски синдикални източници, полицейските началници съзнателно са премълчали информацията за идентичността на заподозрените нападатели, за да не разпалват ксенофобски настроения в Германия.

Интернет изданието на списание "Шпигел" съобщи днес, че правоохранителните органи вече са получили около 200 жалби за правонарушения, извършени в центъра на Кьолн в новогодишната нощ. Повечето са от жени, оплакващи се за сексуални похождения срещу тях.

Сайтът отбелязва, че полицията е успяла да намери много откраднати в същата нощ мобилни телефони в Кьолн. По данни на "Шпигел" те са открити в приюти за бежанци или в непосредствена близост до тях.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gerberi u4rte se kak nagradili Luka go uvolnavat sa gafa Polizeiski schev a vie gerberi gi darjite pa i deputati sedat 4 dela opravdan zz. Evala na zAzarov
24
0
 
9
 
! Отговори
ей т..ъ паци преди 8 години
това са си опити за изнасилвания.. какъв тормозтака ли дефинирате опит за изнасилване-с думата тормозбило е зимастава по-трудноако е било лятощяло е да има много повече изнасилвания,повече от споменатите 2 не.. щастници
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"По този начин ще бъде върнато доверието в обществото"===Тъпо. Доверието в обществото ще върнат като екстрадират всичките джагали обратно и уволнят Меркел.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да назначат Ценко Чоков на негово място.
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трабваше да уволнят Меркель
20
0
 
7
 
! Отговори
MadSlav преди 8 години
До 27: Мдаааа, ще ти кажа само едно, че си прав за жалост.Всички само умеем да мрънкаме, но не и да действаме !!!
19
0
 
33
 
! Отговори
мда преди 8 години
Излиза,че е виновен щото просто е....мъж . Кметицата стои ,както и Меркел .Изнасилвачите не са виновни щото не са бели мъже.Това е .
18
1
 
7
 
! Отговори
До 6 СС преди 8 години
Бате, кефи ме поста ти. Това е признание че краварите винаги са на върха на пирамидата. Няма как.
17
0
 
34
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
Полицейския шеф е уволнен, за да се успокои обществото... И така до следващият инцидент, който може да е и по-тежък, ако не се вземат по-адекватни мерки.
16
2
 
11
 
! Отговори
защо преди 8 години
Какво ви е виновен човека? А виновните се забавляват.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kakvo li e mnenieto na soros za situaziata
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се надяваме, че немската машина, макар и бавно, ще се задвижи. Иначе край с Европа.
13
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва и доста от немските журналисти да подадат оставки. Не може тоа да се е случило на 1-ви, а да се публикува информация чак на 4-ти след като социалните мрежи са гръмнали и вече е станало ясно, че няма как да потулят случая! Създава си усещането, че нашите институции работят срещу нас. Политиците ги пускат, полицията просто ги гледа как безчинстват, пресата прави опити да прикрива престъпленията им. Един Господ знае за колко подобни закононарушения са скрити от обществото.
12
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 8 години
И да е точна информацията,не е уволнен,не е сам напуснал, а е пенсиониран.
11
3
 
34
 
! Отговори
сс преди 8 години
Германците трябва да си саздадът нещо като куклус клан и като почнат да ги бесят и горят по дърветата може да им дойде малко акъла на *** в което се съмнявам....
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е уволнен, а са му поискали оставката и той си я е подал. Нещо което тук нивга не ще се случи. То не бяха рушвети,списъци в караулка,далавери с номерата, сигма,от шестдесет екипа пътни полицаи само един не взема подкупи, защото е от вътрешна сигурност, ортаци на мафията, на дилъри,примерите са безброй. А да сте чули някоя загубена корумпирана торба да си е подала оставката? Няма и да чуете, защото това сборище на шкембеливи потомствени некадърници, поддържа тези каскети от 1944 година.
9
9
 
6
 
! Отговори
Атеист преди 8 години
Без религия насилията в Кьолн щяха да са просто най-обикновени оргии!
8
1
 
42
 
! Отговори
ха преди 8 години
Скапаните политици си избърсаха си ръцете с шефа на полицията
7
1
 
17
 
! Отговори
Drobeca преди 8 години
Аз имам късмет днес пребих един плъх в Щутгарт.
6
2
 
27
 
! Отговори
аз преди 8 години
Днес пуснаха за 1 път след втората световна война по книжарниците в Германия- Моята борба, вярно с "научни "коментари,но който чете,може и между редовете да чете.