Джамии във Франция предлагат "чай на братството"

Те ще отворят врати за посетители през уикенда
Обновена: 9 яну 2016 17:35 | 9 яну 2016 16:25, Анисия Иванова
53
Джамии във Франция предлагат "чай на братството"
Снимка: Reuters

Стотици джамии из цяла Франция ще отворят врати през уикенда за посетители, на които ще предлагат "чай на братството" и ще дават разяснения за "исляма на разбирателството", предаде Франс прес.

Френският Съвет на мюсюлманското вероизповедание подема тази инициатива една година след джихадистките атентати през януари 2015 г. срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" и кашерния супермаркет, посочва АФП.

"Зададохме си въпроса какво можем да направим, за да засилим разбирателството и сплотеността на нацията, когато си спомняме за тези събития", каза председателят на Съвета Ануар Кбибеш, цитиран от БТА.

"Решихме, че вместо да се връщаме назад към трагичните събития, е по-полезно и по-важно да почетем "духа на 11 януари" - на огромните граждански шествия в неделята след атентатите. Правим го с една цел - да разменим мнения с вярващите, както и с всички наши съграждани, за да откроим истинските ценности на исляма и да разбием клишетата за връзката с насилието и тероризма", добави той.

"Чаят на братсвото" ще бъде под различни форми: пиене на топли напитки и сладкиши, дискусии, ателиета за калиграфия, покана за присъствие на петте дневни молитви, посочва АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Францияджамии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
21
 
! Отговори
до случаен 8 преди 8 години
Изобщо не ми пука какво пише нито в библията,нито в корана ясно е само ,че хората се избиват за нещо което им се набива в главите ,че едните са по-правоверни от другите и това,ако не е глупост здраве му кажи.
4
15
 
4
 
! Отговори
случаен преди 8 години
До само чай лиако,си беше направил трудът,задълбочено да прочетеш библията,щеше да видиш,че и за християните свинското не е разрешено,но какво ли спазвате от нея само това което не ви пречи на кефа...
3
10
 
9
 
! Отговори
а бе ти преди 8 години
До Анонимен1в кой век живееш ? господ ,аллах,мохамед....да разговаряш с нещо измислено и несъществъващо ми се струва нездраво ! всяка една религия трябва да изчезне защото нейното тълкуване от разни свещенници,имами и т.н могат да подведат слабите духом и да предизвикат огромни щети-каквито религиите са предизвиквали преди а и сега
2
4
 
23
 
! Отговори
само чай ли преди 8 години
А свинско за похапване по време на мохабета няма ли да има тогава може да им повярвам ,че се интегрират.
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мюслите са сплотени. Възпроизвеждат се усилено. Джамиите работят реално като социален стожер, докато църкви в Холандия и други страни ги превръщат в спортни зали. Вече ролята на църквата, където хората отиват в неделя да общуват с Бога и себеподобните си, тази роля сега е иззета от......... мола, където отиваме да си пълним червата, да си утоляваме егоистичните страсти и суетата! Затова не радикалните ислямисти, а самият Ислям е изпитание за нас европейците. Шамар, който трябва да ни събуди.