Холандският референдум заплашва Европа, смята Юнкер

Страната иска допитването заради асоциирането на Украйна в ЕС
9 яну 2016 21:40, Анисия Иванова
48
Холандският референдум заплашва Европа, смята Юнкер
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди днес, че готвеният в Холандия референдум през април по споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна може да доведе до континентална криза, ако договорът бъде отхвърлен, предаде Ройтерс.

Референдумът на 6 април, чиито резултати ще са правно необвързващи, бе предизвикан от местен антиевропейски сатиричен сайт, който миналата година събра повече от необходимите 300 000 подписа, изисквани по закон за задължително организиране на референдум.

Сайтът призна, че причините му да иска този референдум, който ще се състои при холандското председателство на ЕС, са свързани не толкова с позицията му по отношенията ЕС-Украйна, колкото с желанието му да организира референдум за самия ЕС.

"Искам холандците да разберат, че значението на този въпрос отива отвъд Холандия. Не вярвам холандците да кажат "не", защото това би отворило вратата за голяма континентална криза. Русия би обрала плодовете на лесна победа", каза Юнкер в интервю за холандския в. "Ханделсблат".

Холандия е една от държавите основателки на ЕС през 1957 г., но страната вече реагира по-хладно на европейската интеграция с нарастването на страховете от високата имиграция, бавния икономически растеж и икономическата несигурност, отбелязва Ройтерс.

Повечето холандски партии са проевропейски, но евроскептичната, антиимигрантска и антимюсюлманска Партия на свободата на десния популист Герт Вилдерс води в проучванията на избирателните нагласи и ако изборите се състояха днес, тя би взела повече гласове от цялата сегашна управляваща коалиция между либералите и Партията на труда, пише БТА.

Споразумението за асоцииране с Украйна се приема като важна стъпка в процеса по изваждане на бившата съветска република от орбитата на Русия и приближаването й към ЕС и то може да е тест за силата на евроскептицизма в Холандия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
След като демокрацията плаши Юнкер значи ЕС не е демокрация. Явно е че не се изпълнява волята на народа ами му се налагат диктаторски решения чрез пропаганда. ЕС се превръща от едно на пръв поглед невинно споразумение за въглища и стомана в авторитарна конфедерация а несъгласните се брандират като крайно-десни, популисти, шовинисти и т.н. "Ценностите" на ЕС са "ценностите" на тайните сатанински общества като липсата на нравствени устои и вяра в Бога които се кристализират под формата на К0нчита.
25
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Референдума е най-демократичната форма на управление. Отношението към Референдумите показва истинското отношение към Демокрацията. За това единствената истинска Демокрация в Света, е Швейцарската конфедерация!
24
0
 
7
 
! Отговори
33 преди 8 години
Юнкер изглежда като шут на снимките напоследък. Съвсем е изперкал! А референдума си е в реда на нещата и НИКОЙ не може да си налага мнението върху пълния суверенитет на една държава, както се опитва да прави ЕС, друг пример - Полша!Скоро ще се сбъдне мечтата на братята американци и съюзът ще се РАЗТУРИ, което въобще не е зле, напротив страните членки ще си отдъхнат от чиновническа бюрокрация и издръжка на апарата, воглаве с шашавите му ръководители !
23
1
 
0
 
! Отговори
ха преди 8 години
Шаш и паника.. И за какво? Целия въпрос сега е-как да се допрецакат украйнците
22
0
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
С този ход "асоцииране на Украйна в Европа" се цели по-нанатъшната дестабилизация на страната. Първи ще хукнат на запад младите, за да се спасят от липсата на перспектива в Украйна. Това са 10 милиона ефтина, работна ръка, много добре образована. Не е като сирийците и северноафриканците. ЕО ще си прибере тези, които им трябват, останалите - ряпа да ядат! Холандците нищо няма да постигнат с този референдум. Веднага ще организират "здравите сили" на обществото да противостоят.
21
1
 
12
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
- Какво ще пиеш?- Едно уиски.- Няма "не искам" - една бира ще пиеш!"...по закон задължително организиране на референдум, чиито резултати ще са правно необвързващи."Не чакайте на холандския референдум - тарикатите пак ще си наредят картите, както са решили. (Ние нали правихме реф-м за АЕЦ Белене и кво стана - да е тръгнал случайно...)Русия щяла да обере плодовете на лесна победа... А Европа какви плодове ще обере - освен няколко фирми и банки,с Украйна всеки ще загуби, особено украинците.
20
2
 
27
 
! Отговори
gtf преди 8 години
референдум и в България - за излизане от ЕС, - за орваряне на АЕЦ- за промяна на конституцията - всеки управляващ да носи лична отговорност за действие или бездействие
19
1
 
26
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙОВЕТЕ преди 8 години
би заплашени от ДЕМОКРАЦИЯТА - ИСТИНСКАТА, а не лъжливата и кресливата от СОРОСКИТЕ НПОта. РЕФЕРЕНДУМЪТ бил ЗАПЛАХА..... ВРЕМЕ Е СОДОМ - ЕС ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие сте забравили, но тъкмо Холандия каза НЕ на влизането ни в Шенген с което ни спаси от обезлюдяване на страната. Холандия ще каже НЕ и на попълзновенията на ислямистка турция към ЕС. Бог да благослови холандците!
17
2
 
30
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
РЕАЛНО заплахата за Е.С. са бюрократите и политиците в Брюксел-взимащи ВИНАГИ неадекватни съдбоносни решения.....стремящи да угодят на САЩ....
16
2
 
36
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Не знам защо но лидерите в ЕС така сляпо играят по свирката на САЩ. При толкова много проблеми в ЕС, някои искат да ни закачат една фашизирана и фалирала държава. Трябва наистина във всяка една държава да се проведе референдум за такова асоцииране. Не бива няколко тъпанара да решават вместо тези които ще понесат последствията.
15
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да извадим Украйна от руската орбита:1. Преместваме я по-далеч;2. Сменяме населението;3. Забраняваме водката
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE VIGDAM KAKVO MYSTO IMA UKRAINA VAOBSHTE V EVROPA.UKRAINA E DARGAVA NA ALKOHOLIZI,KRADZI I FASHISTI.
13
1
 
43
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Брюкселските лентяи се страхуват от референдум по този въпрос защото ще се види пропастта между техния прокраварски слугинаж и вижданията и очакванията на милионите европейци. Този факт при който група самоизбрали се чиновници решават съдбата на съюза показва ,че съществуването на ЕС в този му вид е вредно за самите европейци.
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то нали ЕК и Баба Меркел ни докараха сегашната "континентална криза"?Няма нужда от холандски референдум, за да се предизвика такава. Достатъчни са и сегашните политики тип " мулти-култи".
11
2
 
30
 
! Отговори
аааааааа преди 8 години
моля за правила -психическа пригодност и възрастова граница за назначаване на висшите управленци на ЕС ,не може хора с деменция и старческо оглупяване и женски *** по Меркелски да съсипват континенти!
10
9
 
19
 
! Отговори
моторков преди 8 години
Тези умници продължават да се гъбаркат с Русия и накаря ще стане едно голямо мазало,от което никой няма да спечели.Западняците и те са оказаха кухи *** като руснаците.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен ми е интересно какъв би бил резултата от такова допитване в самата украйна.
8
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз също съм ПРОТИВ Украйна да е в ЕС!!Трябва да има ОБЩО Европейски референдум.Не искам да съм едно с ***!И не ми пука какво мислят в Брюксел.Не смятам че трябва да се подчиняваме на ФАЩ защото именно ФАЩ стоят зад тази кандидатура за нов член.Крайно време е ЕС да се вземе в ръце и да спре с тези навежданкия към американците.
7
5
 
62
 
! Отговори
Осъзнаване преди 8 години
Юнкер, време да разбереш, че гражданите на Европа не са слепи, но са твърде толерантни и ви търпяха досега. Цялата алчна глутница от избрани и назначени европолитици трябва да си приготви куфарчетата, защото така повече не може да продължава. Демокрацията е за всички! Отговорността е ваша! А вие ни водите към разруха.