Холандският референдум заплашва Европа, смята Юнкер

Страната иска допитването заради асоциирането на Украйна в ЕС
9 яну 2016 21:40, Анисия Иванова
48
Холандският референдум заплашва Европа, смята Юнкер
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди днес, че готвеният в Холандия референдум през април по споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна може да доведе до континентална криза, ако договорът бъде отхвърлен, предаде Ройтерс.

Референдумът на 6 април, чиито резултати ще са правно необвързващи, бе предизвикан от местен антиевропейски сатиричен сайт, който миналата година събра повече от необходимите 300 000 подписа, изисквани по закон за задължително организиране на референдум.

Сайтът призна, че причините му да иска този референдум, който ще се състои при холандското председателство на ЕС, са свързани не толкова с позицията му по отношенията ЕС-Украйна, колкото с желанието му да организира референдум за самия ЕС.

"Искам холандците да разберат, че значението на този въпрос отива отвъд Холандия. Не вярвам холандците да кажат "не", защото това би отворило вратата за голяма континентална криза. Русия би обрала плодовете на лесна победа", каза Юнкер в интервю за холандския в. "Ханделсблат".

Холандия е една от държавите основателки на ЕС през 1957 г., но страната вече реагира по-хладно на европейската интеграция с нарастването на страховете от високата имиграция, бавния икономически растеж и икономическата несигурност, отбелязва Ройтерс.

Повечето холандски партии са проевропейски, но евроскептичната, антиимигрантска и антимюсюлманска Партия на свободата на десния популист Герт Вилдерс води в проучванията на избирателните нагласи и ако изборите се състояха днес, тя би взела повече гласове от цялата сегашна управляваща коалиция между либералите и Партията на труда, пише БТА.

Споразумението за асоцииране с Украйна се приема като важна стъпка в процеса по изваждане на бившата съветска република от орбитата на Русия и приближаването й към ЕС и то може да е тест за силата на евроскептицизма в Холандия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То в Украйна е АД... Няма Хляб 20% инфлация Безработица е 50/100... По селата раздават консерви от военнте складове от Варшавският договор.... Абе Чудо е меко казано...
5
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От вестник Стършел да организират един такъв референдум и у нас.
4
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубавото на изказването е, че явно Юнкер разбира , че народът на ЕС ги мрази в мнозинството си!
3
5
 
51
 
! Отговори
времена и нрави преди 8 години
Онзи ден един в Германия се оплака по телевизията от демокрацията, как можело така, мнозинството да решава ...днес Юнкер ядосан, че ако правителството попита хората си, ЕС идиотизацията умира..... започвам да разбирам как може един цял народ да повярва и последва един крайно десен като Хитлер вече...
2
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Холандците ни е надеждата! Браво на правителството, че им дава право на референдум!
1
3
 
69
 
! Отговори
men преди 8 години
Юнкер да се готви скоро да предава щафетата на Орбан