Минава ли трафикът на антики от ИД през България?

В. "Ню Йорк таймс": Страната е известна като контрабанден канал
Обновена: 9 яну 2016 20:09 | 9 яну 2016 20:01, Анисия Иванова
29
Минава ли трафикът на антики от ИД през България?

Ислямска държава печели от трафика на антични предмети, пише в. "Ню Йорк таймс", който описва полицейска акция срещу този трафик в България.

Кореспонденцията от Шумен започва с полицейска акция в този град през март 2015 г., където при обиск на четири помещения са конфискувани над 9000 антични предмета, включително статуетки, накити и монети на 2000 години, както и калъпи за отливане и други материали, които навеждат на мисълта, че поне някои от тези предмети може да са фалшификати. Арестувани са трима души, които са пуснати под гаранция, докато тече разследването.

Законите по света са слаби и непоследователни, а митническите служители могат да проверят само част от преминаващите границите стоки, отбелязва вестникът.

Трафикантските организации са развили добър опит при набавянето на стоки на хора, които са готови да платят за тях, а и са достатъчно търпеливи да укриват древни предмети по складове докато отминат проверките.

Трафикът на древни предмети достигна нови равнища, след като радикалната групировка "Ислямска държава" превзе части от Сирия и Ирак и разруши и ограби древни градове. Въпреки почти единодушното осъждане на действията на ИД обаче малко са държавите, които са проявили интерес в налагането на нови ограничения срещу разрастващия се трафик на антични предмети, чиито печалби се оценяват на милиарди долари годишно, пише "Ню Йорк таймс".

Официалните лица все още не знаят как древните предмети са стигнали до Шумен или дали са минали през територия под контрола на ИД. Смята се, че колкото и антични предмети да са заловени, още повече са стигнали до купувачи и търговци във Виена, Мюнхен, Лондон и Ню Йорк. Търговците се възползват от законната търговия с антични предмети, за да пласират артефакти, които от години са грабени при конфликтите в Сирия и Ирак, както и в Либия, Йемен и Египет, пише вестникът.

Засега съвсем малък брой такива предмети са свързани с грабежите на ИД. Макар и групировката да е относително нова в тези мародерства, тя ги допуска в индустриални равнища на контролираните от нея територии, като облага с данъци изкопните дейности, за да получи приходи за обявения от нея през 2013 г. халифат, отбелязва изданието.

Ето защо конфискуваните в България древни предмети, заедно със стотици други, хванати в Турция близо до границата със Сирия и най-малко един заловен предмет в Лондон, се възприемат като част от вълна, която според експерти ще залее европейските и северноамериканските пазари в следващите години, пише "Ню Йорк таймс".

Мащабите на грабежа под контрола на ИД накара много държави да се опитат да ограничат потока от предмети и получаваните от този трафик приходи, макар и те да не са най-големият източник на финанси за групировката, предвид търговията й с петрол.

Миналия месец 15-те финансови министри на страните от Съвета за сигурност се ангажираха да вземат мерки за блокиране на трафика с петрол и антични предмети, а през септември Държавният департамент на САЩ обяви 5 милиона долара награда за информация, която осуетява такъв трафик.

България, където има десетки древни обекти, е печално известна като контрабанден канал, казват пред вестника официални лица. След като незаконно придобити антични предмети стигнат Европа, за трафикантите става по-лесно да създадат документи, че те са автентични открития, които може да се купуват и продават.

"Ние сме най-прекият път от Турция и Близкия изток", казва директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Наблюдаващият прокурор по случая в Шумен Маргарита Георгиева заявява, че конфискуваните предмети са дошли от Турция, но следователите не са успели да установят откъде произхождат, нито за къде са били предназначени, което затруднява постигането на присъди срещу извършители на такъв трафик.

 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Баджо преди 2 години
Как може *** от Ню Йорк таймс да пише простотии за България, след като еврейската *** Хилари Клинтън натовари на самолета си в София 75 сандъка с тракийски ценности, след като трафик на ценности има защото мръсните евреи по цял свят купуват всичко възможно. След като същите тези ***, правят всичко възможно за да не се пречи на трафика и съдават сами тъпаци като Черепа, Първанов, собствениците на Приста оил, Бойко и други. Докато има евреи на света ще има проблеми.
17
0
 
5
 
! Отговори
Бай Миле преди 2 години
Питайте Черепа, той най-добре знае кое откъде за къде!
16
0
 
2
 
! Отговори
Веселяка преди 2 години
До Анонимен
Съгласен съм, че всеки който може да си го позволи да притежава антики, но за придобиването трябва да има законност, тоест търг и яснота на средствата. При всички други обстоятелства антиките трябва да се конфискуват в полза на държавата.
15
1
 
7
 
! Отговори
Затворко преди 2 години
При власт на мутри какво друго да очакваме?
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В други държави е узаконено и богатите имат право да си ги купуват и/или притежават "законно".
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз го вярвам. България е много бедна страна, поради това тя не може да има никакви морални принципи. Съжалявам, обаче - факт!
12
0
 
11
 
! Отговори
78885 преди 2 години
Гъвкави са нашите юнаци. Сравят се в широк спектър - наркотици, каналджийство, антики, фалшиви паспорти. Неясна и неназована остава ролята на МВР начело с министърката. Кой кого прикрива? Кой се облагодетелства? Кой просто не знае за какво му дават заплатата?
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. През Банкя.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От България оръжие за ИД , от ИД ,антики към България и нататък.Нормално .
9
0
 
3
 
! Отговори
:( преди 2 години
Човешкото същество се движи обратно на планетата.
8
0
 
18
 
! Отговори
известни преди 2 години
И САЩ са известни като военопрестъпници
7
0
 
17
 
! Отговори
Рали1 преди 2 години
Кой ги поръчва тези предмети,кой в Европа им издава законни документи за произход?Едва ли някой е натоварил тирове артефакти само да изкара някой лев/евро/долар?Кои са тези официални лица,дали достоверната информация на вестника?И защо трябва да се вменява на българина отново,че е трафикант,мошеник...?Да,прекият път е оттук,но поръчителите едва ли са от бедна България!
6
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 2 години
"Ген.директор на ЮНЕСКО И.Бокова настоя незабавно да бъдат прекратени бойните действия в южната част на Сирия,при които бяха нанесени сериозни повреди на паметници на древноримската архитектура в град Босра,предаде ТАСС.Главен паметник в Босра е древноримският театър,датиран от II в.от н.е."24.12.15г.
"Г-н Хойер даде висока оценка на ролята на организацията в борбата с радикализацията на младежта и с финансирането на тероризма чрез нелегален трафик на културни обекти."Вашингтон-Бокова-Хойер,7 ян
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минава и заминава
4
0
 
21
 
! Отговори
Марионетката преди 2 години
Оставете е Мишката да си полива магнолийките и не го занимавайте с глупости!!Да беше топка да е ритне,прасе да е ще го оглозга,да прати биячи..ОК !!!НО за сериозни проблеми не го търсете!!!!
3
2
 
17
 
! Отговори
е да де преди 2 години
Търсенето определя предлагането и когато става въпрос за много пари мафията знае как да го направи все пак да не забравяме,че си има и държава на тази територия.
2
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако западните милионери не търсеха антики, нямаше да има и предлагане. За какво реве "Ню Йорк таймс"?! Стига лицемерие, ударете там по вашите купувачи!
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩО ЗА ВЪПРОС,МИНАВА ВСИЧКО ОТ КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАРВАТ ПАРИ.ТУК Е БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКО Е НА.ПРОДАН.