Идва ли повторение на голямата криза от 2008-ма година?

Индикации има и опасността изглежда реална
Обновена: 10 яну 2016 21:29 | 10 яну 2016 21:25, Александър Томов
42
Идва ли повторение на голямата криза от 2008-ма година?
Снимка: Reuters

Когато финансистът-милиардер Джордж Сорос дава прогнози за развитието на световната икономика, думите му почти винаги се оказват доста точни, посочва сп. “Икономист”. А последното му предположение е, че настоящата макроикономическа ситуация е твърде близо до времето непосредствено преди глобалния срив от 2008-ма година.

Британският финансов министър Джордж Озбърн също предупреди, че започналата година най-вероятното ще се окаже най-тежката за световната икономика от почти десетилетие насам.

Пазарите вече реагират на тези тревожни очаквания. Китай, например, спря търговията за 2 дни само в рамките на седмица. Азиатските и европейските борси записаха много рязки спадове в първите дни на новата година.

Въпреки това повечето анализатори считат, че до рецесия няма да се стигне. Световната банка сви очакванията си за растеж от 3.3% до 2.9%, но все пак цифрите продължават да са високи.

В производствения сектор обаче се виждат слабости. Американският индекс ISM е на нива от 48.2, като 50 се счита за критичен минимум. Засега няма място за паника, но спад под 45 вече ще е ясен сигнал за наистина голям проблем.

Сходна е ситуацията и в Китай, а и в почти целия свят. Но има и позитивни знаци – през ноември Германия отбеляза ръст с 1,5% за втори месец поред, което доведе и до мнения, че широкоразпространеният песимизъм е силно преувеличен.

При услугите се забелязва стабилност, в САЩ индексът в този сектор е 55.3. 

“Икономист” отбелязва, че в това положение пропадане в нова криза може да бъде предизвикано от някакво неочаквано събитие. Като геополитически сътресения – например ескалация на напрежението в Близкия изток след конфликта между двата големи регионални лидера Саудитска Арабия и Иран.

Джордж Сорос обаче насочва вниманието главно към Китай. За последните 4 години там се вижда рязко покачване на държавния дълг – увеличаване с цели 50%.

Както при ипотечната криза в Съединените щати, китайците изглежда дават прекалено лесно и прекалено много необезпечени кредити. В същото време обаче цари убеждението, че в краен случай правителството ще се намеси и ще спаси банките, предвид огромния държавен резерв, с който разполага Китай.

Освен това китайските банки не се вързани пряко със западната финансова система и ефектът на доминото е по-слабо вероятен. Или поне ще е по-лек.

От друга страна, именно държавният контрол дава поводи и за притеснения.

Комунистическото управление ще направи всичко по силите си да не допусне фалити, ликвидации и като следствие нарастване на безработицата. Включително да поддържа изкуствено компании, които очевидно са губещи и в невъзможност да изплуват в реална икономическа среда.

Вече се забелязва една от възможните мерки на китайското правителство – обезценяване на юана. Ако тендецията продължи, то неизбежно и други азиатски държави трябва да тръгнат в тази посока, за да останат конкурентни. Особено тези, чиито активи са вързани с долара. Подобно масово обезценяване със сигурно ще доведе до мощни сътресения в световната икономика.

Но и тогава паралелът с 2008-ма година няма да е напълно точен. По-скоро ще се върнем още 10 години назад, когато “се спука балонът” на бързоразвиващите се азиатски икономики и регионът изпада в тежка криза. Тогава Западът успя да удържи фронта.

Проблемът е, че обвързаността с азиатските пазари е далеч по-силна сега, отколкото преди 20-на години.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е че има напечатани пари много по вече от възможностите да бъдат инвестирани в нещо и да донесат рентабина печалба...иначе казано пари има а няма в какво да се инвестират...
29
2
 
28
 
! Отговори
Реално е, но... преди 2 години
Капитълизмът в този си вид, умира и много боли по всички точки на света. Но: Въпросът е какво ще правим "ние с гайдите", след като останахме без икономика от кражбите на нашите български и турско-мюсюлмански първенци?
И да ги гилотинираме публично, пак не помага да се оправим.
28
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма значение братя българи, инвестирайте парите си в имоти в София, че предстои 100-200 до 300% поскъпване! Юрууууш народе
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15
Не само че може да Фалира ами и Доста бой може да Отнесе на Собственна Територия

от кого бе ушaнко? От гледане на руска ТВ съвсем сте психясали.
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бог
какви разбирачи,с речник с думи като краварник и тикви ще ми говорят за индекса на акциите на китайската фондова

ти пък - така са им го написали на листчето от руското посолство. За една щайга рубли какво ли няма да напишат :)
25
4
 
14
 
! Отговори
duhku4e преди 2 години
А,да ами, не!Не забравяйте Фактора Русия!Който пренебрегва тази сила,сам си копае Гроба!
24
1
 
13
 
! Отговори
Бог преди 2 години
Баш баш тъпунгерите в днес.бг коментирали икономика.Ще умра да се смея,какви разбирачи,с речник с думи като краварник и тикви ще ми говорят за индекса на акциите на китайската фондова и на движение капитали из света.Хаха!
23
10
 
19
 
! Отговори
Противоречие преди 2 години
А миналата седмица имаше новина, ще в Щатите е поставен рекорд за най-много продадени автомобили в цялата история на страната. Някак си нещата много си противоречат - хем едва ли не сме в криза, хем постоянно падат рекорди за най-много продадени бройки от нещо си - било то автомобили, смартфони, таблети и тем подобни.
22
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то май от Великой Октябрской революции последваха само кризи. То друго няма.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реша ли да коментирам това! Всяка дума би изглеждала така (***)!!!
20
28
 
12
 
! Отговори
yyyy yy yшита преди 2 години
Още ли чакате разпада на ЕС и фалита на САЩ? Горкичките, цял живот, прекаран в напразни надежди и размахване на червени байрячета...
19
1
 
1
 
! Отговори
me преди 2 години
Ima ama samo v Bulgaria.
18
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко каза 4,5 ръст на бг икономиката за 2016. Направо ще задминем Китай :D
17
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, тия Евреите не се накрадоха бе.
Кризата не нещо кофти за едни и нещо перфектно за други.
16
2
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България няма нужда от паника. Ние винаги сме в криза.
15
0
 
11
 
! Отговори
Out преди 2 години
Я един валс да вземете да изиграете,какви са тези кризи,какъв е този модернизъм...
14
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГ. СИ Е ПОСТОЯННО В КРИЗА.
13
3
 
12
 
! Отговори
Сп€€нс преди 2 години
това с Китай е доста преувеличено , просто много пройзводства се изнасят от китай към индия и пакистан --- ако досега Китай произвеждаше 30% ,а Индия 5% сега ще е 25-10.... Както е казал един учен човек "Нищо не се губи "---
12
4
 
21
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Не само че може да Фалира ами и Доста бой може да Отнесе на Собственна Територия
Туй е по лошото
11
33
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога трябва да се обяснява на чюгунените глави че Америка не може да фалира...