Брюксел разделя "Овергаз" от делото срещу "Газпром"

ЕК не се ангажира със срок за край на антимонополното дело
Обновена: 11 яну 2016 18:50 | 11 яну 2016 18:25,
8
Брюксел разделя "Овергаз" от делото срещу "Газпром"
Снимка: архив, Reuters

Все още е рано да се каже каква позиция ще заеме Европейската комисия по жалбите, получени по случая „Овергаз“. Това коментира европейският комисар за конкуренцията Магргете Вестагер днес в Брюксел.

„Получихме няколко сигнала, но е прекалено рано да кажем каква позиция ще заемем“, заяви датчанката.

В интервю за излизащия в Брюксел сайт „Еюактив“ тя уточнява, че причината Еврокомисията да се ангажира със спирането на кранчето за „Овергаз“ на Нова година от „Газпром“ и прехвърлянето на клиентите ѝ към държавната „Булгаргаз“ е, че тя не може да остане безразлична, ако „хората не могат да отопляват къщите си“.

Още по темата

Вестагер добави, че ЕК се интересува от случая и ще се произнесе по жалбите, внесени по него. От публикации стана известно, че шефът на „Овергаз“ Сашо Дончев е изпратил поне две писма до нея – в началото и в края на декември. В едното от тях той намеква, че спирането на доставките за компанията от „Газпром“ от 1 януари е политически мотивирано и цели възобновяването на проекта „Южен поток“ предвид настоящото напрежение между Русия и Турция, което прави невъзможно реализирането на други енергийни проекти, анонсирани от двете страни.

Европейската комисия обаче ще отдели случая „Овергаз“ от голямото разследване, което води срещу „Газпром“ за монопол на доставките и за завишени цени на газа в 8 страни от Централна и Източна Европа, включително България. „Нещата по това дело напредват“, увери Вестагер, без да се ангажира със срок, в който Европейската комисия ще се произнесе дали руският доставчик ще бъде наказан за нарушаването на европейските права за конкуренцията.

„По „Газпром“ се движим по две писти: формалната процедура, по която те вече дадоха официалните си възражения, които анализираме и ги изслушахме преди Коледа. Едновременно обсъждаме с тях техните ангажименти за създаване на истински пазар за газ, на който газът може да тече свободно и да има ценови механизъм. Кога това ще приключи, не мога още да кажа“, заяви еврокомисар Вестагер.

Европейската комисия няма срок, в който трябва да се произнесе по жалбите за нарушаване на правилата за конкуренция на свободния пазар.

Същото е положението и с голямото разследване срещу „Газпром“. На 22 април 2015 г. Вестагер обяви, че започва процедура за монополно разследване за доминиращо положение в доставките на синьо гориво в 8 страни от Централна и Източна Европа, сред които и България.
 
Първоначалните оценки на Брюксел сочат, че налага териториални ограничения за забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия, което води до изкуствено повишаване на цените.

Специално за България, Естония, Латвия, Литва и Полша се подозира, че руската компания води несправедлива ценова политика. България и Полша са страните, в които се разследва и дали „Газпром“ не използва своето господстващо пазарно положение  „за получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктура за пренос на газ. Така например доставките на газ са били поставени в зависимост от инвестиции в проект за газопровод, подкрепян от „Газпром“, или от съгласието „Газпром“ да засили своя контрол върху даден газопровод“.

Според предварителните констатации на Комисията тези практики представляват злоупотреба с господстващото пазарно положение на „Газпром“, което е забранено по член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иванчо Лаков\Као Ви даваха руснаците газ ,бяхте интегрирани с газекспорт,сегинка ,ка'т нема газ,ке съе жалваме в ЕК и ке се делиме от тях!
5
1
 
0
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
До АнонименМи те точно Газпром са монополистите
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде уйоха мокрите сънища на м***гнолията и хъбрето остана в нищото!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та нима Брюксел може да направи нещо срещу Газпром. O, забравих ще наложат санкции братушките няма да могат да си купуват вкиснала ГМО царевица от краварника, каква загуба. Въсщото време фермерите в Бавария масово фалират заради тия санкции смеееех. И кой им дава право на Брюксел да се месят в частни компании който не маресва цената на газта не купува, нека фалират монополите.
2
1
 
5
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Смешници за Северен поток дума не обелват иначе провеждат разследване за нещо си та нали ако имаше друга алтернатива самите германци щяха да я предпочетат.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bratushki,neumornite nashi,reshavayite gazoprovod li iskate ili da pravite donosi v EK sreshtu RF,kakto ne got da gi varshite ednovremeno.