Германия на ръба с 1 млн. новопристигнали мигранти

"Ню Йорк таймс": Ангела Меркел трябва да си ходи
11 яну 2016 20:42, Елка Василева
42
Германия на ръба с 1 млн. новопристигнали мигранти
Снимка: Reuters

В новогодишната нощ в сянката на Кьолнската катедрала тълпи от северноафрикански и близкоизточни мъже тормозиха жени, които бяха излезли за празнуват. Те ги обградиха, опипваха, ограбваха. Има сигнали за две изнасилени жени.

Въпреки че такива инциденти се случиха от Хамбург до Хелзинки, властите първоначално омаловажиха нападенията, за да не създадат неудобство за политиката на Ангела Меркел за масов прием на бежанци, пише Рос Даудат във в. "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Това забавяне доведе до оставката на началника на полицията в Кьолн. Германското правителство обаче изглежда все още се вълнува повече от озаптяването на буйните местни жители - най-пресният пример е споразумението с Facebook и Google за ограничаване на антиимигрантски постове - отколкото от регулиране на миграцията.

Едва миналата седмица Меркел отхвърли предложение за ограничаване на приема на бежанци (които надхвърлиха един милион през 2015 г.) до 200 000 души през 2016 г.

Спорът в основата на тази ситуация не е нов. От десетилетия консерваторите от двете страни на Атлантика предупреждават, че великодушната имиграционна политика на Европа, често пъти водена против волята на обикновените европейци, заплашва да дестабилизира континента.

Консерваторите изтъкват важни аргументи за трудното асимилиране, заплахата от радикализация и вероятността от насилие от парижки и кьолнски тип в европейски градове.

Те обаче направиха и по-апокалиптични предсказания - страхове от "Еврабия", от масова ислямизация - които по-трудно се приемаха. Доскоро предизвикателството на асимилацията в Европа изглеждаше неприятно, но не и непреодолимо, а вероятността от балканизиране от югославски тип - относително далечна.

При сегашната миграция обаче сме в непозната територия. Проблемът не е просто, че имигрантите пристигат със стотици хиляди вместо с десетки хиляди, а че огромната част от тях са юноши и мъже на възраст между 20 и 30 години.

Например в Швеция, която като Германия прилага политика на отворени врати, 71 процента от всички кандидати за убежище през 2015 г. са били мъже. В групата на "непридружените непълнолетни", както посочва Валъри Хъдсън във важна статия в "Политико", съотношението е още по-голямо - "11,3 момчета на едно момиче".

Както отбелязва Хъдсън, тези тенденции имат непосредствено отражение върху обществения ред - младите мъже са, ами, млади мъже; обществата с голяма разлика в съотношението между половете клонят към нестабилност; а много от тези млади мъже носят със себе си схващания за ролите на жените, които са диаметрално противоположни на ценностите на съвременна Европа.

Има обаче и един по-дългосрочен проблем от необходимостта новодошлите да бъдат убеждавани, че както пише в норвежки ръководство за мигранти, в Европа "да принуждаваш някого да прави секс не е позволено".

Когато имиграцията се движи в постоянно, но скромно темпо, дълбоките промени настъпват бавно и асимилацията има време да си свърши работата. Ето защо мюсюлманското население в Европа нараства само с по един процентен пункт на десетилетие. Затова и много от турските и северноафриканските имигранти, пристигнали във Франция и Германия преди десетилетия, днес са сравнително европеизирани.

Ако обаче прибавите милион (или милиони) души, повечето от които са млади мъже, за кратък период от време, получавате една твърде различна промяна.

В случая с Германия важното число не е общото население на страната, което в момента е 82 милиона души. А броят на хората на възраст 20-30 години и той беше под 10 милиона през 2013 г. (и, разбира се, вече включваше голям брой имигранти). Ето къде бежанският поток ще окаже преобразяващо въздействие.

Колко голямо ще е преобразяването зависи от това дали тези мъже ще намерят начин да доведат в Европа и жените и роднините си. По отношение на непосредствения обществен мир образуването на семейства или събирането им са обещаващи, тъй като е по-слабо вероятно мъжете с жени и деца да опипват празнуващи, да драскат графити по синагогите или да потърсят упование в радикализма.

Това обаче може още да удвои или утрои демографското въздействие на тази миграция и да тласне Германия към едно бъдеще, в което половината население под 40-годишна възраст е съставено от имигранти от Близкия изток и Северна Африка и техните деца.

Ако вярвате, че е вероятно едно застаряващо, светско и досега до голяма степен хомогенно общество да поеме мирно една миграция с такива размери и такива мащаби на културно различие, имате пред себе си светло бъдеще като говорител на сегашното германско правителство.

Също така сте глупак. Такова преобразяване вещае нарастващо поляризиране както сред местните жители, така и сред новопристигащите. То заплашва да доведе не просто до скок в проявите на тероризъм, а до възраждане на политическото насилие от типа, съществувал през 30-те години на 20-и век. Все още въображаемата Франция, описана от Мишел Уелбек в романа му "Подчинение", в която кореняци французи и ислямисти се бият по улиците, би имала доста добър шанс да се сбъдне на практика в една бъдеща Германия.

Няма нужда от такова нещо. Предпазливостта обаче изисква да бъде направено всичко възможно то да бъде избегнато. Това означава на този етап да се затворят границите на Германия за новопристигащи. Означава да започне организиран процес на депортиране на физически здрави млади мъже. Означава още раздяла с наивната илюзия, че миналите грехове на Германия може да бъдат опростени с неразумна хуманитарност в настоящето.

Означава, че Ангела Меркел трябва да си ходи, за да могат нейната страна и континентът, който тя доминира, да избегнат плащането на твърде висока цена за възвишеното й безразсъдство.
 

/БТА/
 


42
Още по темата: Германияимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 2 години
Меркел работи срещу интереса на своя народ. Това което прави го осъзнават дори децата. Може би бабата е под влияние на тайни масонски общества(илюминати) или пък е рептил в човешки облик. Вижте и погледа - гледа като таралеж в мъгла.
27
1
 
12
 
! Отговори
:-D преди 2 години
Силата на Германия е немският дисциплиниран народ от високо образовани технократи. Меркел смеси тези хора със средновековни ниско образовани ислямисти. Такава неразтворима суспензия неминуемо ще доведе до краха на Германия, а тя е моторът, сърцето на Европа.

Май е време за Източноевропейска федерация. Ние знаем и две, и двеста. Все още сме сравнително етнически чисти и след като преболедуваме последствията от комунизма, сме в състояние да изградим по-здраво общество.
26
2
 
14
 
! Отговори
:-D преди 2 години
Германците събориха Римската империя и създадоха страхотна технократска цивилизация. Невероятно е как една глупава жена може да съсипе такива хилядолетни постижения.
25
1
 
10
 
! Отговори
:-D преди 2 години
Много точен и реалистичен поглед върху немската политика.

А че Германия от арийска нация преди 70 г се превръща в цветен анклав, няма съмнение. Така е, като насаждаш нацистки комплекс на една нация. Меркел избива тези комплекси с меченца и селфита, но лошото е, че всичко се трупа на задника (буквално) на немците.
24
4
 
3
 
! Отговори
Като не им харесва.. преди 2 години
Като не им харесва Меркел на германците ми да емигрират бе.
23
1
 
0
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Ама бие ли се човек който е гладен аааНЕе,но вкарва ли сев затвор ако е гладен Дааааааааааааа.Тогава по добре да съм в затвора сит от колково навън ПРЕБИТ ....ха ха хааааааа
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се тревожете за Германия, там е стар концлагер и д-р Менгеме, пардон Менгеле.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както пише в Библията "труповете ще стигнат до стремената на конете"
Не е ли истина
Политически трупове, военни труупс, сега граждански такива, а да не говорим за работниците(безработните).
Останаха само учените - засега.
20
3
 
22
 
! Отговори
Бил преди 2 години
Необходимо е и забраната и преследване на тайните сатанински общества които са причина за сегашното положение. Има твърде много такива във Франция, тя затова е и толкова т0лерастна. Връщане към християнските ценности. Това за да стане трябва да се смени властта от не0либералисти към националисти. И тогава нещата ще се променят за добро. А дано и дай Боже!
19
4
 
21
 
! Отговори
Бил преди 2 години
Дори и евро-атлантиците дадоха на заден ход. Направо не е за вярване. Всички емигранти трябва да бъдат изгонени а проблемът с демографията решен с обявяване феминизма и гей-парадите (свиквай радане) извън закона, по-малко права за жените, насърчаване на монолитните моногамни семейства и раждането на много европейски деца. Проституцията и курв@рството да се гледат с лошо око. И така Европа ще процъфти.
18
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лудия Сидеров колкото по бързо му сложат осмирителна риза толкова по-добре. А Меркел и гермнците ще се оправят ти не ги мисли селски.
17
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що тъй стана,че оня ,,лудия Сидеров ,,излезе прав ?
16
0
 
31
 
! Отговори
nina преди 2 години
Мисля,че статията много добре анализира "мигрантския" проблем в Европа.Меркел наистина е време да си ходи!
15
0
 
2
 
! Отговори
чукачев преди 2 години
До Анонимен
Изключително болен мозък с глупаво левичарско-толерастки коментар......
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия както бе на ръба май смело направи крачка напред
13
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКТО БЯХ ПИСАЛ ПРЕДИ 13 ГОДИНИ ЕС Е ВАВИЛОНСКА КУЛА КОЯТО ЩЕ СЕ СРУТИ С ГРЪМ И ТРЯСЪК. КОГАТО ПИСАХ ТОВА МНОГО ОТ ЧУКАЩИТЕ ПО КЛАВИАТЮРИТЕ СИ МИ НАЦАКАХА МИНУСИ. ТЕЗИ МИНУСИ БЯХА НАД 100. ТОЧНО ТОГАВА ДРУГАРЯТ ОТ ДРАГАЛЕВЦИ КАФЕНИЯТ ПОД НЕГОВО ВЪЗДЕЙСТВИЕ МНОГО ОТ ЧУКАЩИТЕ СЕ БЯХА НА ДЪХАЛИ ЧЕ ЩЕ СТАВАТ ЕВРОПЕЙСКИ МИЛИОНЕРИ. НО КАКВО СЕ ОКАЗА? ОКАЗА СЕ ЧЕ ВСИЧКО Е БИЛО ЕДИН БАЛОН КОЙТО СЕ СПУКА И СЕ ВИДЯ ЧЕ ЦАРЯТ Е ГОЛ ПО ПУШКА. ДАЛНОВИДНОСТА МИ СЕ ОКАЗА С 13 ГОДИНИ НАПРЕД ВЪВ ВРЕМЕТО.
12
0
 
44
 
! Отговори
Георги Т. Георгиев преди 2 години
Добър лъжец би успял да лъже постоянно един човек, съшият лъжец би успял да лъже за кратко време съгражданите си, но не би успял да излъже дори за минута сънародниците си! Меркел поради нейните изключителни способности на блестящ Политик ( Лъжец ), успя да заблуди Нацията си за сравнително дълго време, но като Политик тя самата премина в, минало свършено време!
11
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто спрете всички бежанци към Европа , иначе става гражданска война . Тези политици или са луди или зомбирани. Това просто е ненормално и необяснимо .
10
4
 
37
 
! Отговори
Бранник преди 2 години
Американците все още имат и журналисти и истината у тях не е ...просто " въпрос на гледна точка"..., много вярна статия и трябва да осъзнаеме още нещо махането на Меркел и тарамбуките от близкия изток не е работа само на германците, тая усойница е вредна за ЦЕЛА ЕВРОПА! и айде да не влизам в подробности кво требва да и се случи, зада изкупи греховете си пред всички нас
9
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Анонимен

14
Наденце,и днес ми имаш дупка в Бурката?