Полша иска обяснение от Германия заради антиполски изказвания

Шулц сравни действията на полското правителство с Путин
11 яну 2016 10:00, Елка Василева
8
Полша иска обяснение от Германия заради антиполски изказвания
Снимка: Reuters

Полският външен министър покани посланика на Германия на среща заради "антиполски изказвания на германски политици", се казва в изявление на външното министерство, цитирано от Ройтерс.

Отношенията на Полша с Германия и ЕС се влошиха след идването на власт на партията "Право и справедливост", спечелила изборите през октомври с платформа от консервативни католически ценности и евроскептицизъм.

"Право и справедливост" се стреми да постави държавните медии под пряк правителствен контрол и да промени състава на Конституционния съд, което предизвика протести и обвинения от правозащитници, че подкопава демократичния баланс на властите.

Председателят на Европейския парламент германецът Мартин Шулц сравни действията на полското правителство с тези на руския президент Владимир Путин в интервю във в. "Франкфурт алгемайне зонтагсцайтунг". "Полското правителство приема изборната си победа като позволение да постави волята на партията над държавния интерес, било то в политиката или в кадруването. Това е контролирана демокрация от Путинов тип, опасна "Путинизация" на европейската политика", заяви Шулц.

Преди седмица германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който отговаря за дигиталната икономика и информационното общество, заяви, че Варшава трябва да бъде поставена под специален механизъм за наблюдение за нарушаване на основни ценности на ЕС.

В събота полският правосъден министър отхвърли призива на Йотингер като "глупав" в остро писмо, в което заклейми положението с медийните свободи в самата Германия и спомена нацистката окупация на Полша през Втората световна война.

Европейската комисия ще води политическа дискусия за върховенството на закона в Полша на 13 януари, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: германияПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави са поляците!А полякините и прави,и полегнали са си хубави....Шулц бил казал:"...опасна "Путинизация" на европейската политика..."Не знам кое е по- опасно за европейската политика -"Путинизацията" - или "***-к-инизацията"!А и напоследъм в Брюксел много "***-к-инисти " се навъдиха,които освен "***-к-инищини" нищо друго не правят...
2
5
 
15
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
Голяма част от немците са доста неадекватни... Дано нашествието и терора на мюсулманите ги отрезвят .
1
4
 
19
 
! Отговори
щщд преди 8 години
А в "свободната германска преса" позволено ли е да се пише за истината относно дивите издевателства на гнусната *** ?