Русия връща към живот спрения "Южен поток"

Проектът ще бъде съобразен с условията на ЕС
Обновена: 11 яну 2016 12:35 | 11 яну 2016 10:22, Елка Василева
330
Русия връща към живот спрения "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Москва връща проекта "Южен поток". За това се похвалил самият премиер Бойко Борисов в най-близкото си обкръжение, пише "Стандарт".

В края на миналата седмица министър-председателят бил толкова щастлив от възстановяването на проекта, че радостно потрил ръце и възкликнал: "Сега ще видят всички те дали Ердоган е добър, а Бойко – лош!"

Още по темата

Според експерти работата по газопровода "Южен поток" ще бъде подновена до няколко седмици. 

Два международни фактора тласкат Москва към възстановяването на проекта "Южен поток", пише изданието. Първият от тях е рязкото влошаване на руско-турските отношения през 2015 г. Първо Анкара цяла година лази по нервите на Москва с опити да извие ръцете на "Газпром" с по-високи отстъпки за доставките на газ за Турция - нещо, което руснаците никога и на никого не са позволявали. Второ, Анкара буквално си направи сепуко, като свали Су-24 на чужда територия. 

Вторият фактор е буксуването на голямата надежда на Москва - проектът "Силата на Сибир". В последния работен ден на миналата година "Газпром" отмени търг за строителството на 800 км от газопровода, който трябва да доставя годишно по 38 млрд. куб. м газ на Китай. Рецесията на китайската икономика и мрачните перспективи пред нея засега ще отложат реализацията на "Силата на Сибир".

На този фон Европа си остава единственият сериозен потребител и изряден платец на природния газ за Москва. Затова и реанимацията на проекта "Южен поток" е навременна и икономически целесъобразна.

Самите тръби за изграждането на подводния участък от проекта все още си стоят на пристанищата Варна и Бургас, като руснаците плащат редовно за заеманите складови площи, обясниха и от двете пристанища.

Реанимираният проект "Южен поток" ще бъде съобразен с условията на Третия либерализационен пакет, твърдят запознати. Проектът напълно се вписва в идеята за изграждане на газовия разпределителен център "Балкан" край Варна, подкрепен от Брюксел проект, който без руския газ просто би бил абсолютно немислим. Така че с малко забавяне и може би малки изменения газопроводът "Южен поток" ще се реализира, пише "Стандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
0
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО,БЕЖАНЦИТЕ ЗА ЕВРОПА ЗЛО,ЗА БЪЛГАРИЯ РАЗВАЛЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ С ТУРЦИЯ ЗА НАС ДОБРО.СТИГА АКЪЛА НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА ИМ ДОЙДЕ НАВРАМЕ А НЕ СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА,СПОРЕД МЕН,КАКВО ЩЕ ЧАКАМЕ НЯКАКВА ЕВР.КОМИСИЯ,БАТИ БОЙКО ДА ГРАБВА САМОЛЕТА И В МОСКВА,ТОЛКОВА БЪРЗО ЩЕ СТАНЕ И ПО МЪЖКИ ДА РАЗГОВАРЯ С ПУТИН.ТОЙ ОБАЧЕ Е НАСЛАН И ЧАКА ДРУГИ ДА МУ СВЪРШАТ РАБОТАТА.ТАКА АВТОРИТЕТ НЕ СЕ ТРУПА.ОБИКНОВЕННИЯ БЪЛГАРИН ВИЖДА ,ЧЕ ДРУГ ИЗХОД НЯМА,А ДИПЛОМАЦИЯТА СЕ ЛУТА КАТО В ТРЕТА ГЛУХА.
233
1
 
0
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
До ввв.руските новини също го подвърдиха.макар че *** василева винаги си измисля глупости против русия.русия дава топлота на нас българите дори и наще домашни животни ще са благодарни на русия.това са нови работни места и 400 мил.долара годишно от транз.газ за бг
232
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тя.Дати ... м..... защо не отиваш във русия.И от там пиши.Всички пикаете срещо вятъра.
231
1
 
4
 
! Отговори
ввв преди 8 години
Елкееее ей тва му се вика......"търгът" бе спрян *** заради критиките отправени от ФАС (федералната антимонополна служба) към Газпром.Ти чувала ли си за нея?Изглежда не.ама нали повечето сте били в Рф през google earth и виждате през него че тя е още в средновековието."поръчката" за близо 160 млрд. рубли бе дадена директно на Ротенберг..***!тоя не го лови нито твоята нито на господарите ти рецесия дето си я измисляш....или от някъде другаде си я намерила като лъжа
230
6
 
12
 
! Отговори
тя преди 8 години
Тук чета и виждам , че един или най- много двама пишат гадости срещу Русия и се чудя какви са тия прости люде и как по писането им личи на какво ниско ниво са !
229
2
 
8
 
! Отговори
тя преди 8 години
Както се казва в поговорката "всяко зло за добро" /жалкото е , че се отнася за погубени два живота /, но сега е момента да погодим номер на турците и да се ухапят за г..., а ние да станем енергиен достамвчик към Европа!
228
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯЕстествено, китайците какво стана с техния поток ? До под кривата круша както и с всичко останало което путин обещава, листа е дълъг южен поток, турски поток, БРИКС валута, благоденствие в крим и източна Украйна, сирийската операция ще е за малко време и без жертви и войници, проекта новоросия, мега евразийския съюз без нито един кандидат...Има ли още някой да вярва на този шегаджия и на приказки и на външен вид ***?
227
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da,Da,Da,ami ne! Bez problem za vashi pari!
226
6
 
1
 
! Отговори
До 290 преди 8 години
До АнонименОт Европа или Турция ще е по евтин бе будала, сега нашия е най скъпия, кой луд би искал старото и най скъпото?
225
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гробaрНе е верно, тоалетната хартия е по скъпа и по полезна от рублата, единствения недостатък е че идва в рола
224
5
 
8
 
! Отговори
На-найци преди 8 години
Отмъстителният Миньон от Кремъл няма да пусне гювеч.
223
10
 
6
 
! Отговори
гробaр преди 8 години
Aве читaци недни, мноого сте нaзaд с инфото ве, рaшките сaми сa опровергaли губернските " бг" мерaци зa южен пAток. AХAХAХAХA СМЕШНИЦИ рублятa стaнa тоaлетнa хaртия кви пAтоци сънувaте ве?????
222
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По -добре газ от ЮП ,от колкото газ от север, през цяла Европа или отТурция!
221
4
 
4
 
! Отговори
christo_m преди 8 години
"Гладна кокошка просо сънува". Нали като верни евроатлантици спасихме законността и реда от попълзновенията на Путин.
220
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее велика Русия и нейната по-малка сестра - България! Винаги заедно!
219
5
 
13
 
! Отговори
Наш'та система преди 8 години
Българи - руснаци! Българи - ...
218
1
 
2
 
! Отговори
Kosto-cz преди 8 години
Za cuzdencite sa Balgari=Rusniaci .Mozebi neste saglasni nu e taka.
217
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До petkoДа доближи нато страна пак и ще видиш с какво, за доказателство помисли защо изведнъж всички руски провокации с техните таралясници спряха около границите на нато страните? А преди турците да свалят СУто провокации имаше всяка седмица даже застрашаваха и гражданската авиация
216
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
281 сепукото си го направи ка Путин на който му свалиха СУ космическия апарат от военно космическите междузвездни междугалактически въздушни сили на Русия и "отмъсти" но турците като накара руснаците да ядат зарзават на един месец докато го докарат от братската южна Америка, обърках се, на кого е отмъстил путин на руснаците или на турците ? И днес тръбата пак няма от къде да мине а денги те за червената армия свършват
215
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Oт статията: "Второ, Анкара буквално си направи сепуко, като свали Су-24 на чужда територия."Това пък как го решихте? Там ли бяхте? Аз пък имам друга информация - противоречива с тази.