Ердоган: Русия готви "бутикова" сирийска държава!

Тя щяла да бъде около северната провинция Латакия
12 яну 2016 21:05, Елка Василева
312
Ердоган: Русия готви "бутикова" сирийска държава!
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че Русия подготвя почвата да създаде "бутикова" сирийска държава около северната провинция Латакия и че извършва нападения срещу тюркмените там, предаде Ройтерс.

В реч на конференция в Анкара на турските посланици Ердоган отбеляза, че действията на Москва в Сирия и Украйна са довели до сериозни проблеми между нея и Анкара.

"Трябва да се попита: Влязохте в Сирия, защото бяхте поканени. Ами Грузия покани ли ви, че влязохте там? Украйна покани ли ви да влизате? Тези въпроси трябва да получат отговор", посочи още Ердоган, цитиран от турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Според държавния глава на Турция Русия не води борба срещу "Ислямска държава", а "старателно си подготвя условия за създаването на бутикова сирийска държава в Латакия и околния район".

"Ето че в една такава обстановка, инцидентът със самолета (свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС през ноември м.г.) не е причина, а повод отношенията ни с Русия да стигнат до това ниво", каза той.

Турският президент критикува също Иран, заявявайки, че той се възползва от развитията в страни като Сирия, Ирак и Йемен, за да разшири сферата си на влияние и че се опитва да разпали опасен процес с намерение да превърне междусектантските различия в конфликт.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците никой не ги кани