"Известия": Преговорите за "Южен поток" са подновени

ЕС допуска подновяване на проекта за газопровод
12 яну 2016 10:22, Елка Василева
46
"Известия": Преговорите за "Южен поток" са подновени
Снимка: архив, Reuters

Русия е готова да поднови преговорите с България по проекта за изграждането на газопровода "Южен поток", отменен в края на 2014 г. по вина на българските власти, пише днес руският вестник "Известия". ЕС допуска подновяването на строежа на тръбата и след официалното одобрение на проекта от Еврокомисията Русия ще започне преговори за връщане към него, уверени са експертите, цитирани от изданието.

Руското министерство на енергетиката опроверга, че преговорите по въпроса са подновени. Въпреки това по данни от няколко източника на "Известия" от дипломатическите среди преговори между "Газпром", руските и българските власти се водят най-малко още от есента. Те са започнали веднага, след като преговорите на правителствено ниво между Русия и Турция за алтернативния "Турски поток" са влезли в задънена улица. В края на октомври са били планирани последните официални преговори в рамките на междуправителствената комисия, припомня "Известия", цитирайки българския заместник-министър на енергетиката Антон Павлов. Той не казал дали в тези преговори са участвали представители на Еврокомисията.

Още по темата

Официално Еврокомисията не казва директно дали одобрява подновяването на междуправителствените преговори за "Южен поток" или не. От нейната пресслужба са съобщили на "Известия", че "Комисията е готова да разглежда проекта за изграждането на "Южен поток" при условие, че той бъде съобразен с нормите на Третия енергиен пакет". Представители на "Газпром" и на министерствата на енергетиката на Русия и България не са отговорили на съответното запитване, отправено от вестника.

Авторът припомня драматичната история на "погребването" на проекта през последната година, а после цитира директора на руския Институт за стратегическо планиране и прогнозиране Александър Гусев, според когото, ако България се е върнала към този проект и сега заявява това, то може да се каже, че тя има договорка с Еврокомисията за неговото подновяване. Според вестника това се връзва и с анонсираното от България намерение да стане "новия газов хъб за Европа".

По данни на източник на "Известия" от българското енергийно министерство от началото на септември България е започнала собствени двустранни преговори за подновяване на "Южен поток" с основните получатели на руския газ в страните от Източна и Южна Европа, в частност с Италия и Сърбия. Според Гусев до един месец тези преговори ще "излязат" на официално равнище. Важен аргумент за тяхното подновяване, освен охлаждането на отношенията на Русия с Турция, може да са били и проблемите с продажбите на газ за Украйна, прекратени в края на ноември м. г.
"Мнозина, особено в Европа, разбират, че отказвайки се от покупка на руски газ, Украйна може да започне "несанкционирано да отклонява (газ) от експортните тръби, макар никой официално да не признава това", не изключва Гусев.

Въпреки това до появата на официална позиция на Еврокомисията по "Южен поток" руските власти едва ли публично ще размишляват за перспективата за връщане към проекта, смята директорът по енергийното направление на Института по енергетика и финанси Алексей Громов. Той припомня, че от миналата година Еврокомисията стана задължителна трета страна във всякакви преговори за строеж на експортни тръбопроводи към Европа.

"От времето на отмяната на "Южен поток" много неща се промениха. През февруари 2014 г. се появи Европейският енергиен съюз, без чието одобрение не е възможно нито едно подобно споразумение. Затова, за да не извърши политически грешки, Русия трябва първо да разбере неговата позиция, а едва после да изважда преговорите пред публика. Впрочем, ако Еврокомисията опровергае, че се водят преговори, също както и Русия, то тази новина така и ще си остане информационен "балон" на България, която е естествен бенефициент в цялата тази история", смята Громов. "Като страна - транзитьор на нашия газ, тя явно разчита на голяма ценова отстъпка", добавя той.

При планирана (към края на 2014 г) мощност на "Южен поток" от 63 млрд. кубометра, само от транзитирането на газ България би получавала по 800 млн. долара годишно, е изчислил водещият експерт на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков.

Въпреки декларациите за "диверсификация на източниците на газ", тоест за фактическо намаляване на зависимостта от руското "синьо гориво", европейските страни са не по-малко от България заинтересувани от доставки на нашата суровина, отбелязва Гусев. Той припомня възникналия в Европа въпреки меката зима дефицит на природен газ.

"Газпром" не би трябвало да има проблеми с нормите на Третия енергиен пакет, след като в периода 2014-2015 г. руският монополист активно се избавяше от дяловете си в европейските газотранспортиращи компании, напомня Юшков. Във връзка с промяната на икономическите и политическите условия "Газпром" осъществява преструктуриране на своите чуждестранни активи, отбелязва и дъщерната компания на газовия гигант в Германия в отчета си за 2014 г. "Известия" припомня и неотдавнашните продажби от "Газпром" на значителни части от своите дялове в газовите оператори в Литва и Естония.

"Еврокомисията може да оцени всичко това като жест на добра воля, което на теория е основание тя да даде всички гаранции на европейския регулатор по Третия енергиен пакет. Според неговите условия, ако доставчикът гарантира доставките на газ в определена точка на купувача, с който се е споразумял, Евросъюзът е длъжен да изгради дотам транспортиращи мощности, които ще бъдат собственост на независим оператор. Проблемът е само в това, че никой още не е използвал това условие на практика", отбеляза Юшков, цитиран от "Известия".
 

/БТА/


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Ааааахахахахааааа преди 2 години
Ти му думаш- а оно рупа ли рупа....... Каза ви се - затворена страница! Какво бърборите още?!
28
1
 
3
 
! Отговори
и те тека... преди 2 години
Кремль: проекта «Южный поток» больше не существует

Пресс-секретарь президента России Дмитрий Песков заявил, что Кремль не готов возвращаться к переговорам с Болгарией относительно строительства газопровода «Южный поток».


какво си фантазират нашите "новинари"?
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олеле, лобистите срещу Южен поток и Белене пак ще изгреят на екрана при Цветанка Ризова, Цонев и цялата журналистическа пасмина.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не беше по вина на българските власти, а по вина на европейските власти. Иначе защо сега точно те трябва да позволяват проекта да се рестартира ? България е само трасе, едно от поне 10 по пътя на тръбата.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Vsichko e lazha! Peskov otsyakal proekt YuP nyama.Kakvo,shte stroi ES so svoi pari? Kak shte reagira Turciya ?Na voda pisano kazvat rusnaci.
24
3
 
25
 
! Отговори
матросчо преди 2 години
Г-н премиер, ще се повторя, но трябва - вдигайте си дисагите и заминавайте при президента Путин, за да възобновите проекта , независимо на какви условия - две причини - след месец укрите ще започнат да крадат газ и следва..........., предстои смяна на Ердоган предполагате какво ще стане с договорените проекти между Русия и Турция - не слушайте никой от туркоманите около вас, те са платени, ясно е от кого, ПОКАЖЕТЕ ЧЕ МИСЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.
23
2
 
19
 
! Отговори
още нещо за преди 2 години
ДЪРЖАВНИЯ СЪВЕТ
Тодор Живков управляваше държавата успешно не защото беше умен като личност, а защото се съобразяваше с решенията на този съвет !!! Министрите му първо даваха идеите си за разглеждане и одобрение в него пък след това дообработени и изчистени от грешки се приемаха от НС !!! Който допуснеше грешка - веднага беше отстраняван !!! А сега какво е ??? Кой може да каже кое е изгодно за държавата ни и кое не е ??? Бойко ли ? ГЕРБ ли? БСП ли ? ДПС ли ? Всеки си гледа собствения интерес ???
22
1
 
14
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Анонимен 31 прод
Давам ти така да се каже информация от първа ръка. Брат ми търгува с Гърция и Турция разни инструменти и зап части. Турците му казват преди 4 години купувахме обогатена руда от РФ и ей там е фалиралия стоманен завод. Сега рашките не дават руда, а направо заготовки. същото се оказа и за опаковките. До преди 2 години са доставяли дървесина за производство на опаковъчна хартия и картон. Сега доставят готови Рула. Тоест все повече добавена стойност остава в Русия...

Капитализъм
21
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Анонимен 31
За по-миналата година при половин година санкции имат 5% спад на БВП и 5% ръст на промишлено производство - Досещаш се че суровини не на доларова а на рублена основа Рашките си имат колкото искаш.
Миналата година пак имат спад 5-7% от БВП пак заради петрол и курс са рублата но пак имат над 5% увеличение на промишленото производство и са на второ място по износ на оръжие в света
Съчетай това с едно цифрен процент безработица и поне 5 милиона Легални гастербартери ...
20
5
 
13
 
! Отговори
Нещо което може би преди 2 години
незнаете !? Всички плюете байТошо, но по негово време той бе създал ДЪРЖВЕН СЪВЕТ, или Съвет на старейшините 8познат в много разити страни по света/ ! Та, тогава този съвет се занимаваше с проблемите на страната ни, а не бай Тошо !!! И понеже решенията се взимаха с консенсус, резултатите бяха на лице - живеехме добре ! Къде е сега този Държавен съвет на ГЕРБ ??? Или друга партия ??? НЯМА !!! "Умния" Бойко сам управлява държавата ???? За това положението ни е плачевно !!!
19
4
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 2 години
До 2:

Май наистина си вярваш на глупостите, дето ги пишеш?

До 1:

Русия строи нови газопроводи и в северна Европа, и в Азия, така, че няма нужда да се моли на Боко за 1% повече продаден газ, който така или иначе ще секне заради крадливите ти приятелчета от Бандерия.
18
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Анонимен 25
Ехх експерти Русия е във индустриален възход по принуда на санкциите. Санкциите са им мана небесна. Позволява на правителството в една капиталистическа икономика ДИРЕКТНО да СПОНСОРИРА фирми и производства което ПО-ПРИНЦИП Е ЗАБРАНЕНО ОТ ВСЕКИ ЗАКОН ЗА КОНКУРЕНЦИЯТА.
Освен това кое Руското правителство ще спонсорира Оръжие, Промишленост или Селско стопанство - Това с най-голяма печалба - Или това е промишлеността от там и по-добър ВПК, а зарзавата ще си го купят.
17
2
 
5
 
! Отговори
Да бе да! преди 2 години
Подновени са друг път!
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тия трудни времена ни е нужен силен и умен премиер, а не като този ! Този да заминава да се прегръща с г-жа Меркел !!! Сега е момента ! Изпуснем ли го ... след години ще е късно !!!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

В Египет (дето е мирно и спокойно , сигурно заради тези находища) и Израел (на територията на Палестина) откриха не толкова ОГРОМНИ находища на газ.
ЕС няма да се докопа до тези находища заради еврейско - американските интереси - направо съм спокоен!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе каквото и да си говорим ... проблема е сериозен и труден, а премиера ни е проЗ !!!
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия няма нищо освен нефт за продажба, както и космически кораби, самолети, ледоразбивачи, атомни централи, оръжие, :) също и кофти автомобили - но и това се променя, селскостопанска и тракторна техника...

все неща дето ние великите българи си нямаме...
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетете последните 3 /три/ изречения и ще видите колко му разбира главата и колко държи Бойко на страната ни !!!
11
1
 
1
 
! Отговори
info. преди 2 години
турция никога няма да позволи това да стане у нас.България се управлява от читаци,и за техен ущърб е ако страната ни има икономическа полза.
10
0
 
3
 
! Отговори
старо маке преди 2 години
а язе съм Батман и пием само вода от бунаро