Масовата миграция в Европа не може да бъде спряна

Европейците не знаят как реагират на новите предизвикателства
12 яну 2016 15:00, Елка Василева
92
Масовата миграция в Европа не може да бъде спряна
Снимка: архив, Reuters

През 18 и 19 век европейците са се заселвали по света. Сега светът се заселва в Европа. Зад фурора, предизвикан от споровете какви ще са последици от пристигането на над един милион бежанци в Германия през 2015 г., стоят големи демографски тенденции. Сегашната миграционна криза е предизвикана от войни в Близкия изток. Но действат и по-големи сили, които ще гарантират, че имиграцията в Европа ще остане трънлив въпрос дълго след като войната в Сирия приключи, пише Гидиън Рахман във "Файненшъл таймс".

Европа е богат и застаряващ континент, чието население не се увеличава. За сравнение населението на Африка, Близкия изток и Северна Африка е по-младо, по-бедно и бързо нараства. В зенита на епохата на империите, през 1900 г., в европейските страни са живели около 25 процента от световното население.

Днес, грубо казано, 500-те милиона души в ЕС са около 7 процента от световното население. За сравнение - в момента в Африка живеят над един милиард души, а според ООН до 2050 г. ще станат близо 2,5 милиарда.

Населението на Египет се е увеличило двукратно след 1975 г. и сега наброява над 80 милиона. Населението на Нигерия през 1960 г. е било 50 милиона. В момента е над 180 и вероятно ще надхвърли 400 милиона през 2050 г.

Миграцията на африканци, араби и азиатци към Европа е обрат в историческата тенденция. В колониалната епоха Европа е практикувала нещо като демографски империализъм - бели европейци са емигрирали към всички краища на света. В Северна Америка и Австралия коренните жители са били подчинявани и често избивани. Цели континенти били превърнати в "разклонения" на Европа. Европейските страни създали колонии по цял свят и ги населили с имигранти, а в същото време няколко милиона мигрирали принудително от Африка към Новия свят като роби.

Когато европейците са се заселвали по света, често това ставало чрез "верижна миграция". Когато член на семейството се заселел в нова страна като Аржентина или САЩ, той често започвал да праща у дома вести и пари и не след дълго други тръгвали по стъпките му.

Сега върволицата върви в обратна посока - от Сирия към Германия, от Мароко към Холандия, от Пакистан към Великобритания. Но в днешно време вече не става дума за писмо до вкъщи, последвано от дълго пътуване по море. В епохата на Facebook и смартфона Европа изглежда по-близо, дори да се намираш в Карачи или Лагос.

Страни като Великобритания, Франция и Холандия са станали много по-мултирасови през последните 40 години. Правителствата, които обещават да ограничат имиграцията, например сегашните британски власти, трудно успяват да удържат на дадената дума.

Позицията на ЕС е, че бежанците могат да кандидатстват за убежище в Европа, а нелегалните "икономически мигранти" трябва да се върнат у дома. Но тази политика надали ще спре човешкият поток по няколко причини.

Първо, броят на страните, които са засегнати от войни или провал на държавността, може да се увеличи. Засилва се, например, безпокойството за стабилността на Алжир.

Второ, повечето от т.нар. "икономически мигранти" всъщност никога не напускат Европа. В Германия само около 30 процента от отхвърлените кандидати за убежище напускат страната доброволно или биват депортирани.

Трето, щом се създадат големи имигрантски общности, правото на "събиране на семейството" ще осигури постоянен приток. Така че Европа вероятно ще продължи да бъде привлекателна и достъпна дестинация за бедните и амбициозни хора от цял свят.

Едната възможна реакция за Европа е да приеме, че миграцията от останалата част на света е неизбежна и дори да я приеме с отворено сърце. Затъналите в дългове икономики в Европа се нуждаят от инжекция от младост и динамичност. Кой ще работи в старческите им домове и ще строи сгради, ако не са мигрантите от останалата част от света?

Но дори тези европейци, които се застъпват за имиграцията, са склонни да заявяват, че всички новодошли на континента трябва, разбира се, да приемат "европейските ценности". Това може да се окаже нереалистично, отчасти защото много от тези ценности са от относително "нова реколта".

През последните десетилетия феминизмът отбеляза огромен напредък в Европа, промени се и отношението към правата на гейовете. Много имигранти от Близкия изток и Африка носят със себе си много по-консервативни и сексистки виждания. Ще са необходими повече от два-три курса "как да се държим в обществото", за да се промени това.

Европейците са много объркани и не знаят как реагират на тези нови предизвикателства. В ерата на империализма те са оправдавали заселването в чужди земи с вярата, че носят добродетелите на цивилизацията на хората от по-изостаналите части на света.

Но Европа след империите и след Холокоста е много по-предпазлива в отстояване на превъзходството на своята култура. Тя замени вярата в цивилизационната си мисия и Библията с наблягане върху универсалните ценности, правата на човека и международните договори.

Големият въпрос през следващите десетилетия е как вярата на Европа в универсалните либерални ценности ще устои на влиянието на масовата имиграция. Политиката започва да бъде доминирана от заформяща се битка между нативисти и либерали.

В дългата надпревара очаквам нативистите да загубят, не защото исканията им са непопулярни, а защото са неприложими. Може би е възможно някои островни държави, обградени от Тихия океан, каквито са Япония и Австралия, да запазят стриктен контрол върху имиграцията. Ще е невъзможно обаче за ЕС, който е част от Евразийския континент, а от Африка го дели само Средиземно море.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: миграцияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Георги Т. Георгиев преди 8 години
Ако аз се кандидатирам за Министър-Председател на Република България , с твърдата клетва че , в период от 6 месеца от деня в който аз съм встъпил в длъжност , на територията на страната няма да остане нито един бежанец или емигрант , включително и тези на които вече са издадени Български документи, бихте ли гласували за мен ?
63
0
 
5
 
! Отговори
Пиночет преди 8 години
Хиляди са загинали за защита на отечеството.Границите трябва да се пазят с всякакво оръжие каквото е необходимо в памет на нашите деди.Визи за всички без изключение включително и САЩ , а който няма - куршум
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе не може? Я покажете на всички МИГРАНТИ, какво са правили войските на "Третия райх" и да им покажат Аушфиц.
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тея на снимката с децата приличат на българи или румънци.
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига се блудствали с имената на политиците.Ако не са тези, които ги цитирате, ще са други - след тях.--Не очаквайте чудеса от политиците!ТЕ СА ХОРА КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, не са от желязо.Всички дето пищите срещу нещо или някого си, оправяйте се както си знаетеЕдни искат в ЕС-ето ви ЕСДруги искат ЮСЕЙ-ето ви юесейтрети искат БГ-ето ви БГЧетвърти искат магистрали-ето ви гиКво друго искате-Бог ще ви го прати ако преди това не ви прати и нещо друго.Ай стига сте ревали и искалиКонсуматори
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам голяма разлика между Хитлер и Меркел.И двамата са еднакво луди.
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко не отразявате истината а все около нея.Поразровете се повече да видите колко семейства НЕ МОГАТ да се съберат точно заради разни ограничения На колко хора извън ЕС абсолютно отказват визи не отсега а от преди 2007г.Когато БГ и Рум. влезнаха в ЕСТова което сега го пишете за новина е старо-от преди 7-8годиниОще тогава започнаха да отпращат специалисти обратно откъдето са дошлиСега е може би време да връщат българи и румънци и други от източния блокАфриканци и азиатци не вземат отдавна
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SHTE SE SPRAVIM SAMO AKO DADEM PARI NA LOVNITE DRUGINKI ZA OTSTREL --KATO PRI ZARAZNA EPIDEMIA.
56
0
 
8
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА преди 8 години
Ега си пропагандата... нямам думи!И да не ми слагате разни снимки с деца, защото ама хич не ме трогвате. (някакси все ми изплуват епизоди от "Време разделно" и ефекта не ви се получава)А тези същите родители които ги държат (за да позират за снимка) са за разстрел. Да рискуваш ти живота на детето си, понеже си просто човечец и някой ти е дал 10бона да вървиш в европа - това е ненормално!
55
0
 
5
 
! Отговори
до Авторката преди 8 години
Не забравяйте, че идват избори и референдуми, и Франзузи, Германци и други знаят кои партии ще защитят националните им интереси и ще ги спасят от ислямизация. Дания и Швеция са на прав път, за Вишеград да не говорим - отдавна са избрали единствения прав път на спасение.
54
0
 
7
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
***, и ти си повлияна от лебералистката еврогейска политика. Само че, дори и в Западна Европа има все още достатъчно здравословно мислещи хора за себе си, за децата и внуците си. Така че още един Кьолн и гледай как германците ще се мобилизират, за сега са 50:50, но привържениците на патриотичните сили растат със всеки изминат ден.Съгласен съм с бай Коста, в Германия вече се образуват доброволни отряди, напр. в Дисбург. А за Източна Европа въобще не ме е страх.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tova moje da e vsichko no ne i statiq
52
0
 
13
 
! Отговори
Дрън преди 8 години
Ако Западна Европа искаше население, тя нямаше да отблъсква източноевропейците. Ако приемаше бежанци от войни от съчувствие, щеше да приема украинци.Ако й липсваха работници, щеше да усвои собствените си безработни.Ако искаше да бори ниската раждаемост, нямаше да харчи за имигранти. а за собствените си млади семейства.Не, западноевропейските управници искат да вкарват в страните ни ислямисти от цялото земно кълбо, за да ни превземат без бой. Купени ли са или сплашени и как, това е въпросът.
51
0
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Нещата са ясни - Меркел здава багажа 2016 или ЕС се разпада заради идване на Националистически правителства на власт и верижно излизане от ЕС
50
1
 
21
 
! Отговори
Бай Коста преди 8 години
Ако тъпите политици не знаят, и най-тъпата баба от най-затънтеното село знае. Просто граничарите не пускат повече скакалци. Ако са затруднени, идва жандармерията, после армията, после опълчението. Нещо неясно?Всеки, нарушаващ държавна граница е престъпник или чужд агресор.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
58 babite ni a ne bi da sa bili bogati pyk sa ravdali po 5 deca
48
4
 
6
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До РумбоИ още едно решение на недостига на хора-сурогатни майки чрез изкуствено оплождане раждат само здрави деца,които се отглеждат в селища от типа на SOS-детски селища от професионални майки.Накратко-държавата поема и размножаването,тия,които не желаят-плащат данък.Това разбира се,не е нова идея,но сега става актуална!
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РумбоБраво!!! Истината говориш!
46
0
 
27
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Егати гадната манипулация!Не можело да бъде спрян имиграционният поток!Що за дивотии!При наличие на оръжия за трилиони,много по добри от на пришълците,да твърдиш че не можеш да опазиш границите?Освен това,с напредъка на техниката разпознаването на нелегалните е въпрос на минути,а експулсирането-въпрос на воля!Точно обаче волята липсва!Колкото до демографския проблем-лесно може да се реши,като се стимулират собствените пълноценни граждани да раждат,вместо да се наливат пари във всякаква ***!
45
1
 
7
 
! Отговори
солидарен евроПейец преди 8 години
не се нервирайте толкова много. предлагам следното решение на проблема. всяко семейство оснивява по един бижанец. бежанеца се плоди с майка си и сестрите и се грижи за наследници, белият мъж работи по сурдомнайсет часа на ден до 135 годишна възраст за да храни семейството. вечер всички се молят заедно на алах от толерантност и се гушкат след това в семейното ложе.