Русия готова да даде убежище на Башар Асад

Путин: Не искаме Сирия да свърши като Ирак или Либия!
Обновена: 12 яну 2016 08:55 | 12 яну 2016 08:55, Елка Василева
166
Русия готова да даде убежище на Башар Асад
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия може да даде убежище на сирийския президент Башар Асад, ако той бъде принуден да напусне страната си, заявява руският президент Владимир Путин в интервю за германския таблоид "Билд", цитирано от ДПА.

"Със сигурност беше много по-трудно да дадем убежище на г-н (Едуард) Сноудън в Русия, отколкото би било за Асад", каза Путин.

Според него е твърде рано да се каже дали ще трябва Русия да приюти Асад, чиято страна почти пет години е раздирана от гражданска война, отбелязва ДПА.

"Първо населението на Сирия трябва да може да гласува и след това ще видим дали Асад ще трябва да напусне страната си, ако загуби изборите", продължава руският президент.

Той признава, че Асад "е направил много неправилни неща през този конфликт". Но добавя: "Конфликтът никога нямаше да се разрасне толкова, ако не бе подклаждан извън Сирия - с оръжия, пари и бойци".

Путин повтаря позицията на Русия, че подкрепя Асад, дългогодишен неин съюзник, за да не допусне сценарий с провалена държава, като в Либия. "Не искаме Сирия да свърши като Ирак или Либия. Погледнете Египет: президентът Сири заслужава да бъде похвален, че пое отговорността и властта в извънредна ситуация, за да стабилизира страната".

"Асад не се бие срещу собственото си население, а срещу онези, които извършват въоръжени действия срещу правителството", отвръща руският президент на въпрос защо Асад бомбардира сънародниците си. "Ако това вреди на цивилното население, вината не е на Асад, а преди всичко на бунтовниците и на поддръжниците им в чужбина".

Путин още веднъж изтъква, че това не означава, че всичко в Сирия е наред или че Асад прави всичко както трябва.

Руският президент казва, че страната му ще окаже съпротива на Турция, която е член на НАТО, ако тя заплаши националната сигурност на Русия, имайки предвид свалянето на руския самолет през ноември, който според Турция навлязъл над турската територия. "Силно се надявам, че подобни събития няма да прераснат в големи военни конфликти. Но ако са застрашени руската сигурност и интереси, Русия ще окаже съпротива. Всеки трябва да знае това", продължава Путин пред в. "Билд".

"Турция е част от НАТО, но не бе нападната. Следователно не е нужно НАТО да защитава Турция и нашите проблеми с Турция нямат нищо общо с членството на тази страна в НАТО", подчертава той. "По-добре е турското ръководство да се извини за свалянето на самолета, което очевидно беше военно престъпление, вместо да се обажда в централата на НАТО", добавя Путин в интервюто за "Билд", цитирано от ДПА.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До не падаи ние можем да си купим 3 пъти по-малко неща отколкото там руснаците....а тука се не дига...
40
2
 
5
 
! Отговори
клоунада преди 8 години
Там събират всякакви - пияницата Депардьо, крадецът Юкукович, сега и главорезът Асад. Ама никой средностатически сириец даже не иска и да подаде молба за убежище в Русия.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари, как е развитието на НЛО-то от 4++ поколение ПАК ФА ? А на робота на ATV?
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Петролът сорт "Урал" се търгува за 29.5 $ за барел,а квасът и елдата поскъпнаха. Лошо тавариши....лошоооо, и за мавзолей на Вова няма да ви стигнат денгите
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За петрола споко -на Русия тазгодишното перо и е от продажба на оръжие!Хамериканците бутат арабеските с петрола - нещо се развеждат ми се струва!
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия е разпадаща се умираща държава. - и така е надживяла 4-5 жизнени империи :) сега ще надживее и следващата!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шейховете си знаят работата...Знаят си те! - два шамара от Иран и ще имаме нов световен ред!
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Янукович, Асад, Сноудън......прибетете и Ким Чен Ун .Севро-азиатскоте клоуни събират всякаква ***
33
1
 
2
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
До ПаметливТа за цената на нефта.Виждаме,че от година и половина непрекъснато пада и вече е под нивата на последните 20 години(с отчитане на инфлацията,не абсолютни).Русия не пада и не пада!Мисля че САЩ ще прибягнат до последен отчаян ход-цена от 0(нула)$ за барел!Теоретично имат ресурса да го направят-икономиката им е огромна и може да си позволи пълното субсидиране на добива+печатането на пари,естествено!Само че и рискът е колосален-провал на тая политика значи край на Америка,буквално....
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените на петрола се доближиха до 30 долара за барел...Като спрат продажбите обаче какво ще се случи?
31
1
 
4
 
! Отговори
Ха хаха ха! преди 8 години
"Русия готова да даде убежище на Башар Асад"и убежището се нарича Сирия :)Нашите "новинари" пак не разбрали.....
30
2
 
8
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Ако не знаете-да ви кажа:Светът в момента е в положението от 1942г-врагът е отблъснат от Москва,но е до Сталинград, много силен е и владее инициативата!Аналогията е пълна!Точно тая година ще се изясни накъде ще поемат нещата,ще се преобърне ли ходът на събитията.Всъщност няма да има ярки победи,а по-скоро признаци за промяна.До Победата има доста време и разбира се,тя няма да е само на Русия,а на света!Колкото до цената на нефта(като единствено ефективно оръжие срещу Русия)-ще стане интересно!
29
2
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Башар Асад на 100% ще спечели изборите в Сирия. Убеден съм , че много двуполови наркомани в София ще сложат край на жалкият си живот от злоба......
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименA рублата пада, пада... като януарски сняг. ХА-ХА-ХАЛевчето като е фиксирано за еврото защо стандарат на живот в България пада, пада а безработицата расте, расте...
27
6
 
11
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Всъщност Путин казва, че на Башар Асад няма да му се наложи да бяга никъде, защото сирийският народ иска той да остане.Ще се направят конституционни реформи.
26
1
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 8 години
Ами *** там....
25
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A рублата пада, пада... като януарски сняг. ХА-ХА-ХА
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На последните избори през 2014 г. Асад спечели с 88,7%, ако сега им избори ще вземе дори повече гласове, никой не иска джихадисти и ислямисти на власт. Единствената възможност е да влязат американците и да го свалят както в Иран и Либия, но това никога няма да стане защото ще бъдат смазани.
23
13
 
6
 
! Отговори
Lel преди 8 години
Джуджето съвсем изгуби връзка с кораба майка. Сирия ако свърши като Либия е бял кахър бе наркоман!
22
13
 
4
 
! Отговори
Pimp C преди 8 години
Ако има избори Асад няма да вземе и глас , общо взето на сирийците им е омръзнало 50 години Русия да ги цоца и да не налива и един долар за икономическо развитие, така както и при нас ,25 години некво лоби ни тласка към Русия без руската държава да е инвестирала и един лев в завод, проект или др.