Русия с най-антизападната си стратегия за последните 20 г.

"Независимая газета": Страната се призна за обкръжена от врагове
12 яну 2016 12:37, Елка Василева
376
Русия с най-антизападната си стратегия за последните 20 г.
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия се призна за страна, обкръжена от врагове, извършвайки най-антизападния се поврат за последните 20 г., отбелязва руският в. "Независимая газета" по повод утвърждаването в последните часове на 2015 г. от президента Владимир Путин на обновената Стратегия за национална сигурност на Русия.

Вестникът взима за повод на своя коментар по въпроса и току-що публикуваното интервю на Путин пред германския в. "Билд", в което той окачестви като главна грешка на Москва през последните 25 г., че не е заявявала своите национални интереси.

Като основни цели в стратегията са посочени укрепването на отбраната и на националното съгласие, повишаването на жизненото равнище на населението и на конкурентоспособността на икономиката, както и укрепването на статута на Русия като една от водещите световни държави.

Предишната стратегия, одобрена през 2009 г. от (тогавашния президент) Дмитрий Медведев, бе разчетена до 2020 г. Заменяйки предсрочно този документ, Кремъл даде да се разбере, че положението със сигурността на Русия се е променило, появили са се нови опасности, от което следва, че трябва да бъде променен и подходът към проблема, посочва вестникът.

В 40-страничния документ на повишаването на отбранителната способност и на държавната сигурност са посветени 17 пункта, на икономиката - 12, на културата - 7, на повишаването на жизненото равнище и на здравеопазването - по 5, на екологията, науката и образованието - по 4 пункта. При това общо над 20 пункта се отнасят до стратегическата стабилност и главно до взаимоотношенията на Русия с външния свят.

Приоритет се отдава на укрепването на взаимодействието в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), на РИК (Русия, Индия, Китай), на Шанхайската организация за сътрудничество, на АТИС (Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество) и на Г-20. За ключово направление на външната политика е посочено развитието на отношенията със страните от ОНД, Абхазия и Южна Осетия. Русия развива всеобхватно партньорство с Китай, смятайки го за ключов фактор за поддържането на стабилността в света, и привилегировано партньорство с Индия. Тя се обявява и за създаване на надеждни неблокови механизми за стабилност в Азиатско-Тихоокеанския регион. Тези цели липсваха в предишната стратегия, посочва "Независимая газета".

В документа се изреждат основните заплахи за сигурността на Русия. Украйна е посочена като дългосрочно огнище на нестабилност в Европа и непосредствено край границите на Русия. Москва стоварва вината за възникване на украинската криза на САЩ и на ЕС, които подкрепиха "антиконституционния държавен преврат", довел до "дълбок разкол в украинското общество и до възникването на въоръжен конфликт".

Новата версия на стратегията за национална сигурност е най-антизападната от всички, приети от Русия след 1997 г., подчертава вестникът. НАТО и ЕС се обвиняват, че не са могли да осигурят сигурност в Европа, и като потвърждение се посочва миграционната криза. Северноатлантическият алианс се критикува за засилването на военната активност и за приближаването на неговата инфраструктура към руските граници. Възникването на терористичната групировка "Ислямска държава" е свързано с "политиката на двойни стандарти, която някои държави водят в областта на борбата с тероризма".

Въпреки острите си претенции по адрес на САЩ, отнасящи се в частност до разгръщането на системата за противоракетна отбрана и даже до разширяването на мрежата от военно-биологични лаборатории на територията на съседни на Русия страни, Москва не смята да се отказва от "пълноценно партньорство" с Вашингтон.

На Запад виждат в обновената руска стратегия поредна "демонстрация на независимостта на нейната външна политика". При това намират нейния тон за "по-отбранително-агресивен", отколкото в предишните документи. Стратегията не изключва използването на военна сила, ако мерките с ненасилствен характер се окажат неефективни.

От Пентагона и НАТО не пропуснаха да заявят, че Русия няма поводи да смята САЩ и НАТО за заплахи за своята сигурност. А британският "Файненшъл таймс" смята, че обвиненията срещу НАТО и САЩ ще доведат само до усложняване на отношенията между Москва и Запада, посочва "Независимая газета" в обзора си.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кремльовски хуморНе са глупави а най глупави, в страната с най многото земи и природни богатства на света живеят като в България или по бедно по различни оценки ? Наш бай ганйо е гений от нищо и никаква България да живее като богатите руснаци, който не вярва да сметне минималната заплата в русия
184
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До прекрасна статияМене също, путин върши най добрата работа в унищожаването на русия, обедняването на русия, икономическото намаляване на руската икономика, стоене то на свещи в крим...желая му успех и аз
183
3
 
5
 
! Отговори
АЗзззз преди 8 години
Др. НАБЛЮДАТЕЛ, на нас не ни е необходима армия и национална стратегия..... България не е ИМПЕРСКА ДЪРЖАВА, НАТО и САЩ са гаранция, че Путин не може да стъпи вече ТУК!
182
3
 
7
 
! Отговори
прекрасна статия преди 8 години
Вашата прекрасна статия така ме вдъхнови, че се възхищавам все повече и повече от Владимир Путин. Благодарение на вас, станах негов горещ привърженик и си го гледам и си го слушам по сто пъти на ден. Желая му успех! Моля, пишете по-често за Владимир Путин! Доставяте огромно удоволствие на цялата аудитория!
181
5
 
6
 
! Отговори
Го4о преди 8 години
Путин да се готви за ПАДАНЕ ОТ ВЛАСТ!
180
7
 
6
 
! Отговори
кремльовски хумор преди 8 години
руснаците са били глупав народ щом търпят такъв Пуси да ги води за носът..ха..ха На путлеровите лъжи краката са къси..ха.ха
179
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 287Колега сам не си вярваш1. Сирия РФ отиде там за да воюва на чужда територия с ИД не в собствения им Кавказ2. Войната в Сирия в един момент ще спре контрабандата на ИД и поне малко ще остане за Рашките като саботират и чужди нови тръбопроводи през Турция заради войната.3. Су-тата в Сирия ползват СВП-24 система която позволява *** неуправляеми бомби да попадат в целта с точност на управляеми боеприпаси. за това им трябват ГЕОГРАФСКИ КООРДИНАТИ. Няма военен да отстреля болница
178
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Сини дънки и ризкаТочно като Северна Корея, забраняват на руснаците да пътуват в чужбина и където си искат, забраняват уикипедия и ютубата накрая и една огромна ограда да сложат и да не бягат руснаците във вражеска турция и гейропска България, но първо да си върнат децата путин и лавров от Холандия и Ню Йорк преди да построят оградата
177
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиБоби БРИКС вече не е актуален, демоде е, беше модерно опорна точка и тема в дневния ред на руските *** миналия век, след това на мода беше Евразийския съюз, а след него Новоросия, след това новото руско Маями крим, в което няма ток за сега, и мост до там, а последния хит е операцията в сирия която уж беше против ИД а се оказа против ученици и невинни сирийци за повече имигранти в ЕС и НАТО държавите, разбира се и без СУ, вертолет и няколко солдати по малко
176
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 275Да така е но ако имаш Х Промишлено производство(един самолет е 500милиона а един влак50 милиона) У ВПК(един танк е 5-15 милиона боен самолет 10-300 милиона) и Z Зарзават(1000лв за 1000кг портокали) в кое ще инвестираш?Рашките инвестират в Х и У и си купуват ZАко имат свободни пари и хора и ферми ще почнат да правят.
175
6
 
4
 
! Отговори
сОРОС Е ВИНОВЕН преди 8 години
Сега разбиран защо Путин лакомее за чужди земи. ТРЯБВАТ МУ ЗА ГРОБИЩА НА РУСНАЦИ..ХА.ХА хубавото на цялата работа е че ще има много руски палави вдовици..ха..ха
174
2
 
3
 
! Отговори
Сини дънки и ризка преди 8 години
Интересно този "по-отбранително-агресивен" тон до какво ли ще доведе през следващите няколко години? В чисто военно-стратегическо отношение Русия укрепи своите позиции около своята граница, и Близкия Изток. Но, предполагам, непредвидените от Москва реакции в полето на икономиката ще окажат влияние. Саудитска Арабия игра реконтра с петрола, и това ще даде своите последствия. Така, че или тона ще бъде променен, или ще се наложи да превърнат страната в нещо като концлагер. Бъдещето ще покаже.
173
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа голям майтап беше, на руснаците им свърши плата който бе внос от турция с който шиеха анти Ердоган тениски....жалка история и какво е виновен Ердоган? Да остави бомбандировачи да си летят из Турция ЧЛЕН на НАТО за трети път ? На руснаците вечно някой им е виновен
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С оня етиопецо какво стана бе, само за Путин пишат, а етиопецо на доизживяване ли са го оставили?
171
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 272Пак грешиш колега След 2011, когато и започна вледеняването на РФ / САЩ отношения, започна да действа борсата в Санкт Петербург която търгува руски суровини за ВСЯКАКВИ ВАЛУТИ Включително РУБЛИ.БРИКС се създаде за да не се търгува в ДолариТова ВБЕСЯВА САЩ
170
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИ в долари се продава доста по евнино, как е възможно в САЩ бензина да е долар и петдесет за галон ? А един галон е четири литра ? Дали пък няма нещо гнило в България ?
169
1
 
4
 
! Отговори
Сорос е виновен преди 8 години
Вицепремиерът на Русия Олга ГОЛОДец изнесе информация, че 90 милиарда рубли са се изпарили, след като няколко частни пенсионни фонда бяха обявени в ликвидация, съобщи finanz.ru. Фалитите на тези компании на практика оставят без пенсии около 1.3 милиона руснаци. Сега въпросът е дали правителството ще покрие тези загуби и така ще върне пенсионните отчисления на хората. ха..ха..ха
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Сорос е виновенЗа руското колело прав път няма, или с други думи за руската кола прав път няма, от както свят светува са така най богатите на земи и ресурси. "Всероссийский центр изучения общественного мнения" (ВЦИОМ), "46% граждан РФ зарабатывает в месяц менее 10 тысяч рублей (141 $ по курсу на 29 декабря 2015) Чувал с 10 000 рубли по днешния курс на лева41,81 рубли за 1 лев струва точно 239 лева и 18 стотинки. Почти половинатаруснаци работят за почти 2 пъти по-малко пари
167
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 267ЕЕЕ ИЗХВЪРЛИ СЕ ДОРИ за САрабия която има 95% износ на Петрол а останалото е приходи от Туристи и е пустиня по-голямата част от територията пак не можеш да направиш подобно изказване
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на ли... къв беше. Карам си за 1,60 дизел!