Русия с най-антизападната си стратегия за последните 20 г.

"Независимая газета": Страната се призна за обкръжена от врагове
12 яну 2016 12:37, Елка Василева
376
Русия с най-антизападната си стратегия за последните 20 г.
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия се призна за страна, обкръжена от врагове, извършвайки най-антизападния се поврат за последните 20 г., отбелязва руският в. "Независимая газета" по повод утвърждаването в последните часове на 2015 г. от президента Владимир Путин на обновената Стратегия за национална сигурност на Русия.

Вестникът взима за повод на своя коментар по въпроса и току-що публикуваното интервю на Путин пред германския в. "Билд", в което той окачестви като главна грешка на Москва през последните 25 г., че не е заявявала своите национални интереси.

Като основни цели в стратегията са посочени укрепването на отбраната и на националното съгласие, повишаването на жизненото равнище на населението и на конкурентоспособността на икономиката, както и укрепването на статута на Русия като една от водещите световни държави.

Предишната стратегия, одобрена през 2009 г. от (тогавашния президент) Дмитрий Медведев, бе разчетена до 2020 г. Заменяйки предсрочно този документ, Кремъл даде да се разбере, че положението със сигурността на Русия се е променило, появили са се нови опасности, от което следва, че трябва да бъде променен и подходът към проблема, посочва вестникът.

В 40-страничния документ на повишаването на отбранителната способност и на държавната сигурност са посветени 17 пункта, на икономиката - 12, на културата - 7, на повишаването на жизненото равнище и на здравеопазването - по 5, на екологията, науката и образованието - по 4 пункта. При това общо над 20 пункта се отнасят до стратегическата стабилност и главно до взаимоотношенията на Русия с външния свят.

Приоритет се отдава на укрепването на взаимодействието в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), на РИК (Русия, Индия, Китай), на Шанхайската организация за сътрудничество, на АТИС (Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество) и на Г-20. За ключово направление на външната политика е посочено развитието на отношенията със страните от ОНД, Абхазия и Южна Осетия. Русия развива всеобхватно партньорство с Китай, смятайки го за ключов фактор за поддържането на стабилността в света, и привилегировано партньорство с Индия. Тя се обявява и за създаване на надеждни неблокови механизми за стабилност в Азиатско-Тихоокеанския регион. Тези цели липсваха в предишната стратегия, посочва "Независимая газета".

В документа се изреждат основните заплахи за сигурността на Русия. Украйна е посочена като дългосрочно огнище на нестабилност в Европа и непосредствено край границите на Русия. Москва стоварва вината за възникване на украинската криза на САЩ и на ЕС, които подкрепиха "антиконституционния държавен преврат", довел до "дълбок разкол в украинското общество и до възникването на въоръжен конфликт".

Новата версия на стратегията за национална сигурност е най-антизападната от всички, приети от Русия след 1997 г., подчертава вестникът. НАТО и ЕС се обвиняват, че не са могли да осигурят сигурност в Европа, и като потвърждение се посочва миграционната криза. Северноатлантическият алианс се критикува за засилването на военната активност и за приближаването на неговата инфраструктура към руските граници. Възникването на терористичната групировка "Ислямска държава" е свързано с "политиката на двойни стандарти, която някои държави водят в областта на борбата с тероризма".

Въпреки острите си претенции по адрес на САЩ, отнасящи се в частност до разгръщането на системата за противоракетна отбрана и даже до разширяването на мрежата от военно-биологични лаборатории на територията на съседни на Русия страни, Москва не смята да се отказва от "пълноценно партньорство" с Вашингтон.

На Запад виждат в обновената руска стратегия поредна "демонстрация на независимостта на нейната външна политика". При това намират нейния тон за "по-отбранително-агресивен", отколкото в предишните документи. Стратегията не изключва използването на военна сила, ако мерките с ненасилствен характер се окажат неефективни.

От Пентагона и НАТО не пропуснаха да заявят, че Русия няма поводи да смята САЩ и НАТО за заплахи за своята сигурност. А британският "Файненшъл таймс" смята, че обвиненията срещу НАТО и САЩ ще доведат само до усложняване на отношенията между Москва и Запада, посочва "Независимая газета" в обзора си.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 226не ги мисли. И заем могат да вземат при 16% външен дълг от БВП всеки и САЩ дори ще им отпуснат пари. Освен това не са 85% от износа сори бяха преди няколко години вярно.Имат 80 милярда в Хамерикански ценни книжа. Да не говорим че са втория производител и пръв купувач на злато в света - това какво ти говори? Че съвсем скоро Рублата ще се сдобие с 100% златно покритие и край на Йо-Йото с курса и.
144
3
 
2
 
! Отговори
сова преди 8 години
До сега враговете на Русия колкото пъти са е нападали, толкова пъти са се прибирали с клепнали уши. И до сега не са си извлекли поука че руснака знае как да брани родината си.
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиЗа Москва Подстригване от ЧистоГола Фризьорка 70Еви много ли се кефят каскетите? Също както ония на Кьолнската гара? Като не могат да свършат някоя работа поне да пипнат, а :)
142
1
 
0
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
До ЧИБУРАШКА <212>Ако Германия продължава да слага търговския си интерес пред ОБЩИЯ, Съюэът няма да удържи!!!
141
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Биргит - немка, эмигрировавшая из Америки. Я думала, что хотя бы здесь найду покой. С белой Америкой скоро будет покончено, - их ожидает гражданская война между черными и белыми. А теперь я живу в арабской и африканской Германии. Моя пенсия 500 евро меньше TOVA E MNENIE NA GERMANKA
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кви хора бе - убихте всичко детско в Боби :)Сега сигурно плаче на терасата.
139
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До $hop 220Да ти кажа как се постига този рейтинг нещо което знам от първа Ръкамъжко подстригване САЩ 60$ ЕС(по-точно Австрия) 40ЕвБългария (Кварталния салон за красота) 5лвЗа Русия не знам но едва ли ще е повече от 100 рубли За Москва Подстригване от ЧистоГола Фризьорка 70Ев
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиОт 2017 започва дребно серийно производствоте дотогава ще са измерели от глад бе младеж :)
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиИли казано по друг начин все повече добавена стойност остава в Русия.ква добавена стойност бе младеж? 85% от износа им са газ и нефт, а от вчера нефта падна под 30$. Бюджета им е при цена 50$. Ти имаш ли представа какво ги чака? Шишарките ще са деликатес на трапезата им. Гладните солдати с арматите като се изсипят на Червения площад кво праим?
136
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 216Читат надо както казват РашкитеПак-ФА завърши пълния курс на ПРОТОТИПНИТЕ ИЗПИТАНИЯ - сега трябва да се произведе НУЛЕВА СЕРИЯ и да се направят ДЪРЖАВНИ ИЗПИТАНИЯ - планират ги за 2016. От 2017 започва дребно серийно производство за Обучаващите центрове(10-20 бройки) 2018 Производство за ВКСАрмата - един полк се предава за войскови изпитания тази година до две години трябва да са минали и Държавните изпитанияУралец - Също като АрматаБумеранг - изпитание на прототипи за 2016
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПиленца, чакайте да видите като пораснат зъбите на мечока какво става, тогава ще виете на умряло.що не си свалиш каскета, че нещо май много те стяга? Любимия ти мечок скоро ще го гледаш само в цирка да разсмива децата.
134
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 213Не бе Умнико Преди изнасяха примерно обогатена Руда сега изнасят метални заготовки, Преди изнасяха дървесина а сега Хартия готова за направа на книги или опаковки. Преди изнасяха каменни въглища с сега ***(тоест обработени въглища) Или казано по друг начин все повече добавена стойност остава в Русия. Капитализъм Майна
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ало другари разликата от САЩ и Русия е от земята до небето като започнеш от заплати пенсия храна и облекло пьтища градове села не напразно другарката Бокова пазарува жилища в САЩ а не Русия
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиРусия си е там и почнаха да я уважават след като почнаха да се страхуват от нея.кой се страхува от получовеците? От арматата ли се страхуват или от ПАК ФА, дето го има само на хартия :)Направо сте жалки близачи на руски подметки.
131
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те зъбките на Русия още са малки и не са пораснали - щото 90те всички зъби и бяха избити на мечката - а Запада надава такъв вой и е напълнил гащите от "агресивната стратегия" на Русия. Пиленца, чакайте да видите като пораснат зъбите на мечока какво става, тогава ще виете на умряло.
130
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 2109 11 ФАКТИ(Физика майна не можеш да я излъжеш)1. НЯМА ДРУГ НЕБОСТЪРГАЧ В СВЕТА ДА Е ПАДНАЛ от КАТАСТРОФА на самолет или ПОЖАР или ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ2. Кулите падат със скоростта на СВОБОДНО ПАДАНЕ и то ВЕРТИКАЛНО НАДОЛУ - това може да стане само при КОНТРОЛИРАНО СЪБАРЯНЕ3. ОЩЕ 2 ПО-МАЛКИ КУЛИ ПАДАТ ОТ САМО СЕБЕ СИ ВЕРТИКАЛНО без да са УДАРЕНИ от САМОЛЕТИ4. "САМОЛЕТА" ударил Пентагона се е движил на МАЛКА ВИСОЧИНА с 800км/ч по официални данни КОЕТО ФИЗИЧЕСКИ Е НЕВЪЗМОЖНО !!!
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиПреминава от износ на суровини към износ на полуфабрикати а скоро и на цялостна продукцияда бе - чух, че щели да изнасят сладко от шишарки :)
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДженъриТрудни времена се очертават!!! Эа Европейския съюэ идват преломни години и вероятен РАЭПАД!!!Божееее, тая чебурашка дори не знае, че в българския език няма е-оборотное, ама се кръстила Дженъри :) Това съкращение на Серьога ли е?
127
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 200Русия преди две години с ПОЛОЖИТЕЛЕН растеж на населението единствената страна в ЕвропаЗа последните две години при санкции 15% спад на БВП и то основно заради курс на рубла и курс на петрол и над 10% увеличаване на промишлено производство.16% от смаления БВП външни дълговенад 5 милиона Легални Гастербартери и много малка безработицаПреминава от износ на суровини към износ на полуфабрикати а скоро и на цялостна продукция - Върви по стъпките на Китай Едно към Едно
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби9 11 какво е? Е те си събориха кулите и избиха толкова невинни хорама ти си бил мноо умно момче бе! Тва по руските тв ли го видя или така ти го написаха от руската амбасада?