Русия с най-антизападната си стратегия за последните 20 г.

"Независимая газета": Страната се призна за обкръжена от врагове
12 яну 2016 12:37, Елка Василева
376
Русия с най-антизападната си стратегия за последните 20 г.
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия се призна за страна, обкръжена от врагове, извършвайки най-антизападния се поврат за последните 20 г., отбелязва руският в. "Независимая газета" по повод утвърждаването в последните часове на 2015 г. от президента Владимир Путин на обновената Стратегия за национална сигурност на Русия.

Вестникът взима за повод на своя коментар по въпроса и току-що публикуваното интервю на Путин пред германския в. "Билд", в което той окачестви като главна грешка на Москва през последните 25 г., че не е заявявала своите национални интереси.

Като основни цели в стратегията са посочени укрепването на отбраната и на националното съгласие, повишаването на жизненото равнище на населението и на конкурентоспособността на икономиката, както и укрепването на статута на Русия като една от водещите световни държави.

Предишната стратегия, одобрена през 2009 г. от (тогавашния президент) Дмитрий Медведев, бе разчетена до 2020 г. Заменяйки предсрочно този документ, Кремъл даде да се разбере, че положението със сигурността на Русия се е променило, появили са се нови опасности, от което следва, че трябва да бъде променен и подходът към проблема, посочва вестникът.

В 40-страничния документ на повишаването на отбранителната способност и на държавната сигурност са посветени 17 пункта, на икономиката - 12, на културата - 7, на повишаването на жизненото равнище и на здравеопазването - по 5, на екологията, науката и образованието - по 4 пункта. При това общо над 20 пункта се отнасят до стратегическата стабилност и главно до взаимоотношенията на Русия с външния свят.

Приоритет се отдава на укрепването на взаимодействието в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), на РИК (Русия, Индия, Китай), на Шанхайската организация за сътрудничество, на АТИС (Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество) и на Г-20. За ключово направление на външната политика е посочено развитието на отношенията със страните от ОНД, Абхазия и Южна Осетия. Русия развива всеобхватно партньорство с Китай, смятайки го за ключов фактор за поддържането на стабилността в света, и привилегировано партньорство с Индия. Тя се обявява и за създаване на надеждни неблокови механизми за стабилност в Азиатско-Тихоокеанския регион. Тези цели липсваха в предишната стратегия, посочва "Независимая газета".

В документа се изреждат основните заплахи за сигурността на Русия. Украйна е посочена като дългосрочно огнище на нестабилност в Европа и непосредствено край границите на Русия. Москва стоварва вината за възникване на украинската криза на САЩ и на ЕС, които подкрепиха "антиконституционния държавен преврат", довел до "дълбок разкол в украинското общество и до възникването на въоръжен конфликт".

Новата версия на стратегията за национална сигурност е най-антизападната от всички, приети от Русия след 1997 г., подчертава вестникът. НАТО и ЕС се обвиняват, че не са могли да осигурят сигурност в Европа, и като потвърждение се посочва миграционната криза. Северноатлантическият алианс се критикува за засилването на военната активност и за приближаването на неговата инфраструктура към руските граници. Възникването на терористичната групировка "Ислямска държава" е свързано с "политиката на двойни стандарти, която някои държави водят в областта на борбата с тероризма".

Въпреки острите си претенции по адрес на САЩ, отнасящи се в частност до разгръщането на системата за противоракетна отбрана и даже до разширяването на мрежата от военно-биологични лаборатории на територията на съседни на Русия страни, Москва не смята да се отказва от "пълноценно партньорство" с Вашингтон.

На Запад виждат в обновената руска стратегия поредна "демонстрация на независимостта на нейната външна политика". При това намират нейния тон за "по-отбранително-агресивен", отколкото в предишните документи. Стратегията не изключва използването на военна сила, ако мерките с ненасилствен характер се окажат неефективни.

От Пентагона и НАТО не пропуснаха да заявят, че Русия няма поводи да смята САЩ и НАТО за заплахи за своята сигурност. А британският "Файненшъл таймс" смята, че обвиненията срещу НАТО и САЩ ще доведат само до усложняване на отношенията между Москва и Запада, посочва "Независимая газета" в обзора си.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен320 руския БВП се определя от тролскте плюс минуси така правят пари в тази държава, плащаме им най скъпите горива в ЕС на руснаците а те с нашите пари плащат на *** да ни убеждават каква мощна икономика имат, привет от изгнилия запад, бензина ми е 1,6 долара за 4 литра, вие на каква братска цена сипахте днес ?
204
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До PinochetЗа китайското гърло е сибир не е за всеки
203
6
 
1
 
! Отговори
327 трол или idiот? преди 8 години
До Анонимен327 ти *** ли си? *** ли си ? Турците ви направиха за посмешище с вашите военно космически междузвездни въздушни сили а и вие си изложихте още повече с тези зарзават санкции, вашите съюзници са в развалини всички до един сирия, ирак, либия, югославия грешка на езика бивша Югославия...Не те разбирам , обясни ми кой на кого бие шамарите? Турците се въргалят по земята от смях ако ти прочетат идиотизма за шамарите :-)
202
2
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
знакова статия деликатен намек какво ще бъде вече близкото бъдеще на планетата скоро стратегията на меко противопоставяне постепенно ще се промени в твърда доминация вече С_АЩ направиха първата крачка по пътя на социализма национализираха си банките и увеличават плавно държавната собственост замислете се сериозно
201
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Твърде е умерена позицията на Путин. А Русия все повече укрепва и САЩ ще изядат още много шамари в скоро време, а разкапаното ЕС което лаеше по нареждане на господарите си е вече само едно умряло куче.
200
5
 
4
 
! Отговори
сирил преди 8 години
До До 310 не берем грижа за руснаците а за себе си. Когато огладнеят стават опасни.Гладният не се спира пред нищо.
199
1
 
17
 
! Отговори
солов играч преди 8 години
Какво значи антизападна стратегия, нима ЕС и краварите водят проруска такава ? Не Русия въведе първа санкциите, а еврозелките под диктовката на краварите.От това страдаме и ние, но няма да видим компенсации никакви.
198
1
 
18
 
! Отговори
Pinochet преди 8 години
Съвсем правилно , че ще се въоръжават до зъби.Те ония са отворили уста да глътнат целия свят, но май сибир не е за всяко гърло.Ха ха ха
197
1
 
22
 
! Отговори
Pinochet преди 8 години
Демокрацията при нас се оказа СЛОБОДИЯ.Сега Европа реално ще се разпадне и къде сме ние без оръжия, армия с нахлуващи османо арабскимародери??????????
196
2
 
28
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Интересно под статия за военната стратегия на Русия се е оформил икономически форум от всичките експерте.Анти-руските експерти предвиждаха срив на РФ до края на 2014 година, затова се отнасям към тях с леко недоверие.А за военната стратегия на Русия - правилно, радвам се че Русия се усети накъде я тикат. Невъздържанато запандо квичене доказа, че Русия е на прав път.Никакво подчинение на мутра номер едно - САЩ. Никакво!
195
5
 
14
 
! Отговори
До 312 преди 8 години
И това е вярно! Ама знаеш ли, Русия от импортьор на свинско месо, за последните две години се превърна в ЕКСПОРТЬОР!!!! Така че ти не ги жали руснаците! Или и ти си от неграмотното поколение, което чете само нашенски си жълти весници и сайтове и хал хабер си няма за ИСТИНСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА НЕЩАТА ПО СВЕТА! Колко ми е жал за вас! Те и германците си заравяха главата в пясъка, ама и това е до време.....а пък и задните ти части са открити....
194
0
 
10
 
! Отговори
Американец преди 8 години
Каквото почукало това отговорило
193
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Най-анти-западната"......амчи тя си е чисто и просто в отговор на най-анти-руската стратегия на западните клошари!
192
2
 
17
 
! Отговори
До 310 преди 8 години
Ще фалира когато цъхнат налъмите на баба ти!!!! Фалира само този който няма нищо, няма производство, няма суровини, няма народ (като България)! А да си въобразяваш, че страната с най-голяма територия в света, най-големите природни богатства и с най-родолюбивия народ (е, изключвам разните там либерасти, тези *** ги има навсякъде!) си е чиста шизофрения! И въобще, престанете да им берете грижата на руснаците! Вижте по-добре назе си!
191
10
 
2
 
! Отговори
Истината преди 8 години
*** Прайд..ха.ха Жужи друго освен бедности война не може да предложи на руския народ.Но жалко че не го осъзнават.....и го избиват на славянски фашизъм.
190
3
 
10
 
! Отговори
западнев преди 8 години
ЗАПАДА Е С НАЙ АНТИ ИЗТОЧНАТА СИ СТРАТЕГИЯ ОТ 20 ГОДИНИ НАСАМ,СПРЯМО ИЗТОЧНА ЕВРОПА И РУСИЯ.СПРАВКА БЪЛГАРИЯ СРИНАТА ДО ОСНОВИ,НА НИВОТО 1930 ГОДИНА.ПО НАСЕЛЕНИЕ 1905 ГОДИНА 5 МЛН.
189
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Людмила Савчук 301Компютър с Хамерикански Процесор(преди 7 години алтернатива нямаше) и Азиатски ЧастиКола Нямам, Колело ДРАГ или Балканче както предпочиташ. 1 Телефон Нокиа, Никиа стар телефони пак Нокиа още по-стар. Понеже съм с наднормено тегло дрехи от Магазин Макс в повечето случаи Български или Турски. Телевизор Блаупункт(Германски/сглобяван в Турция вече дефектира един път и го оправиха Български техници а не Сертифицирания Сервиз)
188
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се превежда русия с най анти руска стратегия през последните години, стратегията на русия на кого вреди я ми кажете на русия или на запада ? А ХА ХА ХА ХА ХА ХА да продължат така до пълното самоизяждане на този туморен израстък
187
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До $hopПрав си без врагове руснаците ще си зададат въпроса, добре сега вече врагове нямаме, ами тези от кремъл от кого ще ни защитават вече? Какво ще правят? Дали пък не е време и ние т.е. гладните руснаци да заживеем като дубайците? И те имат много петрол и ние но те се возят на ламборджинита от злато а ние на москвичи и жигулки
186
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиБоби, защитникана всичко руско, руските часовници са най бързите в света, руските микрокопютри са на големите микрокопютри на света, руските войски са най загубилите се на света, все в източна Украйна се губят, руските ракети най точни на света, падат където си искат, руската икономика най голямата на света, но от третия свят, руските *** най трудолюбивите на света, руските доктори най добрите на света със средна продължителност на живота като в Африка, и Моля не ми трийте коментар