Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!

ИД е заплаха, но не екзистенциална, твърди в реч US президентът
Обновена: 13 яну 2016 08:07 | 13 яну 2016 07:23,
419
Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!
Снимка: Ройтерс

"Ислямска държава" не е екзистенциална заплаха за САЩ, заяви президентът Барак Обама в последната си реч "За състоянието на съюза", произнесена пред Конгреса във Вашингтон, съобщиха световните агенции.

Той изтъкна, че твърденията, според които борбата срещу ИД е "Трета световна война" са преувеличени и наливат вода в мелницата на джихадистите. "Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са - убийци и фанатици, които трябва да бъдат изкоренени, преследвани и унищожени", добави той, цитиран от Ройтерс.

Президентът призова Конгреса да одобри законопроект за използване на американските въоръжени сили в борбата срещу ИД. "Ако Конгресът сериозно смята да спечели тази война /с тероризма/ и иска да изпрати сигнал на нашите войници по цял свят, вие най-накрая трябва да разрешите използването на въоръжени сили против групировката "Ислямска държава", заяви Обама. "Гласувайте за това", призова той американските законодатели.

Обама посочи, че и Ал Кайда, и "Ислямска държава" представляват "пряка заплаха" за американците. В същото време, по думите му, САЩ не могат да се опитват да превземат или възстановят всяка страна.

Обама говори и за икономическото състояние на САЩ. По думите му твърденията икономическият упадък, за който говори конгресът, са несъстоятелни.

"Всички приказки за икономически упадък на Америка са политическо празнословие /.../ както и риториката, че нашите врагове стават по-силни, а Америка - по-слаба. Съединените американски щати са най-могъщата държава в света", каза Обама под бурните овации на аудиторията, предадоха световните агенции.

Той добави, че законодателите трябва да решават големите въпроси независимо кой ще бъде следващият президент, включително: как да се предоставят икономически възможности, как да се направи технологията полезна за хората, как да се поддържа сигурността на САЩ и как да се подобри политическия климат.

Обама призова Конгреса да одобри споразумението за Транстихоокеанското партньорство, за което минал
ата година се договориха 12 страни, предаде ДПА. Това търговско споразумение "ще отвори пазари, ще защити работниците и околната среда, и ще укрепи американското лидерство в Азия", каза президентът. "Ако искате да покажете нашата сила през този век, одобрете това споразумение", обърна се Обама към законодателите.

В словото си президентът постави пред здравеопазването на страната задачата да победи рака. По думите му, в това направление ще бъдат положени нови общонационални усилия, които ще бъдат координирани от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, уточни Обама, цитиран от ТАСС. "Нека превърнем Америка в страна, която веднъж и завинаги е излекувала рака", призова президентът.

В речта си Обама призова отново да се отмени търговското ембарго срещу Куба, година след началото на историческото нормализиране на дипломатическите отношения между бившите врагове от студената война, предаде Франс прес. "Изминалите 50 години в изолиране на Куба не успяха да насърчат демокрацията" в страната и доведоха до отстъпление на САЩ в Латинска Америка, каза Обама.

"Искате ли да засилите наше лидерство и доверието към нас в Западното полукълбо? Тогава признайте, че студената война е приключила. Вдигнете ембаргото", призова Обама в обръщението си към Конгреса, доминиран от републиканците.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 376Хора 1. Чия статистика/стъкмистика ползвате?2. Кои медии четете? Рф при 60% зависимост от петрола за своя износ е по-зле от САрабия с 95% зависимост от износ на петрол? Като РФ е втори продавач на оръжие в света. и е в топ 5 по износ на зърнени храни3. Имате ли лични контакти в САЩ, ЕС и РФ да питате обикновените хора какво мислят и как живеят?4. Западната пропаганда е оставила на Светлинни години бившата Комунистическа и Гьобелсова пропаганда от миналото.
207
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 355Оди Сей пак няколко неща не отчиташ.1. Колко от руската територия е проучена за полезни изкопаеми? Това е статистика на проучените места. В РФ има места на които съвременен човек не е стъпвал.2. при 2 години санкции руския резерв е паднал от 0,54тр на 0,38тр или са използвали 180 милярда с тези 0.38тр като стой та гледай още 2 години могат да се задържат без да изпитват особени трудности. Освен това САрабия е във Война вече и на собствена територия цените няма да останат
206
0
 
3
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
Обама се фука,а вашите "коментари" са глупави заяждания.
205
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русофилите газ пишкат с малките си пи6ки, и пак са слаба ракия , САЩ ги биха по производство на природен газ и то без да пишкат газ за изхранване и пълнене на мизерия си бюджет от продажбите на газ и нефт за ЕС
204
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби, майстор на извъртанията кажи ни добре ли е русия или не е добре ? НА кое място е ? Все още ли е в първите 20 икономики или наближава да е в спесъка на първите 30 икономики ?
203
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BURZUMКой е този путин ? Някой чувал ли е за него ?
202
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рублофилите от империята на троловете си изкъртихте клавиатурите да ни убеждавате колко е велика рускосирийската дружба между православни християни и ислямски главорези и колко е мощно тази империя която уби 9,000 християни в Украйна но за сметка на това защитава новите си ислямски братя главорезите от сирия, страшна работа
201
2
 
7
 
! Отговори
Idealiat преди 8 години
Империя на Лъжата!
200
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Напротив 1 сме!"Вие сте 1 ама чичко ви Путин като ви спретне едно атентатче като на турците и ще изпаднете в пълна безизходица.
199
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали е питал Путин, ама Путин пита ли днес за курса на рублата ?Удари ли един долар 80 златни рубли вече ?
198
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Garibaldi362 статистически руснаците са номер едно в едно нещо, номерна абортите от глава от населението, тенденция която ако се задържи скоро в путиния всеки ще е с дръпнати очи
197
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хи хи хи в сравнение с речта на путин която беше стари изтъркани вицове и тънки измъквания от рода на ние се занимаваме с по важни работи, и по зле е било и пр. путинизми в които се подразбираше какъв золум по света путинията трябва да направи че да сее несигурност и да увеличи цената на петрола, също така и с войната в сирия ЕС да няма алтернатива за руския газ, такива по важни работи за руската паразитна икономика
196
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То ако Америка е в упадък другите в какво са ? Мъртви трупове в собствените си *** чакащи инвестиции и технологии от Америка за да имат работа ?
195
4
 
5
 
! Отговори
Боби чети путин :-)) преди 8 години
Чети в дясно от чата пише че Путин е наредил на правителството да следи икономическата ситуация в русия, т.е. колко бързо пада рублата, с колко нови процента да се отреже бюджета и от къде да започнат с икономиите, от училища ли болници ли то не остана от къде да се реже, колко % ще е инфлацията тази година, миналата беше 14% тази година за 2016 ще е минимум 16% отгоре на предишните 14%...
194
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой въобще е казал че Америка е в упадък? Републиканските кандидат президенти които ги е яд че не могат да спечелят ? Айде моля ви се
193
1
 
4
 
! Отговори
ънкъл Сам преди 8 години
И както Обама каза втория, или вторите като комбинация дори не са близо да Америка, например за отбрана на Щатите се отделят повече пари от следващите осем държави след Щатите събрани заедно
192
6
 
5
 
! Отговори
До Боби трола от РФ преди 8 години
Не се карайте момчета, путинийската *** РФ ще се насесере както се насесра насесесерето но дежурния икономист и военен и всякакъв друг експерт Боби ще ви докаже че всичко е добре в русия, няма проблеми
191
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 353Валутен резерв е Ценни книжа и кеш от Парите/Валутите на други страни които гарантират лесно закупуване на стоки и услуги от съответните страни, борси и пазари при неоходимост.Валутен резерв на САЩ ако е 70% златен значи че са заделили 5600т(от 8000т общо златен резерв) злато за резерви или неОпределено не Колко АДЖЕБА е валутния резерв на САЩ и в какви Валути?
190
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 350Не е затънала ли? ХЕ ХЕ ХЕ Реално няма собствена валута. Всичко е в долари защото всичко е петрол. 95% от БВП. САрабия произвежда гладни ислямизирани гърла, малко храни и петрол. е да има и някакъв туризъм.
189
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 349Я се стегни САЩ имат 8000т злато Русия 1200т злато официално 2014г данниБВП 16 тр срещу под 2 тр Външен дълг към БВП 106% срещу 16%