Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!

ИД е заплаха, но не екзистенциална, твърди в реч US президентът
Обновена: 13 яну 2016 08:07 | 13 яну 2016 07:23,
419
Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!
Снимка: Ройтерс

"Ислямска държава" не е екзистенциална заплаха за САЩ, заяви президентът Барак Обама в последната си реч "За състоянието на съюза", произнесена пред Конгреса във Вашингтон, съобщиха световните агенции.

Той изтъкна, че твърденията, според които борбата срещу ИД е "Трета световна война" са преувеличени и наливат вода в мелницата на джихадистите. "Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са - убийци и фанатици, които трябва да бъдат изкоренени, преследвани и унищожени", добави той, цитиран от Ройтерс.

Президентът призова Конгреса да одобри законопроект за използване на американските въоръжени сили в борбата срещу ИД. "Ако Конгресът сериозно смята да спечели тази война /с тероризма/ и иска да изпрати сигнал на нашите войници по цял свят, вие най-накрая трябва да разрешите използването на въоръжени сили против групировката "Ислямска държава", заяви Обама. "Гласувайте за това", призова той американските законодатели.

Обама посочи, че и Ал Кайда, и "Ислямска държава" представляват "пряка заплаха" за американците. В същото време, по думите му, САЩ не могат да се опитват да превземат или възстановят всяка страна.

Обама говори и за икономическото състояние на САЩ. По думите му твърденията икономическият упадък, за който говори конгресът, са несъстоятелни.

"Всички приказки за икономически упадък на Америка са политическо празнословие /.../ както и риториката, че нашите врагове стават по-силни, а Америка - по-слаба. Съединените американски щати са най-могъщата държава в света", каза Обама под бурните овации на аудиторията, предадоха световните агенции.

Той добави, че законодателите трябва да решават големите въпроси независимо кой ще бъде следващият президент, включително: как да се предоставят икономически възможности, как да се направи технологията полезна за хората, как да се поддържа сигурността на САЩ и как да се подобри политическия климат.

Обама призова Конгреса да одобри споразумението за Транстихоокеанското партньорство, за което минал
ата година се договориха 12 страни, предаде ДПА. Това търговско споразумение "ще отвори пазари, ще защити работниците и околната среда, и ще укрепи американското лидерство в Азия", каза президентът. "Ако искате да покажете нашата сила през този век, одобрете това споразумение", обърна се Обама към законодателите.

В словото си президентът постави пред здравеопазването на страната задачата да победи рака. По думите му, в това направление ще бъдат положени нови общонационални усилия, които ще бъдат координирани от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, уточни Обама, цитиран от ТАСС. "Нека превърнем Америка в страна, която веднъж и завинаги е излекувала рака", призова президентът.

В речта си Обама призова отново да се отмени търговското ембарго срещу Куба, година след началото на историческото нормализиране на дипломатическите отношения между бившите врагове от студената война, предаде Франс прес. "Изминалите 50 години в изолиране на Куба не успяха да насърчат демокрацията" в страната и доведоха до отстъпление на САЩ в Латинска Америка, каза Обама.

"Искате ли да засилите наше лидерство и доверието към нас в Западното полукълбо? Тогава признайте, че студената война е приключила. Вдигнете ембаргото", призова Обама в обръщението си към Конгреса, доминиран от републиканците.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
22
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Нужна е клинична пътека за едно опасно заболяване при част от българите /те не са и българи/... - русофилията...
7
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом Обама го удари на просия пред Сената работата е ясна...Кухия долар не може да се крепи вечно...Гръмне ли скоро и ще повлече Краварника към дъното.
6
12
 
29
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
Кръгла нула сте! Нито сте най-силната икономика , нито имате най-силната армия ! Смешници!
5
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажи бе натовски рептил колко войни поведохте и разбутахте света и ни 1 война не спечелихте, а ?Защо имате 20 трилионоа външен и 300 и колко вътрешен дълг кой ще ги печата тез пари че да се върнат ?
4
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ти верваме Барак Хюсеин.
3
8
 
33
 
! Отговори
Гмо нация преди 8 години
Правете си там в холивуд филми и не са бутайте между нормалните хора
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сравнително добре са само страните които могат да печатат неограничено пари-има,няма златно покритие е без значение.Другите са само колонии на първите и чакат заеми...
1
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номер 1 са в лъжите интригите, заговорит,е взривяването на нeбостъргаи, пласиране на дрога по света изнасяне на инфлация чрез петродолара, срив на банковата систем,а забъркване на световната криза и още много.