Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!

ИД е заплаха, но не екзистенциална, твърди в реч US президентът
Обновена: 13 яну 2016 08:07 | 13 яну 2016 07:23,
419
Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!
Снимка: Ройтерс

"Ислямска държава" не е екзистенциална заплаха за САЩ, заяви президентът Барак Обама в последната си реч "За състоянието на съюза", произнесена пред Конгреса във Вашингтон, съобщиха световните агенции.

Той изтъкна, че твърденията, според които борбата срещу ИД е "Трета световна война" са преувеличени и наливат вода в мелницата на джихадистите. "Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са - убийци и фанатици, които трябва да бъдат изкоренени, преследвани и унищожени", добави той, цитиран от Ройтерс.

Президентът призова Конгреса да одобри законопроект за използване на американските въоръжени сили в борбата срещу ИД. "Ако Конгресът сериозно смята да спечели тази война /с тероризма/ и иска да изпрати сигнал на нашите войници по цял свят, вие най-накрая трябва да разрешите използването на въоръжени сили против групировката "Ислямска държава", заяви Обама. "Гласувайте за това", призова той американските законодатели.

Обама посочи, че и Ал Кайда, и "Ислямска държава" представляват "пряка заплаха" за американците. В същото време, по думите му, САЩ не могат да се опитват да превземат или възстановят всяка страна.

Обама говори и за икономическото състояние на САЩ. По думите му твърденията икономическият упадък, за който говори конгресът, са несъстоятелни.

"Всички приказки за икономически упадък на Америка са политическо празнословие /.../ както и риториката, че нашите врагове стават по-силни, а Америка - по-слаба. Съединените американски щати са най-могъщата държава в света", каза Обама под бурните овации на аудиторията, предадоха световните агенции.

Той добави, че законодателите трябва да решават големите въпроси независимо кой ще бъде следващият президент, включително: как да се предоставят икономически възможности, как да се направи технологията полезна за хората, как да се поддържа сигурността на САЩ и как да се подобри политическия климат.

Обама призова Конгреса да одобри споразумението за Транстихоокеанското партньорство, за което минал
ата година се договориха 12 страни, предаде ДПА. Това търговско споразумение "ще отвори пазари, ще защити работниците и околната среда, и ще укрепи американското лидерство в Азия", каза президентът. "Ако искате да покажете нашата сила през този век, одобрете това споразумение", обърна се Обама към законодателите.

В словото си президентът постави пред здравеопазването на страната задачата да победи рака. По думите му, в това направление ще бъдат положени нови общонационални усилия, които ще бъдат координирани от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, уточни Обама, цитиран от ТАСС. "Нека превърнем Америка в страна, която веднъж и завинаги е излекувала рака", призова президентът.

В речта си Обама призова отново да се отмени търговското ембарго срещу Куба, година след началото на историческото нормализиране на дипломатическите отношения между бившите врагове от студената война, предаде Франс прес. "Изминалите 50 години в изолиране на Куба не успяха да насърчат демокрацията" в страната и доведоха до отстъпление на САЩ в Латинска Америка, каза Обама.

"Искате ли да засилите наше лидерство и доверието към нас в Западното полукълбо? Тогава признайте, че студената война е приключила. Вдигнете ембаргото", призова Обама в обръщението си към Конгреса, доминиран от републиканците.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 345САрабия в момента е много ама много затънала. Първо Шиитите които по-принцип са по светски настроени от което са и по-гъвкави и са малцинство се обединиха и започват да шетат из задния им двор. Огромното население на САрабия е НЕГРАМОТНО заради Ислямската традиция. 95% от всички приходи са от петрол Факт. Тероризма ще отиде и при тях
187
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 343ОдиСей като си купиш една ябълка за левче ти казваш левчето струва една ябълка. След това изяждаш ябълката. Въпросът колко струва левчето. За да има една валута себестойност зад нея трябва да седят материални обекти като злато. След като махнаха златния стандарт се оправдаха че зад валутата стоят не само обекти но и субекти като доставчици на услуги. За това и САЩ е ЦАРСТВОТО НА УСЛУГИТЕ 70% БВПКакво ще стане ако една ключова услуга зад долара спре за дни?Жокер виж що е Блекоут
186
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 342Влезни в кой да е форум за ВЕИ и ще разбереш Западна Европа тихомълкум минава целенасочено и координирано дори и от големите вече риби към ВЕИ. САрабия малките периферни клонове на кралското семейство почват да инвестират парите си във ВЕИ които да обезсоляват вода с която да се произвеждат храни. ВЕИ в момента на световно ниво произвежда повече от атомните енергостанции. Петрола все още е фактор но не такъв какъвто беше. Дори Русия защо почна импорто заместване? Петрола си отива
185
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 337Ами осветли ни ПътешественикоПарите или Валутата има за цел да опрости размяната на стоки. Аз имам ябълки а търся стол. Ти имаш стол но търсиш зарзават. Ако няма пари аз трябва да намеря някой който търси ябълки за зарзават за да отида при теб и да си разменя зарзавата за стола.Освен това парите трябва да ГАРАНТИРАТ някаква СЕБЕСТОЙНОСТ за да се разменят.Проблемът с ДОЛАРЪТ е КАКВА МУ Е СЕБЕСТОЙНОСТТА след като ежедневно се ПЕЧАТАТ Милиони да не кажа Милярди долари.
184
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До кокоspa 335Имам предвид че от СТЕЛТ програмите Боинг не намаза, F-15S Сайлънт Игъл остана като прототипФ-18 е повече ударен самолет от колкото изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха и за това само флота го копува. 230 танкера са по-евтини от колкото 230 боинг 767 гражданско изпълнение. Боинг не произвежда военна електроника той е АСЕМБЛАТОР в този случай. 250 нови Чинука друг път тримоторния CH-53 е по-тежкотоварен и по-компактен от чинука и е избора на ВСИЧКИ спец части
183
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 332Запита ли се защо? И защо емигрираха на запад? Заради пропагандата която е задминала Комунистическата и Гьобелсовата със светлинни години.*** пример Тинейджерски сериал. Гаджето си намира ВЕДНАГА почасова работа но събота и неделя са свободни за купони и парите странно и стигат. В спалнята на тинейджър може да разхождаш кон. Облечени са по последна мода... Все пропагандни трикове...Реалността отива моя човек в Америка при сестра си и ЧАК след 2 години си намира работа като ИТ
182
0
 
1
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
За неуките: ф-22 НЕ се произвежда вече,а Боинг има да произведе за военните 64 сателита,230 танкера КЦ-46А,180 Ф-18 и около 250 нови Чинука.Финансирането мишко за гражданското производство няма нищо общо с ДЪРЖАВНИТЕ поръчки на военното министерство.
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след няколко години руската *** ще бъде само спомен като ссср
180
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 330Ти сам го каза ДОЛАРЪТ Е СТОКА не ВАЛУТА и точно защото се ДЪРЖИ НА ПАЗАРИТЕ КАТО СТОКА е НАЙ-ЛОШОТО НЕЩО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ НА ФИНАНСОВИЯ СВЯТ!Защото всяка една стока се купува един максимум два пъти в нейния жизнен цикъл преди да се превърне в ***. А Доларът?По Принцип Валутата е ПОСРЕДНИК ПРИ РАЗМЯНА НА СТОКИ УЛЕСНЯВАЩ ТЪРГОВИЯТА.Когато Доларът стане ВАЛУТА ела ми се обади и тогава ще призная че САЩ са номер 1
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби329 рашките бяха вече в България, резултатите са че след като Роналд Рейгън ги изгони станахме най бедните в Европа и след падането на желязната завеса над 2 милиона българи имигрираха в изгнилия запад за който руснаците ни втълпяваха колко е изгнил
178
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиСпрямо всички закони на икономиката в момента долара е най търсената стока по търсена от петрола и златото умнико ясно ли ти е ? Преглътни го ако де можеш да го приемеш твой проблем, относно златотоправ си не можеш да принтерашият злато но можеш да правиш (измисляш) нещо по търсени от златото и да ги продаваш в долари каквото и американците правят, а твоите руснаци още се занимават с тръби, желязо, втечнени динозаври
177
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Волен Гаджев 328Хипотетично да приемем че го направим.Какво ще стане?Рашките ще си направят база тук от която ще застрашат Цяла Италия и дори Франция с крилати и балистични ракети.Цяла България ще почне да произвежда зарзават и консерви за да храни останалата част на РФ като даже и Гастербартери ще дойдат тук за да бачкат. Нашата земя е идеална за подобно нещо и ще осигури работа на хората.Черноморието ще стане Санаториума на РФ като измести Крим от това почетно място.
176
2
 
1
 
! Отговори
Волен Гаджев преди 8 години
Трябва да излезем от ЕС и да влезем в руската федерация.Само така мога да стана премиер на тъпите българи дето не гласуват за мен.
175
1
 
4
 
! Отговори
До 322 преди 8 години
Знаеш ли кой се смее най-добре - КОЙТО СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДЕН!!!! Е, ще ти припомня тези думи след година! Жалко, не се познаваме, бих се хванал на бас, че има много да плачеш! Макар, че не разбирам, толкова ли си лош, че се радваш на всички трудности на руснаците! Все едно да гледаш как някого налагат с камшик и ти да се радваш!!!! Клиничен случай или по-лоше, ако не е медицински случай!!! Приличаш на ония, от "тъмната страна"!
174
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До kokospa 322За последните 15 години Боинг се отчита на военния пазар с бутиковите ах-64 апач, няколко други тежки хеликоптери Чинук и Ф-18 палубни изтребители от които само флота на САЩ купува по-значителни бройки. Всичко останало е за конкурентите има Ф-22 и Ф-35 с милярдите си не са за тях. Така че те инвестираха в граждански самолети.Русия за последните 5 години тепърва започна да инвестира в граждански самолети и повечето са във фаза прототипи
173
4
 
3
 
! Отговори
Десислав Сидеров преди 8 години
Възхода на Русия беше временно явление след като Буш младши прости на руснаците заради сътрудничество в областта на антитер.борба. Путин помисли това за нова епоха и окупира няколко анклава .
172
0
 
5
 
! Отговори
До 317 преди 8 години
"китайците сами не можаха и колелетата да си слобят"..... И като си представиш, че това го изрича един неук българин за цивилизация на повече от 5000 години, как да не ти умилее.....Боже, докъде ще я докараме с такова тъпо поколение! А това че краварите окрадоха умовете от цял свят, е това им позволи да се развият по-бързо, но както знаеш всички балони, след прекомерното надуване...се пукат! Така че име тепърва да гледаме сеир! Аз се запасявам с пуканки! Ние поне няма какво да губим вече! Сеир..
171
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 320Умнико цената на нещо което го има в крайно количество на тази планета и постоянно се търси каквото е златото и други подобни ценни метали в течение не времето само ще се качва. ЗАЩОТО ЗАПАСИТЕ СА ОГРАНИЧЕНИНЯМА КАК ДА НАПЕЧАТАШ ЗЛАТО
170
3
 
2
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
само за сведение -Американската авио промишленост за 2015 година произведе рекордните 1247 летални средства за граждански цели!!!От тях Боинг е произвел 750 самолета!!За същият перод "гиганската"съветска индустрия е произвела 43!!!!!??? броя.Спадът в БВП на Русия Официално е 5% а неофициано 12%!!Инфлацията достино официално 15% а истинската 32%.Сега вече е ясно КОЙ е в упадък.А петрола е вече 29,87$ за барел!!Честито!!
169
2
 
5
 
! Отговори
? преди 8 години
Упадък ? В какво ? В цената на долара ли , в цената на златото ли , в цената на акциите ли които имат двоен скок за последните години , в цените на недвижимите имоти ли , в цените на петрола ли , във факта че САЩ станаха най големия производител на природен газ в света ли , в това че.за пръв път почнаха да изнасят петрол ли , в силата на съюзниците си ли ЕС , Япония, НАТО ли..Не ми стана ясно за какъв упадък става дума?