Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!

ИД е заплаха, но не екзистенциална, твърди в реч US президентът
Обновена: 13 яну 2016 08:07 | 13 яну 2016 07:23,
419
Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!
Снимка: Ройтерс

"Ислямска държава" не е екзистенциална заплаха за САЩ, заяви президентът Барак Обама в последната си реч "За състоянието на съюза", произнесена пред Конгреса във Вашингтон, съобщиха световните агенции.

Той изтъкна, че твърденията, според които борбата срещу ИД е "Трета световна война" са преувеличени и наливат вода в мелницата на джихадистите. "Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са - убийци и фанатици, които трябва да бъдат изкоренени, преследвани и унищожени", добави той, цитиран от Ройтерс.

Президентът призова Конгреса да одобри законопроект за използване на американските въоръжени сили в борбата срещу ИД. "Ако Конгресът сериозно смята да спечели тази война /с тероризма/ и иска да изпрати сигнал на нашите войници по цял свят, вие най-накрая трябва да разрешите използването на въоръжени сили против групировката "Ислямска държава", заяви Обама. "Гласувайте за това", призова той американските законодатели.

Обама посочи, че и Ал Кайда, и "Ислямска държава" представляват "пряка заплаха" за американците. В същото време, по думите му, САЩ не могат да се опитват да превземат или възстановят всяка страна.

Обама говори и за икономическото състояние на САЩ. По думите му твърденията икономическият упадък, за който говори конгресът, са несъстоятелни.

"Всички приказки за икономически упадък на Америка са политическо празнословие /.../ както и риториката, че нашите врагове стават по-силни, а Америка - по-слаба. Съединените американски щати са най-могъщата държава в света", каза Обама под бурните овации на аудиторията, предадоха световните агенции.

Той добави, че законодателите трябва да решават големите въпроси независимо кой ще бъде следващият президент, включително: как да се предоставят икономически възможности, как да се направи технологията полезна за хората, как да се поддържа сигурността на САЩ и как да се подобри политическия климат.

Обама призова Конгреса да одобри споразумението за Транстихоокеанското партньорство, за което минал
ата година се договориха 12 страни, предаде ДПА. Това търговско споразумение "ще отвори пазари, ще защити работниците и околната среда, и ще укрепи американското лидерство в Азия", каза президентът. "Ако искате да покажете нашата сила през този век, одобрете това споразумение", обърна се Обама към законодателите.

В словото си президентът постави пред здравеопазването на страната задачата да победи рака. По думите му, в това направление ще бъдат положени нови общонационални усилия, които ще бъдат координирани от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, уточни Обама, цитиран от ТАСС. "Нека превърнем Америка в страна, която веднъж и завинаги е излекувала рака", призова президентът.

В речта си Обама призова отново да се отмени търговското ембарго срещу Куба, година след началото на историческото нормализиране на дипломатическите отношения между бившите врагове от студената война, предаде Франс прес. "Изминалите 50 години в изолиране на Куба не успяха да насърчат демокрацията" в страната и доведоха до отстъпление на САЩ в Латинска Америка, каза Обама.

"Искате ли да засилите наше лидерство и доверието към нас в Западното полукълбо? Тогава признайте, че студената война е приключила. Вдигнете ембаргото", призова Обама в обръщението си към Конгреса, доминиран от републиканците.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Добре че ИД са "само екзистенциална заплаха", че както и с такава немогат да се оправят.....
147
5
 
18
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
никои не отрича че са номер 1 в блъфовете и самохвалството но балонът им е раздут до пръсване много скоро предстои спихването
146
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Икономиката на САЩ отдавна да е фалирала, ако не печатаха пари. Това за което обикновен човек го вкарват в затвора, ФЕД го направи в размер на трилиони долари. Дълга им е около 100% от БВП, всяка година му вдигат тавана, направо да го бяха махнали :) Да, безработицата е ниска но толкова хора се отказаха да търсят работа и са трайно извън работния пазар, че този индикатор е недостоверен.
145
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив 1 сме!Че кой твърди че САЩ са в упадък, освен въшливитe руснаци и техните адепти русофили в България, аз друг не съм чул да твърди подобни глупости.
144
0
 
1
 
! Отговори
Ludmil преди 8 години
Упадък има само за обикновените хора. Милиардерите банкери и корпорациите са във възход - това има в предвид Обама. Вижте това видео, ама много внимателно!youtu.be/lxBoqMelBQI?t=17m35s
143
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До путинист 259Иронизирай колкото искаш. М**** му стара някакси успяват да се справят рашките в тази ситуация. Колкото повече ги натискаш би трябвало да клечат и хленчат вече, а те ти се смеят и правят каквото са си наумили.
142
1
 
2
 
! Отговори
БОБО преди 8 години
Въпрос на време е да се разпаднат
141
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 256Исках да ти покажа че Рашките не се преселват постоянно, а си държат на Русия. Да отива в Америка Учи или прави пари и се връща. Първия Младеже 50/50 Руснак и Българин. Тук в София има апартамент в Младост и Кола. Имат и някакво село в Балкана. Има Български паспорт тоест може да работи в ЕС свободно. 2008 година която беше добра за България и ЕС и имаше работа се върна в РусияМацката имаше БГ паспорт от Мъжа си защо замина защото у нас и на запад не може да се реализира по спец
140
1
 
11
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
маймун обама е колега на ид...не бих се учудил ако цъфне като бежанец в европа...и без това не му е ясен произхода..тоест от кое дърво е слезнал..
139
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бяхте номер едно много, много отдавна. Вече сте номер НУЛА.
138
0
 
2
 
! Отговори
do 235 преди 8 години
US produlzava da vodi v sveta! Ima goolemi problemi i disfunkcii i excesii, no produlzava da vodi.
137
0
 
1
 
! Отговори
do 235 преди 8 години
America se e promenila naistina, no nqkoi neshta sa obektivni - outsourcing, technology i t.n. V US bezrabotizata e 5%. Tam se raboti i horata imat energia!No kakva evrazia be pich? Ako nqmashe petrol tezi durzavici shtiaha da sa v treta gluha. Evropa se otvori za iztochna evropa i mnogo iasno, che ako si poliak ili bulgarin shte predpochitash da si blizko do rodinata. No za suzalenie Evropa ne e cufnala :( - vupreki, che v Germania bezraboticata e nai-niska ot obedinenieto.
136
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 242истории по този повод Младежа учи и работи 10 години в БГ като има и БГ паспорт за да не ходи в казарма в Русия. откак навърши 31 се върна в Русия живее в предградията на Москва преди това беше в Южен СибирМацка се залюби с Велико Търновец и дойде тук да живее като сключиха брак. След 10 години се скараха. Мацката се върна в Русия защото тук няма работа по специалността и Авио инженер. Сега работи като такъв в РФПознат изкара ЛИЦЕЙ в Русия сега е шеф в газово дружество в БГ
135
1
 
6
 
! Отговори
дааа преди 8 години
По наглост.
134
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 235Факти за мое приятелчеПреди 5 години замина за Хамерика като имаше 15 СЕРТИФИКАТА от микрософт. Замина при сестра си която е 15 години по-голяма от него и има деца тинейджъри. Трябваха му 2 години за да си изкара необходимите разрешителни и сертификати, да си купи Японска кола на старо и да се изнесе на квартира преди да успее да си намери работа по спец. - ИТ през това време работи като мияч а после разносвач на пица. От 3 години е отноя ИТ и има само 5 активни сертификата на микрософт.
133
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 232Тези по звезда са рекламни. По-вярна информация с интересни въпроси има по руските оръжейни сайтове. Там е най-точната информация.
132
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 233в края на миналата година се завърнаха от щатите и казаха ,че в САЩ вече живота не е като преди ,това се чувствало осезаемо.Има фалитикажи на семейството на сестра ти да се премести в Русия. Там всичко цъфти и връзва и децата пеят радостни песнички за великия Путин :)
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби пусни си ТВ "Звезда" да погледаш клипчетата с безаналоговата руска военна техника и не се занимавай с глобални размишления. Не ти се удават.
130
5
 
4
 
! Отговори
до 217 преди 8 години
Да, това е факт, но по-важният въпрос е КАКВО ОТ ТОВА? Какви са реалните последствия от това и възможно ли е изобщо да съществуват последствия от този факт? Това е политика и икономика! Да не мислиш, че САЩ не го знаят или пък Китай или Русия или ЕС. Цял свят го знае, но никой не се озъбил. Защо? Защото ще яде шамари от чичо Сам. Защото САЩ, както вече писах, знае как да държи икономически и политически държавите за топ.к.ите им!
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 224Като учил психология мога да ви кажа еднопсихолога с каскета я кажи какво означава на руски пиндостан, че все това повтаряте в Ленинград? Толкова сте ***, че не сещате дори да погледнете в българския речник какви думи използваме.