Брюксел с безпрецедентно разследване срещу Полша

Варшава може да остане без глас в Съвета на ЕС
13 яну 2016 18:00,
62
Брюксел с безпрецедентно разследване срещу Полша
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия реши да започне безпрецедентно разследване за върховенството на закона в Полша, след като новото консервативно правителство реши да подмени неудобни членове на Конституционния съд и шефове на държавните медии, за да отстрани хора, назначени от предишните управляващи.

Брюксел ще изпробва върху Варшава приета преди 2 г. процедура за наблюдение, която може да доведе до отнемане правото на глас на Полша във вземането на европейските решения.

„Няма демокрация без върховенство на закона и обратното“, заяви първият зам.-шеф на ЕК Франс Тимерманс, огласявайки решението.

Брюксел ще започне задълбочено разследване, „за да изясним обективно фактите и да започнем диалог с полските власти“, поясни той.

Процедурата предвижда три етапа: оценка на фактите, препоръка за корекции и предложение за санкции, ако недостатъците не бъдат отстранени. Тя се смята за механизъм за ранно предупреждение при съмнение за системен взрив, засягащ целостта, стабилността и доброто функциониране на институциите и механизмите, установени на национално равнище, за да се осигури върховенството на закона.

Противно на очакванията, че ще бъде по-загрижена от уволнението на медийни началници, Еврокомисията изрази тревога най-вече за промените в Конституционния съд, които целят предсрочното прекратяване на мандата на негови членове, назначени при предишното правителство, както и засилване на изискването за кворум при вземането на решения, която ще обезсили оставащите съдии, които не са избор на дясната евроскептична партия на Ярослав Качински „Право и справедливост“.

Тимерманс съобщи, че отговорите, които Брюксел поиска от Варшава, са обяснили част от политическия контекст, който е накарал правителството да ги предприеме, но нямало отговори на конкретните питания и специално защо решенията на съда не се прилагат от полските институции.

Решението на Брюксел е взето сред разгорещен дебат и въпреки че преди него шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер прекара 45 минути на телефона с полската премиерка Беата Шидло. Тя съобщи, че ще замине идната седмица за Страсбург, за да защити действията на правителството си пред Европейския парламент.

Евродепутатите ще обсъждат ситуацията в Полша. Шидло ще последва примера на унгарския премиер Виктор Орбан, който ходи няколко пъти на крака на евродепутатите и отърва подобни санкции за Унгария при неколкократни подобни промени на законите в страната.

„Целта ни е да решим проблемите, не да полемизираме и да обвиняваме“, заяви Тимерманс. Той подчерта, че нямало различия между комисарите да се започне мониторингът, който беше еднолично анонсиран от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който отговаря за свободата на медиите.

Междувременно стана ясно, че Варшава предвижда нови поправки в медийния закон, които ще доведат до прекъсване на трудовите договори на всички журналисти в държавните медии и подписването на нови – тримесечни, за да се даде възможност на новото ръководство на полското радио и телевизия да преценят кои от тях да оставят на работа и кои да уволнят.

„Полската вътрешна политика не ме вълнува, не я познавам и не искам да я познавам. Това, което ме интересува, е да се спазва върховенството на закона“, заяви още Тимерманс. Тази седмица той получи лично писмо от полския правосъден министър Збигнев Зобро, в което се намеква, че Еврокомисията се управлява от ляво крило, водено от Тимерманс, който е социалдемократ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: ЕСПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
6
 
! Отговори
един преди 8 години
ОК ама защо ЕС не проведе разследване и нашия съд, в който очевадно има повече нередности
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами европейците разбраха какъв таралеж си сложиха в гащите със страни от бившия съветски блок
8
1
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
След Унгария на Орбан, и Полша на Шидло почна да къса нервите на ЕС. Браво ,само така!
7
0
 
32
 
! Отговори
Калина преди 8 години
..."Целта ни е да решим проблемите, не да полемизираме и да обвиняваме...Целта ви е да смажете всички другомислещи от вас. Не ломентирам кой крив, кой прав. Констатирам факта, че в ЕС толерантност има само към кюмбетата, не и към суверинитета на страните-членки. И в този ред мисли само хипотетично питам-с какво сегашната ни зависимост се различава от руската ни зависимост, за която толкова плюете?
6
10
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До 9Вашият проблем, (да мерите всичко в черно и бяло) е проблем за повечето българи... Затова сме на този хал!
5
0
 
19
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До полякТочно този поляк е инициатор!!! Ако не се лъжа, Туск го заплашват със съдебен процес веднага щом изтече мандата му! Затова е цялата истерия. Не ми пука за Качински и неговите мераци, факт е, че ЕС минава всякакви поносими граници....
4
1
 
28
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Брюкселските лентяи които си гласуваха удобни за тях правила за поставяне на колене на суверенни държави с избрани на избори правителства ще направят всичко за да не изпуснат кокала . Появи ли се прецедент те автоматично стават ненужни,каквито са и в същност.
3
1
 
16
 
! Отговори
Православен преди 8 години
Полската *** е мома-та за гнусни поръчки на САЩ Нейната основна задача заедно с Украйна е да пречи на връзките на Русия с Германия
2
2
 
26
 
! Отговори
факт преди 8 години
Брюксел се меси в суверинитета на държавите.Още един път стана ясно, че управляващите на страните от бившия соц. и са марионетки.В момента в който се яви държавно решение свързано с по-голямата независимост на страната или държавен глава защитаващ националните интереси( като Орбан) от Брюксел надават вой и започват със санкции.
1
6
 
9
 
! Отговори
поляк преди 8 години
Нищо не можете да ни направите президента на ЕС е поляк ще си траете и ще слушате САЩ са с нас и ни подкрепят и Канада също ЕС да не слушат какво им казват руснаците.